Witajcie koledzy dzis wybrałem sie do innego serwisu bmw (w koncu ) i dowiedziałem się poprzez podłączenie bmki do komputera i programowe sprawdzenie,że mój nastawnik jest zamontowany z 96 r a Mój samochód jest z 93r 325 tds.Czy mozliwe jest zamontowanie nowszej głowiczki do starszej pompy wtryskowej
Przy okazji wykryło ,że mam uszkodzony czujnik doładowania ,po zmianie teraz wreszcie rakieta.Ale ,jedynie wyskakuje błąd :
BOOST PRESSURE SENSOR.
Mechanik mowi ,że przez inny nastawnik pompy.Co wy na to?
nastawniki byly hdk i edc. nie ma czegos takiego jak hdl. moze byc tak ze np. silnik miales zmieniany i stad roznica. nie da sie np samej pompy zmienic bo mialy rozne srednice mocowania do silnika.
silnik po lifce posada przepływomierz , brak natomast czujnika tem pow zasysanego wkrecononego w kolektor od spodu ( w wersji pzed liftem) zmienione zostały sruby mocujace pokrywe zaworow
tomekwiniar, mnie sie zdaje ze nie ma mozliwosci zamontowania starego aluminiowego kolektora na silnik gdzie byl plastikowy ... nawet uszczelki sa inne ....
tomekwiniar pisze:Możliwe ,że silnik mam wstawiony z 96r to było by super ,a kolektor ssący żeliwny został ze starego .Ale jak sprawdzic czy silnik jest z 96 r
Prosta sprawa na podzespołach silnika i na bloku są wytłoczenia z rokiem produkcji w kółku, a głowice są takie same i rozstaw szpilek też więc nie widze problemu można założyć plastikowy albo aluminiowy w zależności od sterownika jaki posiadamy czy potrzebna mu temp powietrza czy nie.
(żeliwnych kolektorów ssących nie było!)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 18:42 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
tomekwiniar pisze:Możliwe ,że silnik mam wstawiony z 96r to było by super ,a kolektor ssący żeliwny został ze starego .Ale jak sprawdzic czy silnik jest z 96 r
witam. To ,że masz kolektor żeliwny to taki ma byc , gdyż w e34 tylko taki pasuje i to ,że jest z 96r to nic nadzwyczajnego ,bo produkowane e34 były do tego roku , ja mam taka 04.1996r
[ Dodano: Pią Sty 30, 2009 6:48 pm ]
Jak zauważyliście na drugim zdjeciu pompy mam wyciek oleju ,czy może to byś wina oringu między pompą a silnikiem ( tam gdzie pompa wchodzi w silnik ),czy moze uszczelka pod głowicą
[ Dodano: Pią Sty 30, 2009 8:27 pm ]
Mam jeszcze jedno pytanie,przepraszam ,ze nie do tego działu.Wymieniał mi mechanik świece żarowe i zauważyłem ,że są wkręcone nie całym gwintem tylko tak powyżej połowy ,czy tak może być? czy maja byc całe wkręcone
kazio1919 pisze:silnik po lifce posada przepływomierz , brak natomast czujnika tem pow zasysanego wkrecononego w kolektor od spodu ( w wersji pzed liftem) zmienione zostały sruby mocujace pokrywe zaworow
Kolego oglądałem 2 tadki z 1996 czyli po lifcie, date prod. sprawdzałem po VIN i ani jeden nie miał przepływomierza
Nie wiem co koledzy mieli na mysli piszac o lifcie!!! bo jeśli chodzi o silnik to byly mozna powiedziec 3 .Jeden to inaczej byl montowany EGR na kolanie dolotowym i chyba pompa wtryskowa byla inna , drugi to EGR byl montowany tuz przy kolektorze , trzeci to plastykowy kolektor i przepływka , chyba ,że sie mylę , to mnie poprawcie ,gdyz ja mam BMW z 96 r i mam druga opcje silnika