E34: Produkcja wiązki do elektrycznych tylnych szyb

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bieniek
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

E34: Produkcja wiązki do elektrycznych tylnych szyb

Post autor: bieniek »

A więc do boju!
Opisuję to, ponieważ jest problem zdobyć odpowiednie wiązki, do tego są drogie, albo jakieś pazie z allegro żądają szalonych pieniędzy za wysyłkę, nie gwarantując czasu dostawy...

Jak poprawnie zmontować wiązkę przewodów odchodzącą z bocznego słupka w drzwi, wykorzystując wszystkie 12 przewodów, i pinów wtyczki.

Warsztat
Obrazek

Lidl® jest tani :mrgreen: 14.99 :)

Obrazek

U mnie sytuacja była taka, że kupiłem jedną wiązkę, bo sprzedający miał tylko jedne drzwi, i w tej wiązce brakowało jeszcze jednego pinu. Na podstawie tej jednej, z dwóch, które wyciągnąłem od siebie, złożyłem jedną. Było trochę rzeźbienia, ale wygląda firmowo.
A było tak:
Obrazek

Wiązka wzornik: [brak pinu od krańcówki i podłączenia drugiej żyły pod]
Obrazek

I teraz tak, krańcówkę podłączamy kablem szaro-fioletowym z żółtymi kropkami do wolnego we wtyczce, natomiast drugą żyłą wlutowujemy się do pod odpowiednią kolorystykę do np czujnika wychylenia, lub pod czujnik otwarcia drzwi - alarmowi jest obojętnie czy ktoś otwiera szybę czy drzwi, dlatego jedna żyła jest współna.

Obrazek

Otwieramy wtyczkę i już możemy wpiąć brakujący pin

Obrazek

Zamykamy na klipsy i jedna wiązka gotowa z krańcówką.

Porównanie z ubogą wersją :P

Obrazek

Analogicznie, do biednej wtyczki musimy poprostu dopiąć więcej pinów - ja wymontowałem je z drugiej wiązki, którą wyrwałem z własnego auta

Obrazek

Z tych pinów będziecie musieli zdjąć przewody - ja przynajmniej tak zrobiłem, na ich miejsce nalutowałem nowe. Dłuższe.

Obrazek

Brakowało mi jeszcze trzech - wydobyłem je ze wtyczki dochodzącej do siłownika zamka - od razu z długimi przewodami. :)
Teraz wystarczy wsunąć piny w odpowiednie sloty, uważając aby powstały dwie bliźniacze wiązki na wypasie.
Z drugiej strony przewodów dołączymy odpowiednio zasilanie siłownika, sterowanie siłownika, krańcówkę.

Jeśli trzeba Ci dokładne ułożenie żył we wtyczce:
Obrazek

Powodzenia w zakładaniu!
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds