e36/e34 2,5 tds - wymiana świec żarowych

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pavlick
Bywalec

e36/e34 2,5 tds - wymiana świec żarowych

Post autor: Pavlick »

Wymiana świec żarowych:

Potrzebujemy:
Świece żarowe
Uszczelki kolektora dolotowego
klucz ampulowy
Klucze nasadowe 12/13
Klucze płaskie - 10/11/12
Śrubokręt
Skalpel
Płyn do usuwania starcyh uszczelek/podkładek papierowych
Papier (lub czyste szmatki)
Papier ścierny - 200/500
Ewentualne dodatkowe części zapasowe
Cierpliwość
Dla spragnionych - Piwo

Odłączamy akumulator (ze wzgledu na możliwość powstania zwarcia np przy dotknięciu styyków rozrusznika)

Kluczem ampulowym odkręcamy wkręty mocujące górne osłony silnika, odkłądamy je w bezpieczne miejsce.

Odkręcamy mocowanie rury doprowadzającej spaliny do EGR -

Luzujemy cybanty rur dolotowych i ściągamy rury (w zależności od wersji mogą być metalowo/gumowe z EGR lub bez).z EGR.

Odkręcamy boczne mocowanie kolektora dolotowego (dwa punkty podparcia)

Kluczem nasadowym (12 lub 13 w zależności kto dłubał wcześniej) polecam ciasno wchodzący na przedłużkę! Łatwo zgubić a wyciąganie nasadki bez magnesu graniczy z cudem. Odkręcamy 12 nakrętek mocujących kolektor do silnika. Zalecana precyzja żeby nie szukać ich w osprzecie.

Odpinamy wtyczkę od kolektora - (czujnik powietrza czy inny diabeł) delikatnie wysuwamy przewody ze spinek - wszystko co będzie nam przeszkadzało w usunięciu kolektora dolotowego.

Ściągamy kolektor (z wyczuciem! nic na siłę, dokłądnie oglądamy czy wszystko zostało odpięte od kolektora)

Papier lub szmatki wciskamy w otwory dolotowe (zabezpieczając przed wpadaniem brudu, nakrętek, resztek uszczelek)

Jeżeli stare uszczelki odchodzą bez problemu - świetnie! JEśli nie, trzeba je zeskrobać (delikatnie!!!) podważając skalpelem (upierdliwe) lub zaopatrzyć się w płyn do uszczelek - potraktować nim starocie (najłatwiej). Jeżeli przy usuwaniu na głowicy powstaną rysy - szlifujemy papierem ściernym na gładko - najlepiej mieć pod ręką odkurzacz do usuwania opiłków.

Mając zdjęty kolektor - można go wymyć, przy okazji sprawdzić powierzchnie styku z głowicą (przez uszczelki) i usunąć ewentualne niedoskonałości

Odkręcamy przewody zasilające świece
Wykręcamy świece - klucz nasadowy, przedłużka i jazda ;-) Jest to operacja wymagająca cierpliwości i odprobiuny sprytu - bardzo mało miejsca pomiędzy przewodami ciśnieniowymi ale spokojnie da się to zrobić bez demontażu (oczywiście zakłądam, że przewody są oryginalne!)

Po demontażu wkręcamy nowe - z wyczuciem! nie za lekko i nie urywając klucza

Zakładamy nowe uszczelki na szpilki w głowicy

Dokręcamy kolektor "na krzyż" - sprawdzając czy jest dobrze ułożony

Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. pamiętająć o przewodach zasilających świece wtyczkach, przewodzie doprowadzającym spaliny do EGR i na samym końcu - akumulatorze.

Uwaga - przy zdjętym kolektorze dokładnie należy zdiagnozwoać ewentualne wycieki czy poci nam się któryś wtrysk (najczęściej sterujący) czy "przelewy" są szczelne - to samo z przewodami paliwowymi.

