Wezyk kolo rolki zwrotnej... gdzie idzie ?
Moderator: Moderatorzy
jak w temacie dzis znalazlem nie podlaczony nigdzie wezyk cieniutki , idzie z miejsca kolo rolki zwrotnej i gdzie ma dalej isc ktos wie ?? Pomocy Auto 2,5 TDS e36 combi
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Zrób jakieś zdjęcie... przypuszczać można tylko z opisu, że chodzi o odprowadzenie skroplin oleju z EGR do komory rozrządu.
oki dzis zrobie fotke i wrzuce tutaj.. pozdrawiam
Dodano: Czw Cze 03, 2010 6:50 pm
Dodano: Czw Cze 03, 2010 6:50 pm
- raven_1983
- Ekspert

Zakładam, że to jeden i ten sam wężyk pokazujesz na fotkach tj. przyczepiony na króćcu w pokrywie rozrządu i koniec luźny w pobliżu węża wody?
Podepnij pod odpływ oleju z EGR... chyba, że tamten masz podpięty a wolny koniec idzie gdzieś indziej.
Podepnij pod odpływ oleju z EGR... chyba, że tamten masz podpięty a wolny koniec idzie gdzieś indziej.
tak na fotkach to jeden i ten sam wezyk . powiedz mi w ktorym miejscu mam dokladnie go podpiac , szukalem wszedzie wolnego miejsca i nic nie znalazlem
bede wdzieczny za dokladny opis ? czy ten wezyk jest wazny bardzo ? jesli mowisz ze odprowadza olej do rozrzadu z egr hmm zauwazylem ostatnio wlasnie przy IC ze jest mokry olejem trosze czy to moze byc wina tego ?
- raven_1983
- Ekspert

koledzy u mnie z EGR ida dwa przewody i obydwa do urzadzenia obok do ktorego ida trzy przewody i jakies kabelki elektryczne widac to na foto wyzej , ale wracajac do EGR podlaczylem ten przewod wolny do EGR mniej wiecej jak w temacie sasiednim , z tym ze u mnie juz byl ten cycek wiec tylko zamienilem przewody , ten ktory odlaczylem od egr zaslepilem . podlaczylem ten przewod od rozrzadu i juz pisze objawy na wolnych obrotach chodzi ok , po dodaniu gazu troszke jak by mu brakowalo powietrza i zaczal kopcic , znow wrocilem tymi wezykami jak bylo... co jest ???
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
patrząc na zaworek od sterowania agr licząc od dołu pierwszy wężyk idzie do przewodu od wacu pompy pod kolektorem ssącym, środkowy na zewnętrzny króciec zaworu agr ten czarny z niebieskim paskiem (jest dobrze podpięty) a ten górny pozostaje wolny i powinien być zakończony filterkiem, co do odprowadzenia oleju z agr do skrzyni korbowej to na pierwszym foto ten wężyk po lewej stronie od tego z niebieskim paskiem powinien być wpięty w króciec w pokrywie rozrządu foto nr3
czy macie moze to podlaczenie w ETK jak to powinno wygladac jutro bym sie za to zabral ... bede wdzieczny dzieki
Dzieki kolego zrobilem
wszystko dziala jutro dokladnie wyczyszcze EGR .. i mam nadzieje ze zniknie olej z EGR i Dolotu IC , duzo nie cieknie ale wystarczy troszke by bylo zabrudzone :/ i zle to wygladalo ... kolego ostatnie pytanko w twoja strone czy ten filterek powietrza jest mi potrzebny czy moze byc wezyk poprostu jak mam teraz i bez zadnego filterka ? co w ogole daje te powietrze ? gdzie go ewentualnie dostane ? czy w inter cars moga miec cos takiego ? czy moze odpuscic sobie to ? dzieki za pomoc ogolnie zle bylo wszystko podlaczone nie wiem kto taka rzezbe odwalil .. no alee wazne ze zrobione , wielki plusik dla ciebie
i zimne piwko.. Pozdrawiam 
- raven_1983
- Ekspert

Olej z dolotu raczej nie zniknie - wykapuje z EGR dlatego, że znalazł się w dolocie... wężyk sprawia, że jest czysto w komorze silnika.
Filterek powietrza jest na przewodzie wyrównawczym więc lepiej żeby tam był. Gdy go nie ma może zaciągnąć kurz/pył do regulatora co kiedyś w końcu doprowadzi do jego uszkodzenia.
Filterek powietrza jest na przewodzie wyrównawczym więc lepiej żeby tam był. Gdy go nie ma może zaciągnąć kurz/pył do regulatora co kiedyś w końcu doprowadzi do jego uszkodzenia.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
a sam filterek to możesz dać od poloneza lub malucha ten co do paliwa jest i będzie dobrze
dzieki koledzy mysle ze tamat sie przyda takze innym (laikom) takim ja ja
bardzo mi pomogliscie za co wam dziekuje
dzis elegancko wyczyscilem Egr z oleju , nie powiem troszke mi to zajelo by wyczyscic go ladnie by wygladal jak nowy
no ale dobrze ze pogoda dopisala wiec i robota jakos poszla ;P Duze piwko dla was