E39 530i Trzy błędy odrazu ASC ABS Trans. Failsafe Prog ??

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

jony_be1
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

E39 530i Trzy błędy odrazu ASC ABS Trans. Failsafe Prog ??

Post autor: jony_be1 »

Stanąłem na światłach i zdziwiłem się, za jednym razem pojawiły się takie błędy:
-ASC
-ABS
-Trans. Failsafe Prog skrzynia przeszła w tryb awaryjny - po włączeniu silnika znika podświetlenie biegów pokazuje tylko standardowe P R N D ale nie wskazując na jakikolwiek bieg
-Nie pokazuje prędkości jazdy
-Ekonomizer nie działa
Wskaźnik paliwa dziwnie działa .........

Po prostu masakra czegoś takiego nie maiłem nigdy wiadomo zawsze ten pierwszy raz ..... :cry:
Nadmienie że mam BMW E39 2000/09 530i Automat skrzynia 6 biegów i manualna sekwencja 5 biegów

Co może być powodem takiej ilości błędów chyba to nie skrzynia ....... jakieś podpowiedzi.....
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 11:28 przez jony_be1, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

Hmm radzilbym pojechac na komputer i zczytac bledy, najwiecej sie wtedy dowiesz, no wlasnie moze to byc skrzynia, ale dziwnie ze tak raptownie sie wszystko pokazalo, moze jakas wtyczka spadla ze skrzyni? Moze jakis problem ze sterownikiem? Nic sie nie dowiesz poki nie pojedziesz gdzies na komputer i sprawdzisz bledy w automacie.
;>
jony_be1
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

Jutro będę jechać ale dziwi mie to że probowałem go podłączyć do kompa poprzez BMW scanner 1.36 i niektórych modułów mi nie widział np ABS, ASC (te dwa powiązane ze sobą) AIRBAG tez nie widział..... co jeszcze nie pamietam ale po 3-4 godzinach działał OK. I znowu podłączyłem do kompa i widzial wszystkie mozliwe w aucie moduly bez blędów..... Po przejechaniu paru km zatrzymałem sie wyłączyłem silnik. Jak wróciłm do auta to powtórka błąd ASC ABS Trans. Failsafe Prog nie działa wskażnik predkości podczas jazdy i ekonomizer a skrzynia biegów w trybie awaryjnym.
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Post autor: HAKET »

a ja bym obstawila czujnik od abs w tylnym kole ztego co pamietam to po stronie kierowcy mialem tak samo tylko ze ja automata nie mam ale tez zaswiecily mi sie na raz obie kontrolik abs i asc i przestal działac predkosci i ekonomizer i okazalo sie ze czujnik jest do wymiany
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

a ja bym obstawila czujnik od abs w tylnym kole ztego co pamietam to po stronie kierowcy mialem tak samo tylko ze ja automata nie mam ale tez zaswiecily mi sie na raz obie kontrolik abs i asc i przestal działac predkosci i ekonomizer i okazalo sie ze czujnik jest do wymiany
Haket lewy tył Ci padł a on odpowiada także za prędkość i wszystko co z tym związane.
spalanie wariuje i komp też i pokazuje błędny stan paliwa w baku
jony_be1
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

Dzieki za pomoc w takim razie najpierw wymienię tylni lewy czujnik ABS tylko ciekawe czy ma on wpływ na skrzynie biegów ale chyba tak bo skoro auto po 3-4h od pierwszej awarii zaczęło normalnie działać i pojechałem do przodu :) a potem znowu błąd to wina chyba jest po stronie elektroniki czujnika ABS. Jak jutro uda mi się kupić czujnik to zakładam i dam znać jak wyszło :)

Tak z innej beczki jak można zmienic rodzaj głosu w nawigacji 16:9 tzn Meski -> żeński (mam płyte CD z softem PL do navi) ale jak sprawdzałem pliki a dokładnie ich edycje to tylko żeński głos mam PL a męski ang.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 23:28 przez jony_be1, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Stawiam na regulator napięcia w alternatorze. Jak mi się "skończył", to wyświetliło ASC,ABS i AIR BAG.
Pózniej już przestał działać ekonomizer, wskażniki paliwa, temp. i czasem obrotomierz. Ale mój jest manual. (nie wyświetliło akumulatora na czerwono!)
Niedługo nie odpalisz auta. :sad:
jony_be1
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

Rexman alternator to nie jest bo ładowanie jest prawidłowe. Poza tym jechałem na swiatłach (xenonach) wczoraj przez 1 godzinę to akumulator całkiem by się rozładował.

[ Dodano: Sob Kwi 04, 2009 9:32 pm ]
Wymiana czujnika z lewej strony tył nie pomogło błąd nie zniknął w poniedziałek jade na warsztat. :neutral:
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

ale po zamontowaniu nowego czujnika trzeba jeszcze wykasowac blad, przerabialem ten temat w e39 mojego ojca terz sie cuda zaczely dziac, wymiana czujnika i komp u mechanika pomoglo
iMike1981
Świeżak
Świeżak

Post autor: iMike1981 »

witam, czy wykasowanie bledu pomoglo?

wlasnie przydarzylo mi sie cos bardzo podobnego. mam E39 530d '99, auto stalo przez dwa dni pod domem i przy odpaleniu zapalily sie kontrolki ABS i ASC, nie dziala rowniez predkosciomierz i ekonomizer,

probowalem ostro ruszyc przy skreconych kolach i nie udalo mi sie wprowadzic tylnich kol w poslizg, probowalem rowniez ostro hamowac i wyglada na to ze ABS zadzialal. czy jest mozliwe ze mimo kontrolek te systemy beda nadal dzialac?
zapomnialem24
Świeżak
Świeżak

Post autor: zapomnialem24 »

jony_be1 pisze:Rexman alternator to nie jest bo ładowanie jest prawidłowe. Poza tym jechałem na swiatłach (xenonach) wczoraj przez 1 godzinę to akumulator całkiem by się rozładował.

