[ filtry] Tanszy filtr paliwa do TDS-a
Moderator: Moderatorzy
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
PP940 też do naszych tadków podchodzi niczym nie odbiega od wyglądu ori filtra -jest identyczny a cena 21PLN już 3 take założyłem i 0 problemów
Pozdrawiaam
Pozdrawiaam
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, 15:21 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 2005
- Województwo: Śląskie
ja dzisiaj rozcialem swoj stary filtr paliwa, wlasnie ten od Omegi. po 10tys. km byl czysciutki. ZERO czarnego brudu na calej dlugoscino1knowme pisze:cały ten zwój bibuły(czy co to to było) był czarny z brudu, jedynie tak z 7 mm na końcu było czyste. Poniżej znajdował się już tylko "pojemnik" na przefiltrowaną ropę. Może ten filtr z omegi ma tylko mniejszą komorę na odfiltrowaną ropę, nie wiem nie miałem takiego w ręce.
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
W zeszłym tygodniu zabrałem się za czyszczenie nastawnika i regulację. Przy okazji wykręciłem wtryski i zawiozłem do sprawdzenia. Jak odbierałem, to powiedzieli, że nie jest źle, ale żebym zmienił filtr paliwa, bo dość brudne były.
Jak zdjąłem nastawnik, to pod nim znalazłem trochę czarnego, złażącego pod palcem, tłustego osadu.
3 baki temu silnik dostał podwójną dawkę czarnego STP do czyszczenia wtrysków, wiec nie spodziewałem sie żadnego syfu. Podumałem chwilę i wyszło mi, że puszcza oring na pompie i do ropy dostaje się olej silnikowy. Telefon do Bosch Service - demontaż, przegląd i uszczelnienie pompy, montaż i regulacja - 800zł brutto. Jak odzyskałem świadomość
to zacząłem dumać dalej i pomyślałem, że skoro pompa ciągnie olej, a nadmiar paliwa wraca do baku, skąd paliwo jest na nowo zasysane przez pompę paliwa i tłoczone do filtra, to w filtrze powinno być czarno. Filtr zmieniany 5 kkm temu (Mann), ale co tam. Rozciąłem, a tam czysto (no, może nie do końca czysto, ale na pewno nie było czarnego syfu od oleju silnikowego).
Rozebrałem nastawnik - idealnie czysto, żadnych opiłków czy brudu. Wyczyściłem pompę pod nastawnikiem ile się dało, poskładałem, uregulowałem (masakra - dokręcenie śrub nastawnika po regulacji drastycznie zwiększa dawkę i trzeba ustawić sporo za mało, żeby po dokręceniu było OK), założyłem nowy filtr (PP837
) i póki co jest dobrze. Ale skąd ten czarny brud pod nastawnikiem? Od kliku baków leję ropę Lotos Dynamic, auto nigdy nie zaznało OO, czy jakiegoś kombinowanego paliwa. Filtr paliwa od 5 lat zmieniany regularnie, razem z olejem, paliwo w 95% z markowych stacji.
Za 3-4kkm zajrzę do filtra i zobaczymy.
Macie jakiś pomysł co to było pod nastawnikiem? Szykować się na wyciąganie i czyszczenie baku? Jeszcze raz zapodać coś do czyszczenia układu (a może to właśnie ruszyło jakies stare osady?)? Póki co olać i czekać?
Jakby ktoś miał pytania dot. demontażu, czyszczenia nastawnika, montażu i póżniejszej regulacji, to jestem świeżo po przerobieniu tematu i mogę pomóc.
Jak zdjąłem nastawnik, to pod nim znalazłem trochę czarnego, złażącego pod palcem, tłustego osadu.
3 baki temu silnik dostał podwójną dawkę czarnego STP do czyszczenia wtrysków, wiec nie spodziewałem sie żadnego syfu. Podumałem chwilę i wyszło mi, że puszcza oring na pompie i do ropy dostaje się olej silnikowy. Telefon do Bosch Service - demontaż, przegląd i uszczelnienie pompy, montaż i regulacja - 800zł brutto. Jak odzyskałem świadomość
Rozebrałem nastawnik - idealnie czysto, żadnych opiłków czy brudu. Wyczyściłem pompę pod nastawnikiem ile się dało, poskładałem, uregulowałem (masakra - dokręcenie śrub nastawnika po regulacji drastycznie zwiększa dawkę i trzeba ustawić sporo za mało, żeby po dokręceniu było OK), założyłem nowy filtr (PP837
Za 3-4kkm zajrzę do filtra i zobaczymy.
Macie jakiś pomysł co to było pod nastawnikiem? Szykować się na wyciąganie i czyszczenie baku? Jeszcze raz zapodać coś do czyszczenia układu (a może to właśnie ruszyło jakies stare osady?)? Póki co olać i czekać?
