Witajcie koledzy mam taki problem ...
otóż odczuwam drgania na kierownicy oraz bicie na kierownice przy najechaniu na jakieś nierówności (nawet nie duże) i dziwne "uderzenia" wiem że przyczyną bicia przy hamowaniu (też to u mnie wystepuje) są tarcze, ale dlaczego dzieje sie tak podczas jazdy ? łaczniki stabilizatora mam nowe, może jakieś tulejki sworznie czy koncówki kierownicze ? wogole dodam ze od pcozątku przy jezdzie np. po kostce czuc jak kierownica troche "stuka" coś tak jakby w środku pod znaczkiem bmw w kierownicy ... co to może być ? druga sprawa to właśnie to zawieszenie co może być przyczyną tego uderzania w nierówności ?? koła mam 195/60/15 tego nie było wcześniej cos sie musiało zużyć ale co ??
[E36] Problem z zawieszeniem (chyba)
Moderator: Moderatorzy
-
dj_tygrys
- Bywalec
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 740d
- Rocznik: 2001
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
Nowy wątek...
Otóż po moim "fachowym" zdiagnozowaniu
jestem pewien że prawy amorek jest wyciosany słychac głuche tłuczenie po najechaniu na dziure poprzeczną, dodatkowo jeżdze tylko z jednym łącznikiem stabilizatora 9z prawym) bo od lewego śruby sie poodkręcały założyłem nową po 300 metrach się odkreciła ale mniejsza z tym wiem że napewno musze wymienić tak:
- Amortyzatory (bedą bilstein)
- Drążki kierownicze z końcówkami (Febi)
- Łączniki stabilizatora (febi albo lemforder)
I kilka pytań.
1. Planuję amorki i drążki wymienić po zwrocie podatku (docelowo w czerwcu 2009) + wiadomo zbieżność itp a łączniki chciałbym założyć już teraz nowe i pytanko czy do czerwca te nowe łączniki się nie "wyhuśtają" mieszkam obok wrocka i wiadomo drogi są do tyłka czy lepiej poczekać i zmienić wszystko za jednym zamachem
2. czy oprócz tych części warto coś jeszcze wymienić ?
np. sworznie wahacza ? lub tuleje ? być może są one dobre ale chce to zrobić i już "nie zaglądać" przez jakiś czas
Proszę o odpowiedź
Otóż po moim "fachowym" zdiagnozowaniu
- Amortyzatory (bedą bilstein)
- Łączniki stabilizatora (febi albo lemforder)
I kilka pytań.
1. Planuję amorki i drążki wymienić po zwrocie podatku (docelowo w czerwcu 2009) + wiadomo zbieżność itp a łączniki chciałbym założyć już teraz nowe i pytanko czy do czerwca te nowe łączniki się nie "wyhuśtają" mieszkam obok wrocka i wiadomo drogi są do tyłka czy lepiej poczekać i zmienić wszystko za jednym zamachem
2. czy oprócz tych części warto coś jeszcze wymienić ?
np. sworznie wahacza ? lub tuleje ? być może są one dobre ale chce to zrobić i już "nie zaglądać" przez jakiś czas
Proszę o odpowiedź
-
dj_tygrys
- Bywalec
Więc plan taki.
- Amortyzatory (bilstein)
- Łączniki stabilizatora (febi)
- Mocowania amortyzatorów (Lemforder)
- Sworznie krótkie 2 szt - Sworznie długie 2 szt + 2 tuleje (Lemforder)
Łączny koszt tych części + klocki hamulcowe lucas wyniesie mnie - 1400 zł
Widziałem też cały zestaw tylnego zawieszenia za 1000 zł (ale z tym się puki co wstrzymam)
te 2 tuleje co kupie w komplecie ze sworzniami wystarczą ? czy jakieś jeszcze trzeba dokupić ?
Po tym zabiegu mam nadzieje już nie bedzie głuchego stukania
btw. dziś poruszałem jednym łącznikiem i są na nim luzy wiec to stuka przy "bujaniu" budą natomiast po najechaniu na nierówność poprzeczną wali amortyzator+ łącznik i chyba + drążki kierownicze
amortyzator jest zaolejony czyli już jego żywot dobiegł końca drugi 75% ale zmienie obydwa.
- Amortyzatory (bilstein)
- Łączniki stabilizatora (febi)
- Mocowania amortyzatorów (Lemforder)
- Sworznie krótkie 2 szt - Sworznie długie 2 szt + 2 tuleje (Lemforder)
Łączny koszt tych części + klocki hamulcowe lucas wyniesie mnie - 1400 zł
Widziałem też cały zestaw tylnego zawieszenia za 1000 zł (ale z tym się puki co wstrzymam)
te 2 tuleje co kupie w komplecie ze sworzniami wystarczą ? czy jakieś jeszcze trzeba dokupić ?
Po tym zabiegu mam nadzieje już nie bedzie głuchego stukania
btw. dziś poruszałem jednym łącznikiem i są na nim luzy wiec to stuka przy "bujaniu" budą natomiast po najechaniu na nierówność poprzeczną wali amortyzator+ łącznik i chyba + drążki kierownicze
amortyzator jest zaolejony czyli już jego żywot dobiegł końca drugi 75% ale zmienie obydwa.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2009, 16:10 przez dj_tygrys, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
łączniki sobie wymień odrazu reszta musi zaczekać, łączniki tak walą na poprzecznych nierównościach, mogą też w połączeniu z tulejaki wahaczy i końcówek drążków.
W moim tadku łączniki wydawały taki głuchy stukot
Jak robić zawieche to cały przód dużo mniej roboty i masz pewność że zrobione jak należy.
pozdro
W moim tadku łączniki wydawały taki głuchy stukot
Jak robić zawieche to cały przód dużo mniej roboty i masz pewność że zrobione jak należy.
pozdro
-
dj_tygrys
- Bywalec
Tomek zrobiłem tak jak mówiłes wymieniłem łączniki i nic nie puka i nie stuka
<piwo> dzięki !! tak to bym jeszcze jeździł i się męczył
Ale i tak wymienie zawieszenie na nowe ale w czerwcu dopiero
aha i zapomniałbym dodać nic nie trzepie kierownicą nawet !!!
<piwo> dzięki !! tak to bym jeszcze jeździł i się męczył
Ale i tak wymienie zawieszenie na nowe ale w czerwcu dopiero
aha i zapomniałbym dodać nic nie trzepie kierownicą nawet !!!
Ostatnio zmieniony 09 mar 2009, 16:56 przez dj_tygrys, łącznie zmieniany 1 raz.