na co zwrócić uwage

Porady na co zwrócić uwagę i jak kupować, opinie o bieżących ogłoszeniach sprzedaży.
Chcesz kupić? Bądź spokojniejszy - zapytaj!

Moderator: Moderatorzy

szmalu
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

na co zwrócić uwage

Post autor: szmalu »

witam
decyzja zapadła miał być 525 tds będzie 530d
na co zwrócić uwage przy takim zakupie?
czytał ktoś ostatnie wydanie Auto-
Ostatnio zmieniony 14 sty 2009, 19:19 przez szmalu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

czytalem i też jestem zdania że jako silnik w dieselu BMW to przewage ma Common Rail , ale wydatek przy zakupie wiekszy i ryzyko na jakim paliwie wczesniej jezdzil ,żeby nie bylo niespodzianek , osobiscie gdybym kupował takie auto to naprawde tylko porządna diagnostyka w konkretnym warsztacie najlepiej BMW
szmalu
Bywalec

mam znajomego co pracuje w firmie która sprzedaje testery do warsztatów samochodowych mówi ze cały samochód mi przeskanuje pod każdym względem(stłuczka,cofnięty licznik itp)ale czy to wystarczy?
kaski dozbierać musze bo interesują mnie teraz roczniki 1998-2000
dlaczego tak dużo użytkowników narzeka na 525tds(o takim myślałem wcześniej)
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Przejażdżka dużo daje i dokładne obejrzenie + testery.

Dlaczego ludzie narzekają na TDSy? Dwumasowe koła pasowe wału korbowego, turbiny, pompy wody<wirniki>, olej w dolocie <turbo, odma> i POMPY wtryskowe przez wielkie "P", ot główne powody. Generalnie osprzęt silnika. Stricte silnik- kadłub, układ korbowo-tłokowy etc są ok. Chyba, że ktoś myślał, że z auta z silnikiem ZS zrobi sobie rajdówkę "na zimno i na ciepło", to może zbierać na głowicę.
PS> Czytał ktoś z Was aktualny Auto Świat? Jest tam "poradnik dla właściciela BMW". Opisują E36, E34 E38, E39...... i wszędzie, przy każdym z modeli odradzają stanowczo TDSa <oczywiście wśród tych, w których był :wink: > :roll:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2009, 20:30 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 2 razy.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
szmalu
Bywalec

no właśnie! wszyscy odradzaja. a jest potężna grupa ktora jeździ TDSami i są zadowoleni.
jakt to jest?zaufać gazecie czy użytkowniką?
jest tyle samo opini pozytywnych jak i negatywnych.
właśnie czytałem dzis auto-świat i nie wiem na ile wiarygodne są opinie tego fachowca(zastepcy kierownika warsztatu) :wink:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2009, 21:36 przez szmalu, łącznie zmieniany 1 raz.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

ja powiem tak - nikt ci nie jest w stanie powiedziec czy tak czy nie - zawsze sa ludzie za i przeciw. decyzja musi byc twoja do ktorych sie dolaczysz.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Post autor: HAKET »

Recepta na radosc z urzytkowania tds to przedewszyskim zadbany silnik nie katowany poprostu jak kupowac tadka to tylko w nienagannym stanie nie przegrzanego i nie urzytkowanego jak auta do wyscigów bo do tego to on nie jest stworzony nie muwie ze czasem nie mozna przycisnac ale bez przesady to diesel nie benzynka ktura morzna kręcic na wysokich obrotach . Ale jak kupisz zadbany egzęplasz to da on ci duzo radosci z jazdy a pozatym jle lat tds pracuje juz w bmw a jle silniki 2.5 i 3.0 Common Rail zobaczymy za kilka lat jakie te silniki beda mialy wady i niedomagania i jaka wtedy będzie opinia :) pozdro
Ostatnio zmieniony 15 sty 2009, 11:57 przez HAKET, łącznie zmieniany 1 raz.
pawciodiabelek
Świeżak
Świeżak

Post autor: pawciodiabelek »

HAKET pisze:Recepta na radosc z urzytkowania tds to przedewszyskim zadbany silnik nie katowany poprostu jak kupowac tadka to tylko w nienagannym stanie nie przegrzanego i nie urzytkowanego jak auta do wyscigów bo do tego to on nie jest stworzony nie muwie ze czasem nie mozna przycisnac ale bez przesady to diesel nie benzynka ktura morzna kręcic na wysokich obrotach . Ale jak kupisz zadbany egzęplasz to da on ci duzo radosci z jazdy a pozatym jle lat tds pracuje juz w bmw a jle silniki 2.5 i 3.0 Common Rail zobaczymy za kilka lat jakie te silniki beda mialy wady i niedomagania i jaka wtedy będzie opinia :) pozdro
w pelni zgadzam sie z ta opinia. Maz 525TD w sumie to samo co TDS tylko inter brak ale silnik modelowo ten sam i nie moge zlego slowa na nia powiedziec, fak, zadbane auto, kupione od pierwszego wlasciciela i nigdy hnie katowane i ja rowniez tego nie robie. O diesla trzeba dbac, zimny nie przekraczac 2 tys, po ostrym przegonieniu nie gasic tylko odczekac i bedzie ok.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Zacznę od tego,że wszystko zależy od zasobności portfela.
Kupując TDSa,to weż ze sobą kogoś,kto ma takie auto choć kilka miesięcy.
Ale nie jest to też gwarancja,bo nikt rentgena w oczach nie ma. :cool:
Nie wolno jechać po samochód z nastawieniem,że się go kupi na pewno.
Gdybym ja dziś kupował takie auto,to zwrócił bym uwagę przede wszystkim na "blachę" a pózniej na silnik.
Reszta,to zazwyczaj części,które zużywają się w czasie eksploatacji. :wink:

Kiedy remontowałem silnik,postanowiłem że następnym razem kupię auto w miarę jak najmłodsze z "zarżniętym" silnikiem. :cool:
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009, 1:42 przez rexman, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