lieder_r
zbanowany
zbanowany
Posty: 147
Rejestracja: 01 sty 2008, 14:44
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie
Lokalizacja: Puck
Kontakt: AOL

31 gru 2008, 9:17

morsik20ncdldz pisze:a co jak skrzynia jest automatyczna:D?


Wowczas wieszasz manetke i cieszysz sie tempomatem :D

Pozdrawiam
Mój TDS połyka średnio:
Obrazek

BMWuser
Świeżak
Świeżak
Posty: 4
Rejestracja: 05 sty 2009, 20:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

05 sty 2009, 22:50

rexman pisze:
wojtek_blekitny pisze:Rozumiem, że chodzi o tę kostkę:
Obrazek
i ten przełącznik:
Obrazek
Jeśli tak, to zaczynam poszukiwania manetki :twisted:


Taka duża kostka,a tylko 2 piny... :mrgreen:

Może by teraz ktoś zdjęcie wstawił,jak to wygląda,bo mam zamiar kupić taką manetkę i dobrze by było wiedzieć jak to wygląda.A w ogóle,to nigdy nie widziałem TDS'a z tempomatem. :wink:



Mój tds posiada oryginalnie zamontowany tempomat , obecnie w układzie z kierownicą bez poduchy. Nie mam wiedzy czy auto miało poduchę bo już taki stan zastałem przy kupnie. Podejrzewam jednak , że jesli auto posiada 4 szyby elektryczne, klimatyzację, tempomat i sporo drobnych detali typu spryskiwacze lamp , to miało i poduchę. Niestety poprzedni własciciel przyj.....ł gdzieś przodem na tyle niegroznie , ze nie zrobil autku wiekszej szkody ale na tyle skutecznie ze wypalila poducha. Z racji "ciecia kosztów" załozyl ster bez poduchy. Mysle jednak że taki uklad dzwigni wycieraczek i tempomatu moze byc stosowany bez wzgledu na rodzaj kierownicy
Ostatnio zmieniony 05 sty 2009, 22:51 przez BMWuser, łącznie zmieniany 1 raz.

lieder_r
zbanowany
zbanowany
Posty: 147
Rejestracja: 01 sty 2008, 14:44
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie
Lokalizacja: Puck
Kontakt: AOL

06 sty 2009, 6:33

Auto nie mialo poduchy albo ktos wymienil wszystkie manetki. Przy kierownicy z poduszka manetki sa proste, a na Twoich zdjeciach widac manetki starszego typu (wygiete).

Pozdrawiam
Mój TDS połyka średnio:
Obrazek

BlacKSmitH
Bywalec
Posty: 73
Rejestracja: 27 gru 2007, 23:44
Lokalizacja: Wielkopolska

06 sty 2009, 11:33

Chciałbym wspomnieć o jednej wadzie... manetka tempomatu utrudnia dostęp do stacyjki i trzeba się przyzwyczaić i nauczyć odpalać auto ;)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2009, 11:33 przez BlacKSmitH, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

kifiu
Bywalec Wyjadacz
Posty: 677
Rejestracja: 28 gru 2007, 23:20
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie
Lokalizacja: Kraków
Kontakt: AOL

09 sty 2009, 23:49

czy cos takiego podejdzie do e34???

http://moto.allegro.pl/item517193983_bm ... omatu.html

niby od e32 ale wyglada jak z e34 i to 2 przewodowa....
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek

BlacKSmitH
Bywalec
Posty: 73
Rejestracja: 27 gru 2007, 23:44
Lokalizacja: Wielkopolska

09 sty 2009, 23:54

kifiu pisze:czy cos takiego podejdzie do e34???

http://moto.allegro.pl/item517193983_bm ... omatu.html

niby od e32 ale wyglada jak z e34 i to 2 przewodowa....


