problem w moim tds!!!!otóż nieszczesne odpalanie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

problem w moim tds!!!!otóż nieszczesne odpalanie

Post autor: kwiatek »

Otóż jestem tu nowy i czytałem wiele tematów i nie znalazłem odp. na mój problem .Mianowicie mam podobny problem jak inni użytkownicy tds ale nie do końca taki sam. Otóz mam problem czasem zaznaczam "czasem" ze auto nie chce odpalic od przyslowiowego kopa na rozgrzanym silniku. nie wiem co jest powodem długo moge pisac ale w skrócie powiem że mialem pompe w boschu i ten problem zaczal wystepowac po roku po naprawie a teraz mam nowy całkiem silnik z inna pompa i ten problem jest taki sam jak na tym starym silniku. Zauważyłem jedna irytujaca mnie sprawe , otóz gdy odpalam z rana i silnik jest zimny to pompke paliwa w zbiorniku słychac jak podaje paliwo, a gdy troche pojezdze to ona nie pracuje oczywiscie z kluczyka, ale gdy podam jej napiecie na " krótko" pod bezpiecznik 23 to slychac jak działa i co moze byc przyczyna ze na kluczyku nie działa ??????? gdzie jest przkaznik bo takowy musi byc aby rozlaczyc po jakims czasie pomke? i co może byc tego przyczyna że po nocy silnik odpala od kopa a jak sie rozgrzeje to czasem musze krecic z pare sekund . DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI I ZAZNACZAM ZE DOBRZE ZEJEST TAKIE FORUM TYLKO CZEMU TAK POŻNO SIE O TYM DOWIEDZIALEM HEHEH :lol:
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Zerknij do skrzynki z komputerami - po prawej stronie pod maską.

U mnie są 2 przekaźniki, pomarańczowy to ten od pompki.

Jeśli chodzi o samą pracę pompki to działać będzie gdy przekręcisz kluczyk na rozruch - wtedy działa zawsze.

Powinna pracować też w czasie grzania świec żarowych.

Gdy silnik jest ciepły działać powinna tylko w czasie rozruchu.

Jeśli chodzi natomiast o kłopoty z odpaleniem na ciepłym.. spróbuj polać wodą rozdzielacz paliwa na pompie wtryskowej i poczekać chwilkę.

Jeżeli zapali to będzie cię niestety czekać za jakiś czas mały remont pompy - przerabiałem u siebie cuda z allegro i inne wynalazki... i tak się skończyło na robieniu pompy.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, 8:53 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

Dzięki za pomoc ale już rozwiązałem problem :wink:
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

jak rozwiazales to go podaj, pomoze to innmym uzytkownikom :)
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

powiem tak jak na złość znów problem od kilku dni wrocił ale poprzednio nie odpalal przez rozrusznik , który pobierał tyle prądu ,że auto nie odpalało , ale gdy podłaczyłem auto pod kable do drugiego auto paliło na dotyk i po zmianie znów bylo ok , do czasu :evil: :evil: :evil: właśnie od 3 dni znow coś kopło mojego tds i nie chce znów palić na ciepłym , będę musiał znów powalczyć :oops: mam nadzieję ,że to nie pompa , sprawdzałem już pomkę w zbiorniku działa, jak jest zimny pali , więć zostalo chyba sprawdzić pompę bo , gdy odłaczę wtyczkę od czujnika temp. silnika to pali dużo lepiej , jestem zły bo już jedną pompę naprawiałem :grin:
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

wymien czujnik temperatury silnika to ten zielony, w moim to pomoglo. wyskakiwal mi blad czujnika temp. silnika wymienilem na nowy niestety podrobke i znowy blad kupilem oryginal i sprawa zakonczona bledu brak mniej pali i lepiej odpala
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

a jak jest czujnik uszkodzony to chyba własnie powinien lepiej odpalać na cieplym czy sie mylę??????? bo jak jest sprawny to wtedy wysyła info że silnik jest ciepły i nie trzeba grzać świec i zwiekszać dawki paliwa :idea:
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

jakby to powiedziec zalezy jak jest uszkodzony w moim przypadku przeszkadzal przy odpalaniu a poza tym kazda bledna informacja wplywajaca do komputera ma jakis wplyw na prace silnika
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

Ale przeszkadzał ci przy odpalaniu na ciepłym czy na zimnym? silniku? . Bo u siebie zauważyłem jeszcze jedną rzecz , mianowicie przestał mi odpalać pare dni temu , teraz na święta pojechałem w długą trasę zostawiłem na parę minut i tez bez zmian , na następny dzień też jezdziłem i też nie chciał odpalić ale po 3 dniach znów jakby coś go kopło i zaczął normalnie palić , tylko ,że to trwało tylko 2 dni :cry: zauważłem ,że w tych dniach co odpalał silnik się rozgrzał ale nie robiłem długich tras , tak po 15km i gasiłem silnik , gdy przychodziłem po paru minutach silnik normalnie palił . Zastanawia mnie ta przypadłość o co mu chodzi :?: :?: :?: może to nie pompa ? spradzwe jeszcze szczelnośc ukł. paliwowego -tylko,że z rana pali i nie wiem czy warto sprawdzać? po wyłaczeniu silnika widać malutki bąbelek jak się cofa z pompy wtryskowej i stoi w wężyku od filtra paliwa , ale czy ma to jakieś wielkie znaczenie ????
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

z tego co mi kiedys moj mechanik mowil to ze w tych pompach dos czesta przypadloscia jest uszkodzenie zaworka zwrotnego. wiele osob zaklada na przewodzie poprowadzajacym do pompy zewnetrzny zaworek zwrotny i podobno to pomaga
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

takie cudo juz mam zainstalowane bo miałem rozszczelnienie na poprzednim silniku i tak juz zostało a nie miałem czasu usterki zlokalizować ale prawdopodobnie gdzies na zbiorniku bo jak do pełna zatankuje to mi wycieka paliwo !!!.Teraz mam drugi silnik z całym osprzętem i zdziwiło mnie to ,że nagle przestał odpalać bo miałem wcześniej problem ale była wina rozrusznika :smile: i myślałem ,ze będę miał spokój :!: a tu lipa pojawił się nowy stary problem z odpalaniem :cry:
emil525tds
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: emil525tds »

