e39 525d-odłączyć webasto, można?
Moderator: Moderatorzy
- kdawcewicz
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2002
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
e39 525d-odłączyć webasto, można?
Witam kolegów, zeszłej zimy spalanie mojej lalki podskoczyło o 2-3 litry, powód webasto, robie raczej krótkie trasy i zimą zawsze webasto się zalącza. Zima znów się zbliża, ropa drożeje a mi chodzi po głowie żeby odłączyć to mądre urządzenie i teraz pytanie, czy nie jest to szkodliwe dla silnika?
Wiem od znajomego, który składa nasze bunie w Monachium, że gdy BMW wymyśliło silniki CR, to się zdziwili, bo prawie cała energia silnika szła w MOC i nie starczało na dogrzanie silnika i dla tego w każdym CR jest zamontowane webasto. Napisałem to szczególnie dla innych, bo wiem, że było wiele kłótnie o montowanie webasta w CR, najgosze, że dużo osób myli webasto dogrzewające silnik z webastem ogrzewającym kabinę, to nie to samo.
Próbował już ktoś tak zaoszczędzić?
Wiem od znajomego, który składa nasze bunie w Monachium, że gdy BMW wymyśliło silniki CR, to się zdziwili, bo prawie cała energia silnika szła w MOC i nie starczało na dogrzanie silnika i dla tego w każdym CR jest zamontowane webasto. Napisałem to szczególnie dla innych, bo wiem, że było wiele kłótnie o montowanie webasta w CR, najgosze, że dużo osób myli webasto dogrzewające silnik z webastem ogrzewającym kabinę, to nie to samo.
Próbował już ktoś tak zaoszczędzić?
B ędziesz
M iał
W szystkie
F1 bez Robcia, to jak BMW z przednim napędem, wracaj kolego
M iał
W szystkie
- raven_1983
- Ekspert
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Re: e39 525d-odłączyć webasto, można?
Przeczytaj uważnie swój post... nie chcę być negatywnie nastawiony - drugi który mi się nawinął... i równie mało w nim sensu.
1. Zauważasz fakt, że webasto jest po to aby dogrzać silnik gdyż sam z siebie rozgrzewa się bardzo powoli...
2. Nie dogrzany silnik = znacznie większe spalanie
3. Odcięcie urządzenia skracającego czas (lub wręcz umożliwiającego nagrzanie silnika) dla oszczędności paliwa? bez komentarza...
Czy się da? da się praktycznie wszystko.
1. Zauważasz fakt, że webasto jest po to aby dogrzać silnik gdyż sam z siebie rozgrzewa się bardzo powoli...
2. Nie dogrzany silnik = znacznie większe spalanie
3. Odcięcie urządzenia skracającego czas (lub wręcz umożliwiającego nagrzanie silnika) dla oszczędności paliwa? bez komentarza...
Czy się da? da się praktycznie wszystko.
- kdawcewicz
- Bywalec
Kolego Raven, mam sprawę, jeśli się nudzisz, to komentuj sobie posty innych, czepiasz się i nie udzielasz żadnych informacji, wiem dobrze po co jest webasto, o to nie pytałem, ale jeśli przeczytasz uważnie mój post, to na samym końcu jest pytanie, jeśli nie znasz odpowiedzi, to się nie udzielaj PROSZĘ!!
I jeszcze jedno, nie wszystko się da..... sex z gwoździem i otwarcie parasola w tyłku
I jeszcze jedno, nie wszystko się da..... sex z gwoździem i otwarcie parasola w tyłku