Będziemy mieli dostęp do wtyczki pompy wtryskowej - można przedmuchać sprężonym powietrzem dać jakiś poprwiacz kontaktu.

Przed całą operacją dobrze jest zrobić zdjęcie lub opisać co od czego odłączamy.

Całość powinna zająć około godziny z piciem piwa ale nie polecam się spieszyć, szczególnie jeśli jest to Wasz debiut

U siebie zaśplepiłem EGR z obu stron (dolot i wydech) puszka po Coca Coli niestety nie nadaje się (testowane - przepala się) - wykorzystałem puszkę po ananasach ;-) Wyciąłem zaślepkę i skręciłem. Kabelek podciśnieniowy odpięty i zaślepiony.

Oczywiście całą operację wykonujecie na własną odpowiedzialność, nie ma w tym nic trudnego jednak... dla chcącego nic trudnego ;-) JEśli masz jakiekolwiek wątpliwości - poproś kogoś kto umie operować kluczem.

Proszę o komentarz i uzupełnienia.
Pozdrawiam
Q.
ajek
Bywalec

Post autor: ajek »

Jakie byly obiawy przed wymiana świec ?

nie palil na zimno , dlugo kreciles, kopcil na czarno lub siwo?
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

Objaw swiec: ciezkie krecenie NA ZIMNO. Moze zatelepac silnikiem, na pewno czuc sadze i dym czarny (niespalony, przepalony).
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
Pavlick
Bywalec

NA zimno ma palić po pierwszym obrocie wału, żadne kręcenie nie wchodzi w grę.
Do poprawnego odpalania silnika z zapłonem samoczynnym potrzebujemy:
Sprawnych świec, sprawnego akumulatora, odpowiedniej dawki paliwa i jako takiej kompresji.
Niesprawne świece: Musisz dłuzej kręcić (w każdym dieslu) chmura dymu z rury wydechowej po odpaleniu (mniejsza podczas kręcenia) po uruchomieniu silnik pracuje nierówno. Oczywiście może to byc spowodowane innymi czynnikami (złe paliwo, zły kąt wtrysku, słaby silnik).

Czarny dym - lanie wtrysków (lub zły skład mieszanki)
Biały dym - nie dopalona ropa (na zimno)
dym + para - uszczelka pod głowicą
niebieski dym - olej w spalinach

Powyższy opis wymiany świeczek stworzyłem po przeczytaniu prośby na shoutboxie :-)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2008, 22:40 przez Pavlick, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Q.
ajek
Bywalec

Post autor: ajek »

Świeta racja, sam musze sie do tego w koncu zabrac ale najpier jeszcze zrobie pełna diagnostyke,

mam dokładnie takie objawy, ciezko pali na zimnym, telepie silnikiem no i ten czarny dym

ale cóz jak od poniedzialku do piatku mieszka sie 300 km od swojej buni to tak jest :( a kobieta jak to kobieta malo która dba o autko
Pavlick
Bywalec

MUSZĘ! dodać, że u mnie słabe palenie rano (za drugim kręceniem - dwa x świeczki + dwa kręcenia) i kręcenie na ciepło minęły dopiero po :
- zmianie akumulatora na nowy z dużym prądem rozruchu
- uszczelnieniu pompy wtryskowej (ciekła jak cholera).

Teraz jest bajka! Co prawda czasem na ciepło musi zrobić ze 3, 4 obroty wałem ale to bardzo sporadycznie. Na zimno i na ciepło pali od razu.
Pozdrawiam
Q.
Awatar użytkownika
cart00n
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: cart00n »

ostatnio wymieniałem świece bazując właśnie na Twoim artykule...
wszystko super opisane :razz:
miałem problem że nie chciał palić jak temp. spadła do ok. 0 stopni, po wymianie i sprawdzeniu starych świec okazało się że tylko dwie grzały :cry:

co do piwa, to minimum 4pak :wink:
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Post autor: biernus »

Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Własnie wczoraj wieczorkiem wymieniałem świeczki na Beru czas opeacyjny cos koło 2h.W swojej e39 posiadam plastikowy kolektor dolotowy i tam są oringi zamiat uszczelek papierowych tak jak u kolegów wiec trzeba wcześniej to sprawdzić.Co ciekawe w 2005 niemiec wymieniał swiece i to w serwisie na 4Boscha i 2Beru :mrgreen:

Pozdrawiam

po sprawdzeniu wyszło ze 3 padły calkiem i jedna dogorywała pozostale 2 sprawne :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 8:47 przez Łosiowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
bmw328i
Świeżak
Świeżak

Post autor: bmw328i »

Po przeczytaniu podjąłem decyzję o wymianie świec. Na ciepłym pali od pierwszego, a jak zimny to kręcę, aż akumulator pada, a jak odpali to chmura czarnego dymu i smrud ropy. Jak czytałem ten dość dokładny opis dziewczyna zapytała się, czy świece żarowe to te co świecą u nas przy liczniku, hihihi
Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: GRZES »

Mnie dopadl problem zaraz po zakupie auta. Poprzedni wlasciel uprzedzal ze swieczki sa do wymiany ale pierwszego dnia palil bez problemow. Natomiast po nocy z 14 stopniowym mrozem nie zabanglal a zjadl 3 aku. Wscieklem sie ze cos jest grubo walniete. Jak zdemontowalem swieczki to zwatpilem - 3 byly martwe.
Widzac ze dwie sztuki BERU byly juz niezle zamaltretowane nie pierwszym demontarzem i nadal dzialaja postawilem na ta marke. Moj szesciogarowiec dostal wszytkie 6 nowych swiec i bangla bezproblemowo nawet na 18 stopniowym mrozie.

Swoja droga dodam ze uporalem sie z wymiana swiec zarowych bez problemow i bez koniecznosci demontarzu kolektora ssacego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
QrczaK
Świeżak
Świeżak

Post autor: QrczaK »

Łosiowy pisze:Własnie wczoraj wieczorkiem wymieniałem świeczki na Beru czas opeacyjny cos koło 2h.W swojej e39 posiadam plastikowy kolektor dolotowy i tam są oringi zamiat uszczelek papierowych tak jak u kolegów wiec trzeba wcześniej to sprawdzić.Co ciekawe w 2005 niemiec wymieniał swiece i to w serwisie na 4Boscha i 2Beru :mrgreen:

Pozdrawiam

po sprawdzeniu wyszło ze 3 padły calkiem i jedna dogorywała pozostale 2 sprawne :mrgreen:
Też zabrałem się za wymianę świec - objawy: od początku kiedy mam TDSa nie odpalał idealnie ale nie było takich drastycznych objawów jak zimą kiedy przyszło -20, od tego momentu nie mogłem odpalić silnika, początkowo myślałem, że filtr paliwa - ale wymieniłem na nowy, potem, że może parafina zblokowała wężyki zaciągające paliwo ze zbiornika.

CIEKAWOSTKA!!!

Tutaj odkryłem interesującą rzecz:
Do zbiornika wchodzą dwa wężyki: ssanie i powrót, są one połączone na plastikowej rurce w kształcie litery U gdzie powrót zasila wężyk ssący a tylko ewentualne braki są uzupełniane przez otwór w tym wężyku. Do czego zmierzam: wężyk od powrotu był kompletnie zablokowany!!! Po wymyciu wszystkiego benzynką oraz odetkaniu rurki: sprężonym powietrzem, silnik dostał większego kopa, jakby wcześniej się dusił. Lepiej wchodzi na obroty i ogólnie jakby lepiej pracuje.
Piszę o tym bo znalazłem to zupełnie przypadkowo a może warto sprawdzić tą rurkę kiedy samochód nie pracuje tak jak powinien.

