Uszkodzona elektronika- zwarcie na obudowie komputera
Moderator: Moderatorzy
Uszkodzona elektronika- zwarcie na obudowie komputera
pod maską przy podszybiu,od strony pasażera jest czarna puszka w której są 2 komputery.między nimi jest kostka do której przychodzą przewody plusowe,czerwone.jeden od dołu i jeden od góry.chcialem poprawić tą kostkę bo nie siedziała na swoim miejscu i niechcąco dotknąłem przewodem obudowy jednego z kompów,błysnęło
od tej pory nie gaśnie kontrolka świec żarowych i świeci się w okienku skrzyni biegów zębatka zamiast liter.auto oczywiście nie odpala
co się mogło stać?bezpieczniki są dobre,te duże 80A też.dzięki za odp.pomóżcie bo chcę uniknąć holowania do elektronika.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2009, 17:35 przez Gaik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
IMHO przekaźnik świec i sądząc po tym co napisałeś to komputer skrzyni.
Nie wiadomo jak wygląda sprawa z ABSem i komputerem silnika.
Nie wiadomo jak wygląda sprawa z ABSem i komputerem silnika.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
chyba jednak komp się zjarał,bo skoro nie działa nic to znaczy,ze nie odbiera sygnału od przekaźnika swiec,kompa skrzyni i jeszcze pali się kontrolka wtrysku cały czas,czyli stracił łączność ze wszystkim co do niego jest podłączone w jakiś tam sposób,tak kurka myślę,może się mylę....słowem boruta zgierz...po co tam łapska wkładałem...
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
weż pod uwagę że może być spalone wszystko naraz, przekaźnik, komp od skrzyni i silnika i do tego komp od ABSu
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
pierwsze co to odłączałem aku i wypinałem wtyczki od kompów i nic... holuje dziś do magika sztukę
[ Dodano: Sob Lut 07, 2009 12:20 pm ]
już naprawiłem sam.okazało się ,ze nic nie jest spalone na szczęście.znikneło napięcie na tym czerwonym przewodzie,którym zrobiłem zwarcie.zmostkowałem więc go z plusem od bezpecznika świec żarowych i wszystko zagadało na nowo.obyło się bezkosztowo,nie licząc nerwów...dzięki za odpowiedzi,temat można zamknąć
[ Dodano: Sob Lut 07, 2009 12:20 pm ]
już naprawiłem sam.okazało się ,ze nic nie jest spalone na szczęście.znikneło napięcie na tym czerwonym przewodzie,którym zrobiłem zwarcie.zmostkowałem więc go z plusem od bezpecznika świec żarowych i wszystko zagadało na nowo.obyło się bezkosztowo,nie licząc nerwów...dzięki za odpowiedzi,temat można zamknąć