Chiptuning w M51
Moderator: Moderatorzy
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
zrob program i bedzie po sprawie wyniesie cie tyle co wsadzenie turbiny... w temacie o moim aucie masz zmierzona serie porownaj krzywe momentu obrotowego i po modach..zobaczysz ze da sie zajebiscie jezdzic dolem tym autem:D
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
oraz
-
tomek_olecko
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
widzimy tu wykres seryjny i po pierwszym modzie
wystarczy sprawdzic jak rozklada sie moment max przy seryjnym silniku wyniosl 265nm przy 2800 obrotow do dyspozycji mielismy 250 nm w przedziale 2500 do 3700 obrotow ponizej 2200 obrotow dysponowalismy momentem ponizej 210 nm co sie stalo po zmianie kilku rzeczy i korektach softu:
max moment wyniosl 360 nm przy 2960 cyzli o prawie 100nm wiecej w porownaniu z seria do dyspozycji mielismy 330nm w przedziale 2200 a 3700 od 1600 obrotow dysponowalismy momentem powyzej 210nm
jak widac silnik stal sie duzo bardziej elastyczny nie trzea bylo go wkrecac aby osiagnac duzo wieksze wartosci momentu:D wiec nie trzeba sie wcale bawic turbinami
pozatym trzeba wziasc pod uwage ze im wieksza turbina tym autko bedzie sie bardziej krecilo na gorze a mniej na dole gdyz duzy wirnik ma wieksza turbo dziure przez to ze duzej sie napedza:D
oraz
oraz
-
Dreed
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 2000
- Województwo: Pomorskie
Ile cie kosztowal ' cip 'tdserek pisze:Obrazek
Obrazek
widzimy tu wykres seryjny i po pierwszym modzie
wystarczy sprawdzic jak rozklada sie moment max przy seryjnym silniku wyniosl 265nm przy 2800 obrotow do dyspozycji mielismy 250 nm w przedziale 2500 do 3700 obrotow ponizej 2200 obrotow dysponowalismy momentem ponizej 210 nm co sie stalo po zmianie kilku rzeczy i korektach softu:
max moment wyniosl 360 nm przy 2960 cyzli o prawie 100nm wiecej w porownaniu z seria do dyspozycji mielismy 330nm w przedziale 2200 a 3700 od 1600 obrotow dysponowalismy momentem powyzej 210nm
jak widac silnik stal sie duzo bardziej elastyczny nie trzea bylo go wkrecac aby osiagnac duzo wieksze wartosci momentu:D wiec nie trzeba sie wcale bawic turbinami
pozatym trzeba wziasc pod uwage ze im wieksza turbina tym autko bedzie sie bardziej krecilo na gorze a mniej na dole gdyz duzy wirnik ma wieksza turbo dziure przez to ze duzej sie napedza:D

-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
cip nie taki cip:D
program byl pisany pod konkretne autko..
robiony byl pomiar mocy przed sprawdzalismy co jak gdzie i kiedy rosnie i spada... na podstawie momentu obrotowego do autka byl wgrany soft pod niego..
programem zajela sie firma dynosoft:D
www.dynosoft.pl
cena dla mnie byla zupelnie inna gdyz to sa moi znajomi normalnie mysle ze cos kolo 1400 zl
UWAGA
P.S Wlasnie gadalem z kolega mirkiem z dynosoft i powiedzial ze jak bedzie 5 tdsow to cena za program 900 zl od szt w tym 2 pomiary mocy
przed i po:D oraz stare kosci z programe w wasze rece
w komputerach beda zainstalowane podstawki wiec jak ktos bedzie chcial to normalnie moze sobie w kazdej chwili wrocic do poprzedniego programu jakby cchial.
program byl pisany pod konkretne autko..
robiony byl pomiar mocy przed sprawdzalismy co jak gdzie i kiedy rosnie i spada... na podstawie momentu obrotowego do autka byl wgrany soft pod niego..
programem zajela sie firma dynosoft:D
www.dynosoft.pl
cena dla mnie byla zupelnie inna gdyz to sa moi znajomi normalnie mysle ze cos kolo 1400 zl
UWAGA
P.S Wlasnie gadalem z kolega mirkiem z dynosoft i powiedzial ze jak bedzie 5 tdsow to cena za program 900 zl od szt w tym 2 pomiary mocy
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 19:23 przez tdserek, łącznie zmieniany 1 raz.
oraz
oraz
-
tomek_olecko
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Małopolskie
No to rozumie, super sprawa przynajmniej czarno na białym widać co i jak
bo chipy z allegro też są dopasowane do auta ale telefonicznie-ściema na maxa!
