e36/e34 2,5 tds - wymiana świec żarowych

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

ar2r pisze:po 2 godzinach pod maską świeczki wymienione, ale czy auto zapali dowiem się dopiero w poniedziałek, bo dopiero wtedy kupie te wężyki. Tak jak pisałeś kupię więcej i wymienie wszystko. Jescze taki mały offtop - czy te wężyki mogą być przyczyną dużego spalania?? jeśli coś jest niesczelne
U mnie sie lało przez kilka dni z jednego i jakoś wielkiej różnicy w spalaniu(tyle co zostawiłem na asfalcie moze max 1l na 100km) i pracy nie było .
Obrazek
ar2r
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: ar2r »

jeszcze jedno pytanko, czym uszczelnić wtryski?? jakiś silikon do silnika lub coś podobnego?
wonski2
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Lubuskie

Post autor: wonski2 »

witam ja wczoraj wlasnie tez wymienilem swieczki zajelo mi to okolo 2h i jest rewelka dodam ze musialem zdemontowac kolektor a wymienilem 6 sztuk i 4pak tez sie przydal pozdrawiam :razz:
PiotrJakub
Bywalec

Post autor: PiotrJakub »

W uzupełnieniu do tematu wymiany świec:

1. Bardzo ważne jest dokręcenie świec odpowiednim (nie za dużym) momentem. Zbyt duży moment powoduje zgniecenie trzpienia i skrócenie czasu życia świecy. Firma Beru zaleca do naszych świec 22Nm. Przy braku klucza dynamometrycznego zalecają obrót o 30 stopni od momentu oparcia się świecy przy wkręcaniu. Jakoś wydaje mi się to lekko... dociągałem troszkę mocniej.

Nakrętkę prądową dokręcamy leciutko - 2Nm, żeby nie ukręcić części gwintowanej.

Oryginalna strona:
http://www.beru.com/english/produkte/gl ... utipps.php

2. Po wyglądzie starych świec można ocenić pracę silnika / wtryskiwaczy / układu sterowania świecami. Szczegóły tu:

http://www.beru.com/english/produkte/gl ... ehilfe.php

Jako, że mam naturę eksperymentatora to kupiłem świece Iskra Ceramic. Jak się sprawują opiszę za jakiś czas - na razie jest OK.

http://www.allegro.pl/item769988296_isk ... nault.html

Świece Eyquem, które miałem poprzednio (też w ramach eksperymentu) starczyły na 2 zimy bez strat. Teraz na progu trzeciej zimy 3 z 6 umarły.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

ar2r pisze:jeszcze jedno pytanko, czym uszczelnić wtryski?? jakiś silikon do silnika lub coś podobnego?
Nie sznurkiem, nie sznurkiem! Nie ucz się dziadostwa! Weż druta zwiąż porządnie! :twisted: (to oczywiście żart) :wink:

Po pierwsze pytanie nie w tym dziale. (dlatego nikt nie odpowiada).
Po drugie silikon jest może dobry do aut z rodziny VAG'ów, i innych wynalazków. To jest BMW i nie toleruje półśrodków. Niektórzy takie działania przy beemce określają jako profanacja.

Jeśli dobrze pamiętam, na wtryskiwaczach są miedziane podkładki, które można jeszcze reanimować rozgrzewając je do czerwoności np. na palniku gazowym, po czym raptownie ostudzić w wodzie (rozhartować). Wtedy stają się bardziej miękkie ("elastyczne"). Dobrze przylegają do powierzchni po dokręceniu wtryskiwacza.
Mam nadzieję, że nie cieknie Ci z górnej części wtryskiwacza sterującego... :wink:
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Rocznik: 1998
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Podkładki pod wtryski to groszowe sprawy.Można kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym
Obrazek
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: 2Ya »

Witam

Dzis wymieniałem świece żarowe - czy coś pomoże - zobaczymy.
Problem był taki,że jak spadła temp do 0/-1 to nie bardzo chciał zapalić :neutral: ,a na ciepłym silniku pali na strzała.
Z czego co czytałem to objaw walnietych świec żarowych
Wcześniej były NGK (góra 2 lata miały) z czego jedna padnięta,a dwie rozgrzewały sie troszke później niż pozostałe - przynajmniej na oko tak szło zobserwować :smile:
Dzis np. po 8 godzinnym postoju,wieczorem musiałem startowac +/- z 6/8sekund zapaliła po czym zgasła,drugi raz juz się bujneła ;)
Zakupiłem BERU i czekam na poranek :lol:

