Witam Kolegów. Jestem tutaj nowy. Szukam pomocy do rozwiązania mojego problemu.
Mam bmw x5 e53 2004r lift 218 pS z przebiegiem potwierdzonym 219 000 km. Olej 5w30 motul x-clean. Filtry mann i knecht. Wtryskiwacze po regeneracji, odma zmieniona, olej nowy, filtry nowe, świece nowe, sterownik świec nowy, błędów brak, moc super, oleju nie bierze. Dodam że w niemczech zamontowano filtr DPF marki twintec w celu posiadania normy emisji spalin euro 4. I taką też mam nalepkę na szybie.
Rano przy próbie odpalenia, po przekręceniu kluczyka i jednym obrocie, przytrzymuje rozruch na około 2,3 sekundy, po czym po dwóch, trzech kolejnych obrotach bez probelmu i równo zapala. Pierwszy problem , to dlaczego ją przytrzymuje ? (Na ciepłym także). A drugi problem to po odpaleniu na zimnym - rano, przez około 30 sek - 1.5 minuty, dymi sobie na niebiesko, siwawo. Jak dam w gaz to dymu co nie miara... Wystarczy przejechać 100metrów i już jest spokój. Do kolejnego rana....
Bardzo proszę kolegów o pomoc bo ta usterka i wszelkie próby wyeliminowania jej, doprowadzają mnie do zapaści finansowej i psychicznej.