Czekaj, jeśli pozwolisz po kolei bo nic nie rozumiem.
Kwestia często poruszana o rezerwie czy 15l (ta wartość też tak z kosmosu, ale to inna sprawa) odnośnie pompki w BAKU zwróć uwagę, że tyczy się TDSa, a nie CR - w TDSach te pompki VDO mają taką niechlubną przypadłość, że zwyczajnie padać lubią. I to nie jest bzdura a znana usterka, raz ze względu na wiek, dwa zużycie, trzy konstrukcję. Jakoś późniejsze były znacznie mniej awaryjne. Nie tyczy się to natomiast Twojego auta, zatem trochę przekombinowałeś. :] Za to pompki podprogowe we wczesnych CRach faktycznie bywało że padały, nie tak często jak w TDSie, ale również znana usterka. To że Tobie się ona nie przytrafiła - fajno, bo nie musiałeś pieniędzy wydać na pompkę. :] Nie oznacza to natomiast, że jak u Ciebie tak nie było to jest to bzdura - jak zapewne czytałeś (choć nie wiem gdzie) to łatwo ową pompkę sprawdzić. Skoro Twoja podprogowa pracowała (słychać było), znaczy się dlaczego w ogóle wpadłeś na pomysł, że należy ją wymienić? Skoro paliwo nie leciało nawet ze zbiornika, to co miałaby do tego pompka podprogowa?
Z tym że nadal nic nie rozumiem, bo teraz napisałeś, że przyczyną był "jakiś wężyk gdzieś przy silniku", a wcześniej przecież napisałeś, że odpiąłeś zasilanie w zbiorniku i z pompki w baku nie poleciało paliwo. No to jak w końcu, paliwo dochodziło do filtra i do silnika czy nie dochodziło? Paliwo idzie z baku, przez 2 pompki wspomagające (jedna baku wspomagająca, druga podprogowa ciśnieniowa) i wchodzi do filtra, stamtąd do pompy wtryskowej. Gdzie w tym łańcuchu była usterka, możesz sprecyzować? Twój układ zasilania paliwa:

Jak nam powiesz konkretnie, to zawsze może się innym przydać, bo tak nikt nic nie zrozumie. Cieszę się, że się udało rozwiązać sprawę tanio, natomiast jeśli faktycznie coś gdzieś rozcinałeś i skręcałeś to nie dziw się, że nie przeczytałeś o tym na żadnym forum.

Usterki układu paliwowego bardzo często polegają na nieszczelnościach, a te nie zawsze mają jakieś drogie i poważne rozwiązania, co z resztą potwierdza często nasze forum. Ja zawsze jak coś dziwnego bliżej nieokreślonego się dzieje, to staram się iść po miejscach z tym związanych, gdzie wcześniej coś działałem.
Nie rozumiem natomiast co znaczy, że ta pompka to "debilizm", możesz rozwinąć? Jak Twoim zdaniem zatem najlepiej byłoby wspomagać fizykę w zbiorniku?
Pozdrawiam.