rexman pisze:Czyli co? Jak będziemy mieli te "kości" zaprogramowane,to każde OBC podejdzie?
Odpowiedź jest na stronie BMW-klub.pl
Przytoczę fragment wypowiedzi:
Reanimator pisze:...
fkash dzięki za rady , teraz kwestia zakupu komputera, pytałem na allegro te co są i żaden nie ma końcówki 149
flash pisze:
i tak musisz wmontowac code sticker jesli masz zegary bez wyswietlacza check controll. wiec kazdy bedzie dzialal. byle by siemens. przerabialem kilka sztuk i nawet nie patrzylem na koncowke numeru...
a jak chcesz sie przekonać to mogę ci sprzedać obc bez kości z koncówką nr 055 i jak podłączysz to bedzie ci sie wyswietlało PPPP jak koledze z forum który walczy z tym . wiem bo to przerabiałem i mam pełny obc z kością w tadku
Nigdzie nie napisałem, że w TDSie są takie zegary, a OBC z końcówką 055 będzie działać jak wlutujesz kość - o to mi chodziło.
Tomek 85 pisze:
rexman pisze:Czyli co? Jak będziemy mieli te "kości" zaprogramowane,to każde OBC podejdzie?
Odpowiedź jest na stronie BMW-klub.pl
Przytoczę fragment wypowiedzi:
Reanimator pisze:...
fkash dzięki za rady , teraz kwestia zakupu komputera, pytałem na allegro te co są i żaden nie ma końcówki 149
flash pisze:
i tak musisz wmontowac code sticker jesli masz zegary bez wyswietlacza check controll. wiec kazdy bedzie dzialal. byle by siemens. przerabialem kilka sztuk i nawet nie patrzylem na koncowke numeru...
No a tu mamy potwierdzenie. Mam wszystko zrobione (wlutowane złącze, płytka z pamięcią, prosty programator) i OBC 055 działa, ale wykorzystałem zawartość EEPROMu z forum i jest ona nieprawidłowa (niby TDS '92). I jeszcze raz kwestii wyjaśnienia: OBC 149 ma TYLKO wlutowane złącze i fabrycznie dołączony wtyk kodujący.
Potrzebny jest tylko prawidłowy dump pamięci z TDS'a - o tym już pisałem.
www.dlubawarka.cba.pl - tutaj prawdopodobnie znajdziesz Obc, tel.697 546 118. Brałem u niego tempomat więc myślę że i komputer pokładowy się znajdzie..
Test nr.17 pokazuje u mnie 00.5A prom - o to chodzi?
tomassi99 pisze:www.dlubawarka.cba.pl - tutaj prawdopodobnie znajdziesz Obc, tel.697 546 118. Brałem u niego tempomat więc myślę że i komputer pokładowy się znajdzie..
Test nr.17 pokazuje u mnie 00.5A prom - o to chodzi?
Jest to wartość (5A) pod adresem 00 pamięci, klawiszami chyba 1000/100 można odczytywać kolejne adresy. A może kolega zamieścić całość?
@rexman
Coding plug jest pod wtykiem OBC. Jeżeli go nie ma trzeba rozkręcić OBC, wlutować goldpin'a (8-pin), pamięć zmieści się w środku (bez przeróbek obudowy)
Czyli reasumujac. Dla wszystkich posiadaczy TDS z malym OBC, ktorzy chca miec pelne OBC maja szukac takowego z koncowka 149 i dogadac z tym gosciem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=562183812 ? dla tych ludzi OBC z koncowka 055 jest zupelnie nie przydatne? Bo syf sie tu maly zrobil, jakies spory i w koncu nic nie wiadomo na 100%...
OBC z końcówką 149 jest dedykowane do e34 TDS i ma już zamontowaną pamięć wewnętrzną, natomiast OBC z końcówkami 148,055 i innymi można przerobić aby nam działały w tadkach- przy użyciu code sticker"a z aukcji allegro (jeśli ktoś nie kuma jak to zrobić samemu-to kupuje gotowe-zaprogramowone)
P.S.
Sądze że jak się dogadacie z gościem z allegro to wam wmontuje stickera bo dostać obc z końcówką 149 jest ciężko chociaż mi się udało
Ostatnio zmieniony 01 mar 2009, 14:41 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.