Serek mam pytanie- Warto kupować coś takiego w ciemno? Zakładać bez hamowni i śmigać?
dodam- nie zależy mi na nie wiadomo jakich osiągach, chodzi mi o jako taki dół bo seria jak dla mnie porażka.Mała genetyczna modyfikacja ratowała by sprawe, tylko wszędzie mam daleko i o pisanie softa pod auto mogę na chwile obecną zapomnieć zapomnieć. http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Serek mam pytanie- Warto kupować coś takiego w ciemno? Zakładać bez hamowni i śmigać?
dodam- nie zależy mi na nie wiadomo jakich osiągach, chodzi mi o jako taki dół bo seria jak dla mnie porażka.Mała genetyczna modyfikacja ratowała by sprawe, tylko wszędzie mam daleko i o pisanie softa pod auto mogę na chwile obecną zapomnieć zapomnieć. http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
powiem wam tak... robcie co chcecie ja zaufalem firmie ktora sie na tym zna powiedzialem co jak itp... w kazdej chwili mam serwis itp mozecie sobie sciagnac nawet program przez telefon i zgrac na kosc...byle byscie byli potem zadowoleni:D ja jestem:D
oraz
oraz
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
Miałeś racje Serek odpowiedni program to podstawa, nie trzeba nic zmieniać tylko mapy wtrysków, wprawdzie bez hamowni ale gościu chciał żeby mu wysłać zczytane 2 eepromy z kompa i na podstawie tego zrobił mapy wtrysków. Zrobiłem na nim jakieś 30 km i rakieta zero dymka, prawdziwa frajda z jazdy, na 4 pod dość spore wzniesienie od ok.900 obr/min zbiera się aż miło. Szacunkowo podał że wzrost o ok 30-40KM i 60Nm więc dość sporo jak na serie.tdserek pisze:powiem wam tak... robcie co chcecie ja zaufalem firmie ktora sie na tym zna powiedzialem co jak itp... w kazdej chwili mam serwis itp mozecie sobie sciagnac nawet program przez telefon i zgrac na kosc...byle byscie byli potem zadowoleni:D ja jestem:D
Pozdro
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
jak sie zbiera od 900 obrotow to jest mega podlany paliwem ... pewnie szybko ci sprzegielko kleknie bo moment duzo nizej usytuowany jest i beda problemy przy agresywniejszej jezdzie:D sprawdz ile ci teraz pali pozdro
oraz
oraz
- Bagor
- Bywalec Gadulec
- Seria: E30
- Rocznik: 1990
- Województwo: Mazowieckie
Swoją drogą jestem ciekaw jak modyfikując "mapy wtrysku" przewidział aż 40KM
Czy on słyszał o takich mapach jak: torque limiter, driver wish, pump voltage, calibration, maf to iq?
Zrobił korekcję checksum?
Czy on słyszał o takich mapach jak: torque limiter, driver wish, pump voltage, calibration, maf to iq?
Zrobił korekcję checksum?
Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 0:49 przez Bagor, łącznie zmieniany 2 razy.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
Firma Tuningowa z pomorskiego tam pracuje gość, mieli już niejednego tdsa i żadnych problemów, dają gwarancje pisemną na 1 rok. Sprzegło niedawno nowe zakładałem i twierdzą że nic nie ;powinno się z nim dziać.Może troche przesadziłem z tym zbieraniem się auta ale teraz dół ma z********.