Mam takie pytanie : obok świec żarowych sa jakieś czujniki wkręcone w głowicę - do czego one służą ? bodajże 3 czy 4 :roll:

Aha i jak prawidłowo powinna działac kontrolka od grzania świec - ile czasu na zimnym silniku? I ile czasu na rozgrzanym do temp. roboczej - czy na ciepłym może w ogóle nie powinna świecić ?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 2:04 przez 2Ya, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Prawdziński
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1999
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: PrawdziÅ„ski »

2Ya pisze:Aha i jak prawidłowo powinna działac kontrolka od grzania świec - ile czasu na zimnym silniku? I ile czasu na rozgrzanym do temp. roboczej - czy na ciepłym może w ogóle nie powinna świecić ?
Pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o silnik zimny, to wszystko zależy od rodzaju świec. Jedne grzeją się szybciej, drugie wolniej. Nowoczesne świece żarowe grzeją się ok 4sek. (np Bosch). Co do pytania drugiego to nie odpowiem, gdyż niestety mam założone "cudo" z allegro i moje auto grzeje świece na ciepłym, tak jak w przypadku zimnego silnika.

Pozdrawiam
DIESEL POWER
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

wskazówka w pionie = nie grzeją w ogóle. W przypadku nowszych zegarów na chwilkę (może pół sekundy) mignie lampka świec żarowych.

Wskazówka na kresce na lewo od pionu - jakaś sekunda może dwie

Wskazówka na niebieskim - kilka sekund

Silnik całkowicie zimny - 6-7 sekund

Podane czasy dla starych zegarów (stare = kontrolka wtrysku sterującego pali się po załączeniu zapłonu przez 1-2 sekundy), świece nie pierwszej młodości ;)

Dodatkowo świece i tak grzeją do 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki (słychać kiedy przestają być utrzymywane w temperaturze roboczej po kliknięciu przekaźnika, a wieczorem widać również po jasności oświetlenia wnętrza i lampek w zegarach).
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

raven_1983 pisze:
Dodatkowo świece i tak grzeją do 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki (słychać kiedy przestają być utrzymywane w temperaturze roboczej po kliknięciu przekaźnika, a wieczorem widać również po jasności oświetlenia wnętrza i lampek w zegarach).

tutaj sie zgodzę łatwo to zauważyć;)

ja dopowiem, wymieniłem świece miałem 2 boscha i 4 jakieś fabi albo fabio, z powodu nie za dużego funduszu zakupiłem 6szt. świec a'd albo a'q jakos tak:) płaciłem po 20zł za sztuke, no i za uszczelki 36zł 6x6 =36zł wymieniłem wszystko, i tak moje zauważenia:

mniej dymi po odpaleniu, jak silnik zimny to nie telepie wogóle, a jak były te stare świece to jak jakieś trzęsienie ziemi :razz: jedyne co to jak na całkowitym zimnym grzeje świeczki to tak jakby paliwo sie cofało bo nie pali od strzała tylko kreci kreci i łapie jakby ropka sie cofneła, i mam pytania dwa :) 1. gdy zamontuje zaworek zwrotny to pomoże? a 2. to jak przygotować paliwo na zime? (chodzi mi o to czy dodać denaturatu/rozpuszczalnika?pb95? czy jakiegos innego specyfiku czy wystarczy lac dobre paliwko?

pozdrawiam;)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Przejeździłem zeszłą zimę na różnych paliwach i nigdy nie było żadnego problemu.

Tylko przed zimą kontrolnie spuściłem trochę płynu z filtra paliwa - w odstojniku zebrało się sporo płynu nijak nie podobnego do paliwa... jakieś szary syf wyleciał... i nie było potem żadnych problemów :)

Jeżeli filtr bez odstojnika to wymiana filtra profilaktycznie przed zimą.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

ja dzisiaj wymienilem swieczki - kupilem komplecik Beru, mam nadzieje, ze to oryginalne a nie podrobki :)
morsik20ncdldz pisze: [..] fabi albo fabio [..]
Febi :)
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

Deacon pisze:ja dzisiaj wymienilem swieczki - kupilem komplecik Beru, mam nadzieje, ze to oryginalne a nie podrobki :)
morsik20ncdldz pisze: [..] fabi albo fabio [..]
Febi :)
no dokładnie:) ale rabish ładny:P jak jedną wyciągnąłem to myślałem że sie rozleci, tak sie kruszyła:)
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