B ędziesz
M iał
W szystkie
M iał
W szystkie
- raven_1983
- Ekspert
O "którym" webasto piszesz?
Z twojego postu zrozumiałem, że chodzi o dogrzewanie silnika.
Z twojego postu zrozumiałem, że chodzi o dogrzewanie silnika.
-
- Bywalec
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Pomorskie
jak masz webasto ktore nie ogrzewa kabiny to masz elektryczny podgrzewacz płynu chłodzącego... a dzieki temu ze jest on elektrczny to ma wieksza sprawnosc ;] tak wiec daruj sobie odłączanie bo będzie Ci palil jeszcze wiecej na zimnym
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Kontakt:
Samo dogrzewanie silnika w CR pomimo iż nazywa się potocznie "webastem" i de facto jest częścią takiego układu, to realizowane jest elektrycznie jak to Dominik napisał. Nie widzę więc większego sensu aby to wyłączać, bo jedyne co ono Ci "spala" to prąd z alternatora. Jak poszukasz to na forum był dość obszerny temat o webasto w CR, jego możliwościach, przerabianiu na "pełnosprawne" ogrzewanie postojowe etc. Zachęcam do lektury, może będziesz miał pełniejszy obraz. Fakt, ludzie często mylą to (jak z resztą setki innych zagadnień), jednak fakt jest również taki, że większość CR wyposażonych w taki układ dość łatwo wyposażyć w pełne ogrzewanie postojowe.
Jeśli się mylę i odkryjesz coś nowego, to chętnie o tym przeczytam. Jednak póki co wiedza moja na tym stoi - poza tym Dominika e46 z 3l silnikiem pali bardzo oszczędnie, a webasto posiada sprawne. ;] Mniejszy silniczek, cięższe auto i automat, do tego styl jazdy (krótka po mieście) - może tu leży jednak przyczyna.
Pozdrawiam.
Jeśli się mylę i odkryjesz coś nowego, to chętnie o tym przeczytam. Jednak póki co wiedza moja na tym stoi - poza tym Dominika e46 z 3l silnikiem pali bardzo oszczędnie, a webasto posiada sprawne. ;] Mniejszy silniczek, cięższe auto i automat, do tego styl jazdy (krótka po mieście) - może tu leży jednak przyczyna.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- raven_1983
- Ekspert
A to "webasto" w ogóle sprawne? Może właśnie od tej strony należało by problem sprawdzić?
- kdawcewicz
- Bywalec
Witam Kolgów.
Na początku ponowie moją prośbę do kolegi Ravena, nie udzielaj się do moich postów, bo się ośmieszasz, przecież jasno opisałem o które webasto chodzi i jest w 100% sprawne.
Koledzy nie mylcie webasta dogrzewającego silnik z elektrycznym podgrzewaczem płynu chłodzącego.
Ja mówie o spalinowym urządzeniu montowanym pod podłogą w miejscu kierowcy. Takie webasto wypala ropkę z naszych zbiorników i o takie webasto pytałem, czy już ktoś próbował w ten sposób szukać oszczędności, jaki był efekt..
Uprzedze kolejne pytania, moje webasto działa, słysze jak się załącza i widze spaliny.
Fajny motyw BMW zrobiło w samochodach puszczanych na skandynawię, samochody mają pdgrzewacz płynu i małą pomkę zasilaną prądem z gniazdka, stając pod domem, bo garaż zawsze zawalony gratami, możesz rozciągnąć kabel i podłączyć autko do 230V, przy największym mrozie samochód odpala.
Na początku ponowie moją prośbę do kolegi Ravena, nie udzielaj się do moich postów, bo się ośmieszasz, przecież jasno opisałem o które webasto chodzi i jest w 100% sprawne.
Koledzy nie mylcie webasta dogrzewającego silnik z elektrycznym podgrzewaczem płynu chłodzącego.
Ja mówie o spalinowym urządzeniu montowanym pod podłogą w miejscu kierowcy. Takie webasto wypala ropkę z naszych zbiorników i o takie webasto pytałem, czy już ktoś próbował w ten sposób szukać oszczędności, jaki był efekt..
Uprzedze kolejne pytania, moje webasto działa, słysze jak się załącza i widze spaliny.
Fajny motyw BMW zrobiło w samochodach puszczanych na skandynawię, samochody mają pdgrzewacz płynu i małą pomkę zasilaną prądem z gniazdka, stając pod domem, bo garaż zawsze zawalony gratami, możesz rozciągnąć kabel i podłączyć autko do 230V, przy największym mrozie samochód odpala.
B ędziesz
M iał
W szystkie
M iał
W szystkie
-
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Podlaskie
powiem tak nie wiem czy webasto w CR jest takie samo ale u mnie w ciężarówce pali ono 0.4 litra na godzinę więc mym skromnym zdaniem nie warto bo samochód Ci i tak przepali.To tylko takie porównanie więc proszę się nie czepiać detali 