[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 6:29 am ]
Co do koni to robili tadki, mają hamownie i wiedzą jaki program co może dać +-
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Witka... nie moge rzucac tutaj zbytnio nazwami zeby nie robic anty reklamy ale powiem tylko tyle ze jedna z wiodacych prymat firm robiaca programy do turbo benzyn i diesli i zajmujaca sie modyfikacjami silnikow robila programy do diesla mimo ze ogolnie wiekszy nacisk kladla na modyfikacje benzyn. Pojawilo sie autko 1.9 tdi 130km moc zostala podniesiona tak ze wlasciciel autka mega cieszyl sie z przerobki gdyz bylo czuc znaczny przyrost mocy...w ciagu 1 roku autko mialo wymieniony 1 kompletne sprzeglo i 1 raz kolo dwumasowe i 2 razy turbo... mimo interwencji ze strony wlasciciela autka firma zawsze mowila ze to styl jazdy jego sprawia to ze podzespoly a nie program maja wplyw na zurzywanie sie wyrzej wymienionych elementow...
Wkoncu wlasciciel nie wytrzymal i pojechal do innej firmy zajmujacej sie tylko dieslami.. po zczytaniu wgranego programu okazalo sie ze wartosci ktore byly zmodyfikowane byly dalece odbiegajace od mozliwych maksymalnych w danym aucie. Turbo ktore bylo zainstalowane mogla dmuchnac max 1.55 bara program byl napisany pod 1.75 bara przez co autko bardzo widocznie ciagnego ale sama turbina dostawala mega po dupie tak samo jak sprzeglo ktore nie bylo w stanie zniesc tak wysoce podniesionego w dolnej pari obrotow momentu... Program zostal zmieniony i napisany wlasciwie a wlasciciel jezdzi po dzien dzisiejszy autkiem ktore jezdzi i nie ma problemow z turbo ani sprzeglem.
Do wypowiedzi kolegi powyzej. chcialem dodac ze wiekszosc programow pisanych za 200-300 zl to typowe gotowce czasami nietrafnie dopasowywane do stanu technicznego autka przez co wielokrotnie trafiaja sie usterki wlasnie turbo sprzegla i ukladow wtryskowych:D
pozdrawiam i sorka ze sie tak rozpisalemD:
[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 11:05 am ]
.
Wkoncu wlasciciel nie wytrzymal i pojechal do innej firmy zajmujacej sie tylko dieslami.. po zczytaniu wgranego programu okazalo sie ze wartosci ktore byly zmodyfikowane byly dalece odbiegajace od mozliwych maksymalnych w danym aucie. Turbo ktore bylo zainstalowane mogla dmuchnac max 1.55 bara program byl napisany pod 1.75 bara przez co autko bardzo widocznie ciagnego ale sama turbina dostawala mega po dupie tak samo jak sprzeglo ktore nie bylo w stanie zniesc tak wysoce podniesionego w dolnej pari obrotow momentu... Program zostal zmieniony i napisany wlasciwie a wlasciciel jezdzi po dzien dzisiejszy autkiem ktore jezdzi i nie ma problemow z turbo ani sprzeglem.
Do wypowiedzi kolegi powyzej. chcialem dodac ze wiekszosc programow pisanych za 200-300 zl to typowe gotowce czasami nietrafnie dopasowywane do stanu technicznego autka przez co wielokrotnie trafiaja sie usterki wlasnie turbo sprzegla i ukladow wtryskowych:D
pozdrawiam i sorka ze sie tak rozpisalemD:
[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 11:05 am ]
Witka a chcialem napisac z ciekawosci na co daja gwarancje? co jak silnik ci padnie to zwroca ci koszty poniesione czy jak.. czy moze daja gwarancje ze kosci ktore dali ci do kompa nie ulegna uszkodzeniu:DTomek 85 pisze:Firma Tuningowa z pomorskiego tam pracuje gość, mieli już niejednego tdsa i żadnych problemów, dają gwarancje pisemną na 1 rok. Sprzegło niedawno nowe zakładałem i twierdzą że nic nie ;powinno się z nim dziać.Może troche przesadziłem z tym zbieraniem się auta ale teraz dół ma z********.
oraz
oraz
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
Szczerze mówiąc nie wiem na co ta gwarancja- ale mniejsza z tym auto nie jest nowe, jak się coś zacznie sypać to się zastanowie nad profesjonalistami, puki co wszystko w normie doładowanie sprawdzałem dzisiaj nieznacznie zwiększone o ok 0,1-0,2bara , paliwa też nie wiadomo ile nie dostaje-zero dymka, sprawdze spalanie to napisze.