No ja mam z takim samym złączem tylko na prostym wodziku. Wspominałes o problemach z tamta manetką więc nie wiem czy zakup nastepnej jest rozwiązaniem...
Obrazek

kifiu
Bywalec Wyjadacz
Posty: 677
Rejestracja: 28 gru 2007, 23:20
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie
Lokalizacja: Kraków
Kontakt: AOL

10 sty 2009, 8:37

ja sobie tak latwo nie odpuszcze :) bede walczyl z tym tempomatem az zacznie dzialac :P

[ Dodano: Pią Sty 23, 2009 6:16 pm ]
No i się udalo zamontowac tak ze wszystko dziala jak nalezy. okazalo sie ze sprzeglo nie dochodzilo do czujnika przy pedale i caly czas ten czujnik byl w takiej pozycji jakby sprzeglo bylo wcisniete w podloge. podlozylem mala plastikowa nakladke pomiedzy pedal a czujnik i wszystko dziala jak nalezy.moja becia jest juz wyposazona w tempomacik.koszt - 50zl.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Stoko
Bywalec
Posty: 20
Rejestracja: 19 paź 2008, 18:08
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie
Lokalizacja: Łowicz/Płock
Kontakt: AOL

03 mar 2009, 16:12

a orientuje się może ktoś jak jest w E36 compakt?

kifiu
Bywalec Wyjadacz
Posty: 677
Rejestracja: 28 gru 2007, 23:20
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie
Lokalizacja: Kraków
Kontakt: AOL

03 mar 2009, 16:37

pewnie dokladnie tak samo.szukaj czujnikow nad pedalami i wtyczki przy bezpiecznikach.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek

Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Posty: 337
Rejestracja: 16 paź 2008, 22:07
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt: AOL

03 mar 2009, 16:50

A czemu wy możecie mieć tempomat a ja nie :?: :?: :?: :?: :?: :evil: :evil: :evil: :evil:

piomar01
Bywalec
Posty: 36
Rejestracja: 18 maja 2008, 12:27
Lokalizacja: polska

05 mar 2009, 14:46

mam e34 tds z automatem z tego co przeczytałem potzrbuje tylko manetki. Moje pytanie brzmi czy może być to manetka od benzyny ?

Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Posty: 946
Rejestracja: 27 gru 2007, 15:37
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie
Lokalizacja: Sopot
Kontakt: AOL

05 mar 2009, 14:56

piomar01 pisze:mam e34 tds z automatem z tego co przeczytałem potzrbuje tylko manetki. Moje pytanie brzmi czy może być to manetka od benzyny ?


Manetka do TDS musi miec 2 styki w kostce (manetka od benzynowego silnika nie pasuje
Obrazek

Awatar użytkownika
cart00n
Bywalec
Posty: 49
Rejestracja: 19 lis 2008, 19:52
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie
Lokalizacja: Będzin
Kontakt: AOL

05 mar 2009, 20:23

Stoko pisze:a orientuje się może ktoś jak jest w E36 compakt?


u mnie nie ma :cry: :cry: :cry: znalazłem za to coś interesującego... co to może być ?

http://www.upychaj.unl.pl/up/200952405.jpg

i z tego czegoś wychodzi taki kabelek...

http://www.upychaj.unl.pl/up/200908405.jpg

lieder_r
zbanowany
zbanowany
Posty: 147
Rejestracja: 01 sty 2008, 14:44
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie
Lokalizacja: Puck
Kontakt: AOL

11 mar 2009, 22:21

cart00n pisze:
Stoko pisze:a orientuje się może ktoś jak jest w E36 compakt?


u mnie nie ma :cry: :cry: :cry: znalazłem za to coś interesującego... co to może być ?

http://www.upychaj.unl.pl/up/200952405.jpg

i z tego czegoś wychodzi taki kabelek...

http://www.upychaj.unl.pl/up/200908405.jpg


Ta puszka to stary autoalarm, a przycisk na kablu to wylacznik antyporwaniowy. Z tempomatem to nic nie ma wspolnego.
Mój TDS połyka średnio:
Obrazek

Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Posty: 337
Rejestracja: 16 paź 2008, 22:07
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt: AOL