Wymiana czujnika z lewej strony tył nie pomogło błąd nie zniknął w poniedziałek jade na warsztat. :neutral:
Witam jony_be1 ja mam identyczny problem (nie działa mi licznik predkości, ekonomizer, abs asc a wskaźnik paliwa pokazuje błedny stan)
Czy udało Ci się wyeliminować ten problem?? jak tak to co było przyczyna??
mci
Świeżak
Świeżak

Post autor: mci »

Walczę z podobnym problemem od pewnego czasu. Mianowicie włączyły mi kontrolki ABS ASC i przestał działać prędkościomierz.
Pierwsza diagnoza - czujnik ABS tylnego lewego koła. Uwaga! Nie wymieniaj czujnika tylko pojedź do warsztatu gdzie mają komputer BMW a nie jakiś Bosh lub pokrewny. Ja niestety tego nie zrobiłem. Wymieniono mi czujnik - problem pozostał. Znalazłem na allegro gościa który naprawia sterownik ABS i tu okazało się że leżała cała przyczyna. Koszt naprawy z przesyłkami modułu to około 300 zł.
Było by nieźle gdyby nie fakt, że pierwszy fachowiec przy wymianie czujnika uszkodził piastę, której wymiana kosztowała mnie 650 zł. Objawem uszkodzonej piasty w moim przypadku był wciąż aktywny ABS - czyli kiedy bym nie dotknął pedału hamulca ABS mi go odbijał.
Uczulam na zakup wyłącznie oryginalnych czujników ABS. Oryginał do mnie kosztował 440 zł a dobra podróba (HELLA) - 350 zł.
Ekspert to osoba, która popełniła wszystkie błędy, jakie tylko można popełnić w bardzo wąskiej dziedzinie. (Bohr)
payonc
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Podlaskie

Post autor: payonc »

nie wiem czy wam tym pomoge, ale u mego szefa w okularniku(E290 td) automacie podl czujnik stopu ten przy pedale i efekt byl podobny tzn. kontrolka ABS, ASC, ETS i cos tam jeszcze nie pamietam. jednak to bylo w automacie nie wiem czy na manuala tez ma taki wplyw
mój TDS'ik //bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=2145
mci
Świeżak
Świeżak

Post autor: mci »

Rozwiązałem problem trans fail programm (getriebe programm) - adptacja sterownika i załatwione. Polecam AutoChip Wrocław ul.Przedmiejska
Ekspert to osoba, która popełniła wszystkie błędy, jakie tylko można popełnić w bardzo wąskiej dziedzinie. (Bohr)
jony_be1
Świeżak
Świeżak
Kontakt:

zapomnialem24 pisze:
jony_be1 pisze:Rexman alternator to nie jest bo ładowanie jest prawidłowe. Poza tym jechałem na swiatłach (xenonach) wczoraj przez 1 godzinę to akumulator całkiem by się rozładował.

Witam jony_be1 ja mam identyczny problem (nie działa mi licznik predkości, ekonomizer, abs asc a wskaźnik paliwa pokazuje błedny stan)
Czy udało Ci się wyeliminować ten problem?? jak tak to co było przyczyna??
Witam

Przepraszam za brak odp. ale troszke zawaliłem z czasem. Uszkodzona była elektronika pompy ABS. Koleś z allegro podjął się naprawy jednak nie udało mu się naprawić całości sterownika ponieważ miałem nie typowe uszkodznie w rezultacie przez pewnien czas jeżdziłem bez ASC ale miało to dobre strony :) Podszlifowałem jazde autem bez pomocy komputera. Jak się dowiedziłem prosty sposób na sprawdzenie w przypadku uszkodzonego sterownika i automatycznej skrzyni biegów. Aby normalnie prowadzić auto z (na automacie) poprostu odpiąć wtyczke od sterownika w tedy przynajmniej auto będzie normalnie jechać bo inaczej tylko tryb awaryjny! A elektronike trzeba naprawić. Jeżeli już kupuje się nową lub z innego auta to i tak trzeba ją podłączyć do komputera i dopasować do odpowieniego modelu silnika bez znaczenia że nr części będzie taki sam!

zapomnialem24 sprawdź też tylni lewy ABS w moim drugim aucie 530d ostatnio wymieniłem.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 21:32 przez jony_be1, łącznie zmieniany 1 raz.
saimon27
Bywalec

Re: E39 530i Trzy błędy odrazu ASC ABS Trans. Failsafe Prog ??

Post autor: saimon27 »

Kolega jony_be1 ma rację
Przy takich objawach i przy skrzyni automatycznej w 90% wina leży po stronie sterownika ABS znajdującego się na pompie ABS-u
W kompie pokazuje również błąd tylnego lewego czujnika prędkości obrotowej koła.
ODPOWIEDZ