To był 3 soft w ciągu tygodnia wpakowany do mojej bawarki, próbowałem wgrywać inne nie od mojego sterownika ale straszna kicha auto chodziło gorzej niż na serii wogóle się nie zbierało. Ale z ostatniego softu jestem zadowolony.
To był 3 soft w ciągu tygodnia wpakowany do mojej bawarki, próbowałem wgrywać inne nie od mojego sterownika ale straszna kicha auto chodziło gorzej niż na serii wogóle się nie zbierało. Ale z ostatniego softu jestem zadowolony.
- Bagor
- Bywalec Gadulec
- Seria: E30
- Rocznik: 1990
- Województwo: Mazowieckie
tdserek, nie masz co się tak spinać. Nie jeden mirass istnieje na świecie. Myślisz, że mirass jest jakimś super tunerem? Zwłaszcza, że pytał o oczywistą rzecz na pewnym forum chiptuningowym: Screenshot - kliknij
Odpowiedzi udzieliła mu osoba, która jest amatorem i nie zajmuje się tuningiem na co dzień...
Mirass nie potrafi tuningować map silników benzynowych. W VAG-ach jest bardzo dobry, tego nie kwestionuję, ale VAG-i są najprostsze w tuningu.
Wiele osób zna architekturę sterowników EDC15 czy EDC16, a już architektura MSD80 jest o wiele bardziej skomplikowana i nie potrafią tego ugryźć.
Mój kolega na co dzień robi takie auta jak: E92 335i, M3, Mercedesy AMG, Porsche, a nawet Lamborghini. Więc taki TDS to pestka. Przez niego zostanie sprawdzony program Tomka i będziemy mieli jasność. Nie ma co gdybać.
Odpowiedzi udzieliła mu osoba, która jest amatorem i nie zajmuje się tuningiem na co dzień...
Mirass nie potrafi tuningować map silników benzynowych. W VAG-ach jest bardzo dobry, tego nie kwestionuję, ale VAG-i są najprostsze w tuningu.
Wiele osób zna architekturę sterowników EDC15 czy EDC16, a już architektura MSD80 jest o wiele bardziej skomplikowana i nie potrafią tego ugryźć.
Mój kolega na co dzień robi takie auta jak: E92 335i, M3, Mercedesy AMG, Porsche, a nawet Lamborghini. Więc taki TDS to pestka. Przez niego zostanie sprawdzony program Tomka i będziemy mieli jasność. Nie ma co gdybać.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Wcale sie nie spinam kazdy mial kiedys swoje poczatki obecnie mirek mota przy silnikach 1.8 t oraz przygotowuje sie do 2.0 tfsi. sam specjalnie kupil 1.8 t zeby moc nauczyc sie i rozszerzyc swoja dzialalnosc:D Nikt nie jest doskonlay wiadome mi jest ze sa pewnie duzo lepsi od niego ale znam takich ktorzy wciskaja kit nie majac pojecia co moze byc tego nastepstwem a licza na marny zarobek byle tylko by byl:D pozdroBagor pisze:tdserek, nie masz co się tak spinać. Nie jeden mirass istnieje na świecie. Myślisz, że mirass jest jakimś super tunerem? Zwłaszcza, że pytał o oczywistą rzecz na pewnym forum chiptuningowym: Screenshot - kliknij
oraz
oraz
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
chodzi mi raczej o miasto..trasa u mnie tez wyglada ok.. na miescie wychodzi fatalne spalanie przy energicznej jezdzie ale w sumie normalnie palil 10 i nie jechal a teraz jest przeciag
oraz
oraz
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
Po mieście mało co śmigam najwyżej przelotem i nie za bardzo sprawdze sam cykl miejski, ogólnie jak już jade to 80km/h minimum no chyba że misiaki albo jakiś korek, lub ślisko fotoradar itp
[ Dodano: Sob Lut 07, 2009 8:19 pm ]
300km na 19litrach w tym troche po mieście 6,3L/100km chyba niezły wynik. Prędkości do 160km/h
[ Dodano: Sob Lut 07, 2009 8:19 pm ]
300km na 19litrach w tym troche po mieście 6,3L/100km chyba niezły wynik. Prędkości do 160km/h