Prawdziński pisze:Co do pytania drugiego to nie odpowiem, gdyż niestety mam założone "cudo" z allegro i moje auto grzeje świece na ciepłym, tak jak w przypadku zimnego silnika.
No więc właśnie chyba też to mam :roll: dzis wieczorem rozkręciłem z ciekawości obudowe kompa (powoli lecze i poznaje o co kaman w tym aucie ;) ) pod macha i taka puszeczka jest tam podpięta - podobna do tych z allegro :lol: więc i pewnie tez ktoś to wszczepił :cool:

Po wymiena świec tych NGK na BERU - niebo,a ziemia :grin: kosztowały mnie sporo ale chyba warto było - no cóz przyjda mrozy to zweryfikujemy :twisted:

No i ponownie zapytam czy ktos wiec co to za 4 czujniki w głowicy pomiędzy świecami żarowymi ? :roll: sa na nie powpinane dwu pinowe kostki - pytam,bo ja mam tylko 3,a na 4 jest zaślepka wkręcona i wolna kostka więc raczej tak nie jest fabrycznie :roll:

Deacon pisze:ja dzisiaj wymienilem swieczki - kupilem komplecik Beru, mam nadzieje, ze to oryginalne a nie podrobki
A to zależy gdzie kupiłes ;)

Pozdro.
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

2Ya pisze:No i ponownie zapytam czy ktos wiec co to za 4 czujniki w głowicy pomiędzy świecami żarowymi ? :roll: sa na nie powpinane dwu pinowe kostki - pytam,bo ja mam tylko 3,a na 4 jest zaślepka wkręcona i wolna kostka więc raczej tak nie jest fabrycznie :roll:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HG71&mospid=47396&btnr=11_1329&hg=11&fg=15
Ostatnio zmieniony 23 paź 2009, 7:56 przez bart74, łącznie zmieniany 1 raz.
raven_1983
Ekspert
Ekspert

którego nie masz?

idąc od chłodnicy są to następujące czujniki:
1. czujnik do sterowania roletą
2. czujnik temperatury dla wskaźnika w zegarach
3. czujnik temperatury dla sterownika silnika
4. czujnik przegrzania silnika do załączenia wentylatora elektrycznego (dla aut z klimą i/lub hakiem)

Jeżeli nie masz pierwszego od chłodnicy to pewnie nie masz też rolety zamykającej dopływ powietrza z zewnątrz.
Jeżeli nie masz czwartego to pewnie nie masz klimy ani haku.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

2Ya pisze: A to zależy gdzie kupiłes ;)
Pozdro.
na allegro :)
http://www.allegro.pl/item766302313_swi ... d_tds.html
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

raven_1983 pisze:którego nie masz?
raven_1983 pisze:4. czujnik przegrzania silnika do załączenia wentylatora elektrycznego (dla aut z klimą i/lub hakiem)
Dzieki Panowie :grin:Bo juz sie bałem ,że to jakaś inwencja Pana Zenka mistrza kowalstwa druciarskiego ;)

To wypada,że nie mam 4 w takim razie i by sie zgadzało,że jest niepotrzebny z tym,że hak mam :roll: - dokładany w dojczlandzie.
Hmm zdaje się ,że mam takie same (później zerkną na symbole na opoakowaniu) tylko,że sa całe srebrne i płaciłem za nie jak za zboże.. :neutral: 300zet dałem za komplet..miały być tańsze ale były droższe i nie miałem czasu ich oddawać i wymieniać itd.
Aha kupowałem w Intercarsie i póki co w porównaniu do NGK co były ( nie starsze niz 1-2lat w czym 1 szt nie fungowała) jak już wspomniałem różnica na korzyść BERU :)

Pozdro.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

no wlasnie moje Beru tez sa cale srebrne. koles mi napisal, ze ta fotka na aukcji jest ze starej serii.
btw: Intercars jest drogi w ciorta - nic tam nie kupie :)
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

Aha no chyba,że :) Nie jest taki drogi (jak sie ma jakies tam rabaty) tylko ,że nie zawsze ci ludzie co tam pracuja wiedzą co mówią,bo nie raz tak było,że zamawiałem cos i miało kosztować 50zł,a kosztowało np.30 :lol: Teraz te świece miały kosztowac 31 lub 38 zł /szt z nowej dostawy ale widac przed zima każdy chce zarobić :smile:

Normalnie bym olał i kupił tez może na allegro ale chciałem juz to wymienić i miec za soba ,bo ostatnio czasu nie mam za dużo ,a i tak siedziałem z tym do 2 w nocy i teraz czekam na mrozy :lol: :twisted:

Pozdro.
ODPOWIEDZ