Witam mam e-34 525 tds i od początku roku mam problem z paleniem mojej buni rano albo po dłuższym postoju kilku mechaników grzebało a efekt bez zmian może ktoś miał podobny kłopot i może mnie pomóc pozdrawiam
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

czyli jesli to nie czujniki rozrusznik i paliwo to chyba jednak pompa zaczyna sie klaniac :(
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

tylko jeszcze sie zastanawiam czy faktycznie to pompa wtryskowa :?: :?: :?: :?: Bo jest to bardzo dzwiny zbieg okoliczności ,że na tym silniku zaczyna sie tak samo jak na moim starym, gdzie pompa była sprawdzana w BOSCHU i tez zaczynal sie ten problem z odpalaniem , tylko ze sie szybciej panewka obrociła więc nie mogłem sprawdzić do końca. Wstawili mi nowy silnik z osprzętem i zaczyna się tak samo :!: :!: :!: :!: myslalem ,że wyeliminowałem już urz adzenie , przez które nie chcial odpalać tds a tu po 2 tygodniach znow to samo ---ręce mi opadają :evil: :evil: :evil: .Gdzies na forum wyczytałem ,że może mieć tez wpływ jakiś czujnik , który niby jest w podstawie filtra paliwa , może ona ma jakiś wplyw na odpalanie bo dziwne jest ,że drugi silnik i to samo :!: :!: :!: :!: :!: Podjadę jeszcze dokladnie sprawdze akumulator , może ma za slaby rozruch ,tylko ,że na zimnym pali od strzału , na ciepłym nieraz też normalnie pali nie wiem od czego to zależy ,że raz pali a raz nie :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

kwiatek pisze:... nie miałem czasu usterki zlokalizować ale prawdopodobnie gdzies na zbiorniku bo jak do pełna zatankuje to mi wycieka paliwo !!!.
Do niedawna myślałem, że tylko jedna z naszych beemek miała podobną przypadłość o jakiej piszesz... :sad:
Niestety, kilka dni temu musiałem w tej drugiej też uszczelnić gniazdko elektryczne w pokrywie zbiornika paliwa. :cool:
Wydaje mi się, że w Twojej jest ten sam mankament. Obejrzyj fotorelację "cieknący smok" w dziale "sam naprawiam". :wink:
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

rexman wiem o co chodzi tylko mi sie nie chce tam zajrzec i naprawić wstawilem zaworek zwrotny własnie zaraz za pomka w zbiorniku i mam spokój , paliwo nie schodzi , denerwuje mnie tylko ,że mi nie odpala na ciepłym :evil: jakby paliwo schodzilo to na zimnym by nie odpalał .
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Wiem co przechodzisz... :cry: jesteś blisko wyeliminowania usterki, ale co kasy już puściłeś, to szok.Ja bym nie odpuścił, ciągnął do końca. Jak zrobisz furę, to ona się odwidzięczy bezawaryjną jazdą przez lata. A to, że trafiłeś na hochsztaplerów...no cóż, człowiek uczy się do śmierci. :sad:
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

z tym odpalanie to cos w pompie musi byc ja mam wymienione wszystkie czujniki i osprzet silnika za wyjatkiem pompy bo juz kasy mi na nowa zabraklo i z tym odpalanie to jest tak jak u wiekszosci z nas ze trzeba te 5 sek pokrecic
bamse77
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds

Post autor: bamse77 »

witam, przyłącze się do tematu...
zakładamy, że pompa w zbiorniku podaje paliwo pod ciśnieniem 0,5bar do pompy wtryskowej, a ta wskutek zużycia nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia przez co na ciepłym cięzko odpala.
pytanie póki co czysto teoretyczne... gdyby tak założyć jakąś elektryczna pompkę zewnętrzną wspomagającą podawanie ON do pompy wtryskowej pod nieco zwiekszonym ciśnieniem czy poprawiło by to odpalanie na ciepłym??

przykładowo:
-przy sprawnej pompie wtryskowej z ~0,5bar[z baku] wzrasta do ~150-160bar[na wtryskach];
- to może do padającej pompy wtryskowej zapodać ON o wiekszym ciśnieniu (tylko bez przesady] np w zakresie 0,7-1,5bar na wejściu pompy wtryskowej przez co będzie moze mogła podać paliwo o większym ciśnieniu na wtryski????

[ Dodano: Sro Kwi 22, 2009 10:42 am ]
nasuwa mi się tylko pytanie do jakiego ciśnienia wytrzymają np uszczelnienia nastawnika dawki na pompie wtryskowej czy inne również :???:
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 10:40 przez bamse77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

IMO te ciśnienia się nie sumują. Pompa z baku daje tyle ile daje żeby należycie zasilić pompę wtryskową, przetłoczyć ON przez filtr, przez ewentualne zagięcia przewodu gdzieś po drodze, pokonać różnicę wysokości itp. Ale pompa wtryskowa robi ciśnienie "od nowa" i wątpie, by wieksze ciśnienie wejścia cokolwiek dało (poza rozszczelnieniem pompy). Jak już, to daj zaworek jednokierunkowy między filtrem, a pompą wtryskową.
Darz Bór!
Eskimos
ODPOWIEDZ