E36 325 TD Prosze o pomoc problem z ukladem chlodzenia

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Leonn
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

E36 325 TD Prosze o pomoc problem z ukladem chlodzenia

Post autor: Leonn »

Witam prosze o pomoc poniewaz do dzisiaj wsiadalem i jezdzilem a tu jak to w piatek 13 pech - zobaczylem wskazowke 4 mm przed czerwonym polem i podnioslem maske odkrecilem korek zbiorniczka wyrownawczego i w ogole nie lecial cieniutki strumien plynu czasami tylko tak chwilowo cos z niego wylecialo gorny waz bardzo goracy i wydawal sie jak by byl pusty dolny chlodny - zadnych wyciekow plynu nie ma i nie mam pojecia co sie stalo - termosta wymienilem na orginalny niemiecki 4 miesiace temu - ogrzewanie chodzi prawidlowo

co moglo sie stac prosze o pomoc bo jestem unieruchomiony bez auta
Pozdrawiam
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

padla pompa wody
Leonn
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1992
Województwo: Łódzkie

Post autor: Leonn »

wlaśnie wyciagnalem pompe okazalo sie ze od nowosci nie byla wymieniana a nakrecono na niej juz 280 tys km to miala prawo pasc - teraz mam dylemat jakiej firmy kupic pompe chodzi mi o firmy zamiennikow bo nie stac mnie na orginal no i czy z metalowym wirnikiem czy z plastikowym jak w orginale - pozdrawiam
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

Kup obojetnie jaką ,wazne zeby miała metalowy wirnik ,ja chyba załozyłem GRAFA
Awatar użytkownika
QrczaK
Świeżak
Świeżak

Post autor: QrczaK »

witam,
podłączę się pod temat, u mnie wszystko jest dokładnie tak samo jak u kolegi z jednym wyjątkiem - u mnie nie działa również grzanie w samochodzie.

Nie wiem czy to teremostat czy pompa, czy może jeszcze coś innego?
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

zacznij od termostatu, mozesz tez wyjac pompe wody i ja skontrolowac czy ma caly wirnik i czy nie szumi lub nie ma luzu ( w razie czego mozesz wsadzic stara jak bedzie ok).ale zacznij od termostatu.jak to nie pomoze to pasiloby sprawdzic czy przypadkiem kompresja nie idzie w uklad chlodzenia.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
QrczaK
Świeżak
Świeżak

kifiu pisze:zacznij od termostatu, mozesz tez wyjac pompe wody i ja skontrolowac czy ma caly wirnik i czy nie szumi lub nie ma luzu ( w razie czego mozesz wsadzic stara jak bedzie ok).ale zacznij od termostatu.jak to nie pomoze to pasiloby sprawdzic czy przypadkiem kompresja nie idzie w uklad chlodzenia.
tak chyba zrobie, dam znać jakie efekty

skoro już wspomniałeś o kompresji: można jakoś w prosty sposób to sprawdzić?
pytam bo chciałem to zrobić w serwisie specjalizującym się naprawach BMW i powiedzieli mi, że mozna to zrobić tylko poprzez odkręcenie świec i zamontowanie tam czujników, a że czasem przy takim odkręcaniu świeca lubi się ukręcić więc odradzili mi takie sprawdzenie

[ Dodano: Sob Gru 13, 2008 2:12 pm ]
właśnie wyciągnąłem pompe, nawet mnie nie zdziwiło to co zobaczyłem - wirnik plastikowy, cały w strzępach:)

takie pytanko jeszcze - jak ściągnąć visco z ośki pompy? na razie odkręciłem tylko sam plastikowy wiatrak bo myślałem, że visco zejdzie po odkręceniu koła pasowego, teraz mam całość wyciągniętą: pompę z popsutym wirnikiem i z visco na końcu

co mogę oprócz pompy jeszcze przy okazji wymienić?
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

ja bym kupil termostat - grosze kosztuje. jak juz masz sposzczony plyn to wymienic na nowke termostat, zalac nowym plynem i oczywiscie nowa pompa wody (koniecznie metalowy wirnik).

jesli chodzi o odkrecenie wiskozy to calkiem prosto sie to odbywa. zakladasz duuuzy klucz pomiedzy pompe a wisko i udezasz w niego mlotkiem (tak zeby odkrecic "na zryw". nie pamietam dokladnie ale chyba jest tam lewy gwint!!!

jesli chodzi o sprawdzenie kompresji to ci glupot naopowiadali. trza miec tylko takie sprytne urzadzonko do sprawdzania szczelnosci glowic (dostepne w sklepach z technika warsztatowa).nalewasz plynu reakcyjnego i odpalasz auto (wczesniej musi byc dobrze rozgrzane).jak plyn zmieni kolor to kompresja idzie w uklad a jak nie to jest ok. ten opisany przeze mnie sposob jest najprostszy do zdjagnozowania usterek glowicy lub uszczelki pod glowica.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
QrczaK
Świeżak
Świeżak

Pompa już wymieniona, tzn wymieniona już kilka tygodni temu ale dopiero dzisiaj postanowiłem podzielić się wrażeniami.

Oczywiście nie było dużego zaskoczenia kiedy zobaczyłem stary "wirnik" a raczej to co po nim pozostało.

Wymiana rzeczywiście nie sprawia dużych problemów jeżeli tylko ktoś miał kiedyś jakieś narzędzia w ręce i robił z nich użytek :) polecam robić to samemu, można troszkę dowiedzieć się o swoim mobilu, a raczej o jego sercu.

Zgodnie z zaleceniami wymieniłem:
-pompę wody DOLZ 108 zł allegro
-termostat WAHLER 69 zł allegro
-pasek wieloklinowy CONTINENTAL ok 50 zł Norauto
-płyn chłodniczy PRESTONE ok 60 zł

Nie jest to więc zbyt droga zabawa

Efekt:
Kabina szybciej się nagrzewa, nagrzewnica lepiej grzeje już przy niższej temperaturze na
Climatronicu.
Silnik jakby dostał "świeży oddech" i zaczął lepiej pracować.
Koniec problemów z przegrzewaniem się silnika, tydzień po wymianie zrobiłem 1500 km w górach przy -10, -15 przy dużym obciążeniu silnika i ani na moment wskazówka temp nie ruszyła się na więcej niż polowa skali.

Pełna satysfakcja, tym większa, że wymianę przeprowadziłem samodzielnie.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Dobrze,że pozostałości ze starego wirnika Ci się udało "odzyskać". :wink:
Na zdjęciach jednak nie widać,czy ten nowy wirnik jest metalowy,czy plastikowy.
Mam nadzieję,że w moim wszystko w porządku...
Awatar użytkownika
QrczaK
Świeżak
Świeżak

wirnik oczywiście metalowy, głośno o tym w każdym temacie dotyczącym pompy wody więc nie mogłem nie posłuchać :)

jak widać na zdjęciu 3 znalazłem 9 łopatek po starym wirniku, powinno być 10 więc 1 nadal gdzieś krąży ale z tego co czytałem niektórym zostawało więcej w środku i nie ma problemu
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Super,że masz metalowy wirnik. :cool:
A jak ta jedna plastikowa łopatka (nie odzyskana) "natknie" się na metalowy wirnik,to ją najwyżej zmieli.
Być może,że jak będziesz kiedy wymieniał płyn,to odkręcając węże,może jakieś szczątki wylecą... :wink:
ODPOWIEDZ