- raven_1983
- Ekspert
Nie będę się dalej ośmieszał...
Marnując czas na próbę pomocy komuś który sam napisał o dwóch webasto... nagle już zaczał je rozróżniać i naskakuje na innych...
Poradzisz sobie!
P.S. Przeczytaj uważnie swoje posty i wskaż w którym miejscu napisałeś o webasto dogrzewającym kabinę... (poza ostatnim postem).

Marnując czas na próbę pomocy komuś który sam napisał o dwóch webasto... nagle już zaczał je rozróżniać i naskakuje na innych...

Poradzisz sobie!

P.S. Przeczytaj uważnie swoje posty i wskaż w którym miejscu napisałeś o webasto dogrzewającym kabinę... (poza ostatnim postem).
- kdawcewicz
- Bywalec
Oj Raven, przeczytaj mój pierwszy post, napisałem tam, że w CR prawie cała energia silnika idzie w moc, a silnik się nie dogrzewa, przecież to jasne, że w takim razie pytałem o webasto które ma dogrzać silnik, napisałem, że robie krótkie trasy i webasto cały czas chodzi, nie napisałem, że śpie w samochodzie i muszę się dogrzewać webastem kabinowym. Jakoś wszyscy od razu wiedzieli o co chodzi, tylko Ty chcesz chyba nabić sobie postów. Kolego trzeba się wyluzować, pytałem też w pierwszym poście czy ktoś tego próbował i to było podstawowe pytanie, więc jeśli nie znasz odpowiedzi, to jak mi chciałeś pomóc, wybacz, ale Twoje posty niczego nie wniosły i nic nie pomogłeś, najsęsowniej odpisał mi kolega MŁODY 87 i za to koledze bardzo dziękuje, zrezygnuje z odłączania. Pozdrawiam wszystkich fanów BAWAREK 

B ędziesz
M iał
W szystkie
M iał
W szystkie
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Bez spinania się Panowie. A tak przy okazji, zachęcałem do poszukania i poczytania, gdyż bardzo podobny temat już był i też ktoś już o tym myślał. Ot chociażby tu:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=1466
Jak widać tam również odpuścili jeśli chodzi o oszczędności (sam się dowiedziałem nieco). Natomiast była informacja chociażby taka, że to iż słyszymy pracę Webasto to nie oznacza od razu że jest ono sprawne (powinno pracować w określonych warunkach i określonym czasie i nie cały czas). Jeśli faktycznie Twoja jazda jest strasznie krótka, to możliwe że nie ma na to rady, chyba że kupić TDI. ;]
Pozdrawiam.
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=1466
Jak widać tam również odpuścili jeśli chodzi o oszczędności (sam się dowiedziałem nieco). Natomiast była informacja chociażby taka, że to iż słyszymy pracę Webasto to nie oznacza od razu że jest ono sprawne (powinno pracować w określonych warunkach i określonym czasie i nie cały czas). Jeśli faktycznie Twoja jazda jest strasznie krótka, to możliwe że nie ma na to rady, chyba że kupić TDI. ;]
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
- kdawcewicz
- Bywalec
TDI???? ŻONA BY MNIE Z DOMU WYGONIŁA
Córka jak wsiada do teścia audi to płacze, a ma 10 miesięcy, córka oczywiście
Chce się jeździć BMW, to trzeba tankować... POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Chce się jeździć BMW, to trzeba tankować... POZDRAWIAM WSZYSTKICH
B ędziesz
M iał
W szystkie
M iał
W szystkie
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
...no to ewenement, mnie moja lepsza połowa to raczej jest skłonna udusić za moją Ślicznotkę. 

siudek siudkowski