06 lip 2012, 11:04
Bl4nc1k: Tak jak w swoim poście na BMW-KLUB.PL, tutaj także wrzuć filmik z LIVE DATA pod obciążeniem (pokazuje on pełniejszy obraz tego co dzieje się z Twoim autem). Z ów filmiku wynika (pozwolisz, że skopiuje swoją odpowiedź z BMWK bo nie chce mi się tego drugi raz klepać):
Jeśli pod obciążeniem ciśnienie na pompie spada Ci nawet do 2,50-2,60 to ja raczej taką progówkę kwalifikowałbym do wymiany.
Nie dalej jak w ubiegłą niedzielę na mini spocie we Wrocławiu kolega chciał porównać parę aut pod względem progówki bo mechanik mu powiedział, że jego nadaje się do wymiany.
Przy 3 - cim biegu i obrotach 3500 wyszły następujące wyniki:
1) jego 530dA T - między 2,90 - 3,10
2) inne 530dA - w okolicy 3,00-3,30
3) u mnie (525d manual) - progówka cały czas trzyma w okolicy 3,48-3,50 (nawet jak silnik przeciągnąłem na 3-ce do 4500 obr.)
Na wolnych obrotach bez obciążenia na progu mam około 3,80-3,90.
Ja wymieniałem progówkę na nówkę Pierburg/Ti Automotive (wtedy tak jeszcze je oznaczali) w okolicy czerwca/lipca 2009 r. NIestety wtedy byłem jeszcze zielony w temacie e39 i nie miałem INPY więc nawet nie wiem jakie ciśnienia osiągała moja padająca progówka. Powodowała w każdym razie przymulanie auta przy obrotach rzedu 2500-3000 no i od czasu do czasu miałem problemy z odpaleniem auta (najczęściej jak pojechałem na myjnię z programem mycia podwozia) - dopiero stukanie butami w podłogę pomagało i udawało się odpalić maszynę.
Moje auto chodzi ponoć wściekle jak na 525d (taka jest opinia mojego mechanika, który robi i 525d i 530d i mówił, że większość 530d jakie robił tak nie jeździ, poza tym na mini spocie koledzy jadący za mną i przede mną przyznali, że ładnie to zasuwa - zdziwili się lekko jak powiedziałem, że to 525d) więc może to też zasługa dobrze pompującej progówki, a może jakiegoś programu robionego przez Niemca (tego nie wiem bo nie sprawdzałem na rolkach).
U Ciebie jak widać pompka spada do nawet 2,50 momentami więc ewidentnie nie pracuje jak powinna. Lepiej żeby to było trochę wyżej (koło 3,00) ale żeby cały czas trzymała zbliżone ciśnienie.
Ja bym się mocno tej progówce przyjrzał bo nie wygląda na zbyt wydajną.
Pzdr.
http://aso-bmw.pl/?src=link&ref=MJqK0dn3YdKMOucL - czesci oryginalne i zamienniki w dobrych cenach, rabaty, promocje. Polecam.
https://golead.pl/p/shcr/QmfL/KT0e - wszystko inne.