CIEKAWOSTKA!!!

Wracając do tematu świec:
Kiedy już zdiagnozowałem, że są to świece zabrałem się za wymianę okazało się, ze tylko 1 !!! była dobra:) nic więc dziwnego, że nie chciał palić.

Mam również plastikowy kolektor i między 4 a 5 dolotem z kolektora wystaje wężyk, bardzo podobny do tych przelewowych od wtrysków, ma on długość ok 30 cm i problem polega na tym, że nie mam pojęcia gdzie był zamocowany i do czego służy. Wydaje mi się, że poprzedni właściciel ściągając kolektor wyrwał go i teraz tylko sobie wisiał wzdłuż bagnetu ale na moje oko powinien on gdzieś wchodzić, może coś regulować ?

Nie wiem czy w Twoim silniku masz taki wężyk bo widziałem na zdjęciach metalowych kolektorów, że tam ich nie ma, więc może są tylko w plastikowych? a może tylko w tym konkretnym modelu? 325 tds

Będę wdzięczny za każdą informację
CWL 525tds
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: CWL 525tds »

W e39 525tds ten wężyk jest podłączony do kostki przy filtrze paliwa taka nie duża kostka centymetr na centymetr ta kostka jest u góry przy filtrze dochodzą do niej przewody elektryczne a wężyk wpina się od dołu.
tomekwiniar
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: tomekwiniar »

qurczaK prawdopodobnie wężyk który ci spadł jest od czujnika doładowania ,ten weżyk nasuwany jest spod spodu kolektora ssącego jest tam miejsce przyjzyj się dokładnie.A drugi koniec masz wsuniety do czujnika ktory znajduje sie na kielichu od strony kierowcy :lol:
A ja mam takie pytanie czy swiece żarowe powinny byc wkręcone calym gwintem,bo mechanik wkręcił mi tak powyżej połowy gwintu :?: I teraz jak odpalam jak jest zimny trochę telepie i dopiero zapala.
Moje BMW E-36 -325 TDS
-93r-
Awatar użytkownika
QrczaK
Świeżak
Świeżak

Post autor: QrczaK »

Dzięki chłopaki:)

Obie informacje bardzo przydatne. Wszystko już założone i autko znowu śmiga a pali jak.... nie zdążę kluczyka przekręcić a silnik już pracuje :lol:

Ciekawiło mnie właśnie od czego jest ten wężyk - czujnik doładowania - a możesz rozwinąć ten temat, jak to działa, co on robi? pytam bo miałem ten wężyk ściągnięty, był zamocowany tylko na kolektorze ssącym i wisiał wzdłuż bagnetu dlatego nie wiedziałem gdzie go założyć.

Co do świec to jeżeli masz standardowe (tzn. ze standardową długością gwintu) to świeca powinna dojść do samego końca, wystają tylko może 2, 3 zwoje gwintu, tak, że go ledwo widać. Może nie były to świece dedykowane do Twojego modelu ?
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec

Post autor: bes_pieczniq »

witam! mam takie pytanie, wczoraj wymienilem sobie swieczki i wszystko ladnie pieknie chodzi ale zauwazylem ze mam pekniety kolektor:/ czy kolektor od kazdego tds-a podejdzie do mojego e36? mam na mysli np. od e34 ... mam fabrycznie aluminiowy kolektor ... pozdrawiam;)
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator

A jakiego masz tadka 2,5 1,8 i czy kolektor plastikowy czy aluminiowy.
Obrazek
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec

2.5tds z aluminiowym kolektorem....
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator

To powinien pasowć bez problemu z każdego M51 w którym był aluminiowy
Obrazek
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec

ale tylko od tds tak? czy od td równiez? wydaje mi sie ze tylko tds... a ma ktos taki moze na sprzedaz :/ ? bo moj okazal sie pekniety :/
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 15:36 przez bes_pieczniq, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