Jakby ktoś miał pytania dot. demontażu, czyszczenia nastawnika, montażu i póżniejszej regulacji, to jestem świeżo po przerobieniu tematu i mogę pomóc.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Województwo: Podlaskie
witam,
sprawdzalem ceny w http://sklep.intercars.com.pl/ i wyszlo tak :
Filtr jezeli kupujem filtr do OMEGI placimy
Bosch : 37 zl
Filtron : 23 zl
Knecht: 38 zl
Filtr jezeli kupujemy do BMW placimy
Bosch : 72zl ( do 96 roku) 90zl ( od 96 roku)
Filtron : 75 zl / 78 zl
Knecht: 106 zl / 104 zl
wszystkie filtry maja gwint laczacy M16X1,5
Roznia sie tylko wysokoscia - te od BMW maja srednio 184 mm a te od OMEGI srednio 155 mm, oraz srednia te od BMW maja 84-85 mm a te od Omegi 83-84 mm ...
Jak to funkcjonuje w praktyce ??
chyba sie zdecyduje
sprawdzalem ceny w http://sklep.intercars.com.pl/ i wyszlo tak :
Filtr jezeli kupujem filtr do OMEGI placimy
Bosch : 37 zl
Filtron : 23 zl
Knecht: 38 zl
Filtr jezeli kupujemy do BMW placimy
Bosch : 72zl ( do 96 roku) 90zl ( od 96 roku)
Filtron : 75 zl / 78 zl
Knecht: 106 zl / 104 zl
wszystkie filtry maja gwint laczacy M16X1,5
Roznia sie tylko wysokoscia - te od BMW maja srednio 184 mm a te od OMEGI srednio 155 mm, oraz srednia te od BMW maja 84-85 mm a te od Omegi 83-84 mm ...
Jak to funkcjonuje w praktyce ??
chyba sie zdecyduje
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 21:33 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Czyli nie to samomarcellchen pisze:Eskimos, ten pp837 i pp940 to jest to samo ..... tylko wielkoscia sie roznia
Co nie znaczy oczywiście, że BMW nie będzie działać na 837. Sam taki ostatnio załozyłem i wszystko jest git. Myslę, że to jest kwestia marginesu bezpieczeństwa w Oplu i w BMW. Wyższy filtr = większa powierzchnia bibuły filtrującej = większa trwałość i lepsza filtracja. Ale czy ktokolwiek słyszał o Omegach z nagminnie padającymi wtryskami, czy pompami przez źle przefiltrowane paliwo? Nie. Owszem, zdarza się, ale w BMW też. Wniosek - niższy filtr daje radę po kątem stopnia filtracji, tylko się trochę szybciej zabrudzi (bo mniejsza powierzchnia bibuły).
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 21:54 przez Eskimos, łącznie zmieniany 1 raz.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
Eskimos, 
chyba lepiej jest zmienic czesciej np raz na rok ten filtr od omegi i zaplacic np 60-70 zl za oba niz jezdzic na jednym przez 2 lata od BMW za 70 zl .... tak ja to rozumiem ....
chyba lepiej jest zmienic czesciej np raz na rok ten filtr od omegi i zaplacic np 60-70 zl za oba niz jezdzic na jednym przez 2 lata od BMW za 70 zl .... tak ja to rozumiem ....
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 22:16 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 2005
panowie, ja zmieniam filterek przy kazdej zmianie oleju. kupuje wlasnie ten od omegi PP837. wg BMW oryginalny filtr powinno sie zmieniac co 80tys km a co 10tys km go odwadniac.
ja wole zaplacic 23zl przy kazdej zmianie oleju i miec spokoj
tak jak pisalem wyzej, u mnie PP837 po 10tys km byl czysciutki.
ja wole zaplacic 23zl przy kazdej zmianie oleju i miec spokoj
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 23:15 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
- cart00n
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
dzisiaj kupiłem filterek
http://fotohub.pl/view/bfcfe0eb6ef8e2849c1b77f78bd531b1
i jest takie "cuś" od spodu filtra, wg mnie to coś do odwadniania filtr, tak? jeśli nie, to w jaki sposób odwadnia się taki filter ?

hehe, i czy w ogóle ten filtr kupiłem ?
http://fotohub.pl/view/bfcfe0eb6ef8e2849c1b77f78bd531b1
i jest takie "cuś" od spodu filtra, wg mnie to coś do odwadniania filtr, tak? jeśli nie, to w jaki sposób odwadnia się taki filter ?

hehe, i czy w ogóle ten filtr kupiłem ?
-
Papay318tds'99
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie