Kompresja

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

rudy95
Świeżak
Świeżak

Kompresja

Post autor: rudy95 »

Koledzy mam taka sprawe...Mianowicie ostatnio gdy nalewalem wody do chłodnicy,gdy byla juz pelna zdziwilem sie bo wlalem okolo 15l. a do mojej bm'ki (525 tds e34) wchodzi 11l. po dluzszej chwili wywalilo wode razem z full powietrza zbiorniczkiem wyrownawczym. Wiec wymienilem uszczelke pod glowica , pompe wody , termostat ,przy okazji visko i wyczyscilem chłodnice bo byla zawalona.dzisiaj wlewalem wody i wszystko bylo dobrze wskazowka temp.stala na srodku po prostu git.napelnilem chlodnice znowu.odpalilem.okolo 1,5h stala sobie na wolnych i bylo spoko.weszlem do auta i bylo dobrze wszystko .wyszlem na chwile z auta zeby zobaczyc kolo silnika czy nic nie wycieka itd.podeszlem i wywalilo gorny waz od strony chlodnicy wywalilo wode na mnie ale nie bylo jej zbyt duzo (ok 5-6l) i koledzy powiedzcie co to moze byc bo juz szalu dostaje.chyba to nie głowica co?? :cry: (kompresja) :cry: :cry:
sebaTDS
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: sebaTDS »

A samochód gotuje Ci się?
Korek od zbiorniczka wyrównawczego masz dokręcony?
Może to on nieprzepuszcza tak jak powinien.
rudy95
Świeżak
Świeżak

właśnie chodzi o to że samochód sie nei gotuje a korek mam dokrecony na maksa wiec rurka odplywowa ze zbiorniczka wyrownawczego nic nie leci ani powietrze ani woda.Moze chodzi o to zeby nie zakrecac??zeby sie odpowietrzyl... juz sam nie wiem... :cry:
sebaTDS
Bywalec

Ale ten górny wąż co pisałeś pękł, czy się odczepił, czy co z nim się stało?
Czy węże po jakimś czasie niepuchną Ci, robią się twarde, nabrzmiałe jakby rozpychane od środka na maksa? Jeśli tak to wydaje mi się że robi Ci się ciśnienie w układzie, ale to ciśnienie powinno być odprowadzane, sprawdź czy masz drożny przedwód idący po błotniku po stronie kierowcy od chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego, oraz przewód wychodzący z drugiej strony ze zbiorniczka i biegnący pod samochód(ma on być niezaślepiony, poprostu biec po ścianie grodziowej i wypływać pod samochód). Zobacz może te przewody są niedrożne, albo gdzieś przyciśnięte, może zbiorniczkiem wyrównawczym lub czymś. Jeśli to niepomoże to przemyj korek zbiorniczka wyrównawczego, albo go wymień, koszt jeśli dobrze pamiętam około 40zł, bo sam wymieniałem.

Poza tym że ucieka woda coś jeszcze się dzieje? Czy jak ta woda już się wyleje i poskręcasz wszystko to można jechać, czy zacznie się gotować, albo coś innego?

Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam i życzę szybkiego i niedrogiego rozwiązania problemu.
rudy95
Świeżak
Świeżak

Ten górny wąż odczepił się i wylała się na mnie cała woda, której nie było zbyt dużo tak jak mowilem okolo 5-6l. A wszystkie te grube węże cały czas są nabrzmiałe.Ten przewód idący po błotniku jest drożny.Ten drugi nie jest zaślepiony i też jest drożny.Nic nie jest przyciśnięte.Właśnie ,moze nie jest odpowietrzony układ, bo gdy jest korek zakręcony to on chyba się sam nie odpowietrzy.
lw
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: lw »

jak woda się rozgrzewa to ciśnienie w układzie rośnie, układ jest zamknięty po to żeby w nim rosło ciśnienie. plyn(woda) pod ciśnieniem wrze w wyższej tenperaturze ok 130 stopni.
nadmiar ciśnienia z układu odprowadzany jest korkiem wlewowym w którym jest zaworek .
ciśnienie w układzie jest na poziomie ok 1 bara. radzę sprawdzić korek(na początek)
Mechatronika pojazdowa, diagnostyka komputerowa TEXA. Serwis opon.
gg 12326126, DÄ…browa Biskupia ,okolice
rudy95
Świeżak
Świeżak

Aha dobra, sprawdze korek...ale pod jakim wzgledem???
sebaTDS
Bywalec

Witam
Czyli tak jak mówiłem, jeśli przewody są drożne to ciśnienie się zbiera a niema jak się wydostać, a za to jest odpowiedzialny zaworek w korku. Niewiem czy da się go jakoś wyczyścić, czy jak, ja poprostu kupiłem nowy bo koszt niewielki około 40-50zł. Warto kupić nowy a niebawić się w używki, bo po używce nigdy niemasz 100% pewności że była sprawna.
rudy95
Świeżak
Świeżak

Koledzy dalej jest to samo nawet sprawdzalem to z inna chlodnica bo myslalem ze ta jest walnieta i nic... zaczynam miec juz dosc tego auta!!!! :!: :!: :!: :!: :sad: :sad: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
lw
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: lw »

korek wymieniłeś??
Mechatronika pojazdowa, diagnostyka komputerowa TEXA. Serwis opon.
gg 12326126, DÄ…browa Biskupia ,okolice
rudy95
Świeżak
Świeżak

Tak korek jest juz dobry ale juz wszystko gra ,odpowietrzylem ja calkiem inaczeja jak jest na forum:D i dziala tylko mi woda sie leje z nagrzewnicy.dzisiaj sie za to bd łapał:D pozderko i dzieki za wszystko i wszelka pomoc.
dany318
Świeżak
Świeżak

Wywala płyn zwrotnym przewodem

Post autor: dany318 »

Witam. Mój problem jest następujący: po zapaleniu silnika wszystko kilka minut chodzi ok, aż do chwili kiedy zqczyna łapać temp. Wtedy cały płyn zaczyna wyrzucać przewodem zwrotnym przy zbiorniku(leci normalnie ciurkiem). No i oczywiście pod wpływem ubywania wody silnik zaczyna się grzać. Co to może być?
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

termostat
dany318
Świeżak
Świeżak

Post autor: dany318 »

Musze jeszcze dodac ze stalo to sie po tym jak mi pekla guma(kolanko) te ktore wchodzi do glowicy. Po zmianie kolanka zaczal sie ten wlasnie problem. Mowisz ze raczej termostat?
ODPOWIEDZ