28 mar 2009, 20:45

No i się pomyliłem dziś dokładnie przejrzalem kabelki i wtyczki czy posiadam do tempomatu , gdyz dostałem manetkę , więc chciałem zobaczyc bo wcześniej mi się wydawało ,że takich gniazd i czujki nie mam a tu dzis sie zdziwilem i od razu zacząłem działac podłaczenie trwało 15 min :lol: pierwsza przjazdzka żeby sprobować i co ???????????? niepowodzenie nie działa , czy ktoś może mi pomóc czemu ??????? dodam że manetka ma 2 przewody ale nie dziala na jakiej zasadzie dziaal tempomat? kiedy sie załacza i jakie ma funkcje ? bo ruchy mozna wykonywać manetka w przód - tył , do góry na dół i w strone kolumny kierowniczej ?!!!!

Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Posty: 1653
Rejestracja: 29 gru 2007, 19:26
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Lokalizacja: Irl
Kontakt: Strona WWW

29 mar 2009, 20:08

Też wczoraj zamontowałem tempomat i działa! :smile:
Pierwszy ruch, który wykonałem w czasie jazdy było naciśnięcie manetki w dół (wzdłuż kolumny kierowniczej). Przytrzymałem ok. 1 sek. bunia zareagowała. Jechała ze stałą prędkością.
Jeszcze raz powtórzyłem tę czynność, jednak tym razem dłużej przytrzymałem manetkę. Auto zaczęło przyśpieszać do momentu aż puściłem manetkę. (dalej trzymała prędkość).
Następną czynnością było naciśnięcie manetki w przeciwną stronę do siebie (wzdłuż kolumny kier.) auto zaczęło zwalniać, ale kiedy tylko puściłem manetkę, samochód wolniej jechał ze stałą prędkością.
Natomiast kiedy już tempomat jest "zaprzęgnięty" do pracy (włączony), ruch manetki w poprzek kolumny kierowniczej (obojętnie: góra-dół) rozłącza tempomat i autko wytraca prędkość do zera.
Każdy ruch pedałem sprzęgła, lub hamulca też rozłącza nam automatycznie tempomat i samochód natychmiast wytraca prędkość.

Ps.
Sprawdż, czy dobrze docisnąłeś kostkę. :wink:

Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Posty: 337
Rejestracja: 16 paź 2008, 22:07
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt: AOL

29 mar 2009, 20:57

sprawdzałem 2 razy i dobrze docisnałem ale nie wiedzialem jak go załaczyć , spróbuje tak jak piszesz długo przytrzymac bo ja tylko naciskałem i puszczalem a faktycznie może trzeba przytrzymac dlużej :wink:

papwil
Bywalec Gadulec
Posty: 502
Rejestracja: 16 mar 2008, 23:04
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt: AOL

29 mar 2009, 22:46

ponowie pytanie kolegi wczesniej, odnosnie tej manetki ponoc od e32:
http://moto.allegro.pl/item596904258_bm ... omatu.html

inne ma napisy i nie mozna jej wciskac do srodka, tzn w kierunku kolumny kierowniczej, w porownaniu do zdjec ktore wrzucil BMWuser.

Czy to ma szanse dzialac?

Pzdr

Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Posty: 337
Rejestracja: 16 paź 2008, 22:07
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt: AOL

30 mar 2009, 20:20

I nadal nie dziala mi tempomat , sprawdzałem tą krańcówkę i dziala juz nie wiem co może być ??????? manetka reaguje bo zmienia sie napiecie więc dziala !!!!

Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: 04 lut 2009, 15:55
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

30 mar 2009, 21:11

rexman pisze:Każdy ruch pedałem sprzęgła, lub hamulca też rozłącza nam automatycznie tempomat i samochód natychmiast wytraca prędkość.


To ja jeszcze dodam, że włączyć tempomat (przynajmniej u mnie) można tylko ruchem przyspieszenia, od siebie. Pociagnięcie do siebie (zwalnianie) go nie włącza.

W trakcie jazdy na tempomacie można przyspieszyć pedałem (np. w trakcie wyprzedzania), a po jego puszczeniu samochód wróci do poprzednio zadanej prędkości.
Darz Bór!
Eskimos

Wróć do „Sam naprawiam”