Piszę jeszcze raz bo coś się pomajtało

Tylko trochę to skrocę.
Zajechalem silnik 2.5TDS[nie palił juz ani na ciepłym ani na zimnym, mechanior mówił pompa szrot], kupiłem drugi z tego samego rocznika z pompą [dostałem pisemną gwarancję sprawności więc jeśli będzie kibel to mogę go oddać choć nie chcę bo chodzi 5 razy lepiej niż mój chodził i przyspieszenie jakby lepsze]. Co się okazało to po przeszczepie 2 błędy: dawka paliwa i coś ze spalinami. Mechanior przedstawił mi przykład jednej buni którą robił, mówił że zakładał 3 różne nastawniki i efekt był ten sam, więc wziął się za komputer. Wymienił tranzystor, którego zdjęcia dołączam, i po krzyku. U mnie zrobił to samo i błąd pompy zniknął dawka paliwa książkowa, do tego odłączył wężyk od zewnętrznego krućca w EGR i po drugim błędzie. W tym momencie wg komputera mam 100% sprawne auto. I może by tak było gdyby nie fakt iż:
1.pali na zimnym na dotyk, kiedy go zgaszę i odpalę odrazu też pali od buta, ale wystarczy że wejdę na 2-3 min do sklepu i kiedy wrócę to musze go kręcić z 5-7 sek??? Jak to wyjaśnić?? Czy myślicie że zaworek różnicowy na wężyku od filtra do pompy mógłby coś zmienić?? Dodam że przy zmianie silnika zostały zmienione wszystkie filtry i ciecze jakie są mozliwe{nawet w klimie hehe].
2.gdy podłączę wężyk podciśnienia do EGR'u i próbuję odpalić silnik chodzi równo przez 2 sek po czym zadławia się i gasnie, a gdy zrobię to samo na uruchomionym silniku też zaczyna się dławić pokombinuje jeszcze dziś i opisze dokładniej [bez wężyka jest O.K a mechanior mówił że nie jest istotne czy ten wężyk jest podłączony czy nie] pomyślałbym że walnięty EGR ale on jest z mojego starego silnika a wcześniej nie miałem z nim żadnych problemów. Co robić??
3.brak reakcji na pedał gazu, najczęściej po zmianie biegu[ale wg mnie to pewnie dlatego że wtedy puszczam gaz całkowicie i znów go wciskam] więc tak zmieniam bieg, wciskam gaz i nic, puszczam go wciskam ponownie i idzie normalnie. Znalazłem kilka postów na ten temat ale wszystkie odnoszą sie do nastawnika, głowiczki lub całej pompy które wg komputera u mnie działają idealnie. Nie wiem co robicć???
4.po zmianie silnika nie może wskoczyć na swoją temp. wskazówka wychodzi trochę ponad 1/4 i potem po 70-80km czasem dojdzie do pionu, na poprzednim silniku pion był po 2-3km. Czy to termostat???
Nie wiem czy te usterki są ze sobą powiązane czy nie ale nie mam już zbyt wiele kasy żeby w nią wpompować, prawde mówiąc to się spłukałem.
SL745193.JPG
daro280 dzieki za rade ale nie po to ładowałem 5k w ten samochód by go teraz sprzedać a po drugie żeby auto sprzedać to musi być sprawne, dodam jeszcze ze kocham ten samochód i jakoś nie moge dopuścić myśli że miałbym się z nim rozstać