[E34] Tuning tds

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Marekb
Świeżak
Świeżak

[E34] Tuning tds

Post autor: Marekb »

Witam
Mam pytanie posiadam e34 525 tds z95r z orginalny przebiegiem 250tys i chciałbym dołożyć trochę mocy,lecz boje się o skrzynie jest w niej automatyczna.Czy dołożenie 20km ma jakiś wpływ na żywotnosc skrzyni oraz silnika...
Pozdrawim...
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Marekb pisze:Mam pytanie posiadam e34 525 tds z95r z orginalny przebiegiem 250tys i chciałbym dołożyć trochę mocy,lecz boje się o skrzynie jest w niej automatyczna.Czy dołożenie 20km ma jakiś wpływ na żywotnosc skrzyni oraz silnika...
Moim zdaniem o żywotności podzespołów decyduje styl jazdy-przeciążenia. Temat poruszany na forum poszukaj
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

no ja tez czytalem, ze po chipie automat dostaje za bardzo po tylku i moze sie posypac. ciekawe jak jest naprawde.
Marekb
Świeżak
Świeżak

Post autor: Marekb »

zastanawiam się czy zrobić to profesionalnie w firmnie V-TECH w Gdyni gdzie chcą zrobić mi nowy program czy zastosować czipa od Bagora....
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

zależy jak jeździsz, ja mam chip od hmmm nie pamiętnych czasów, a skrzynia chodzi idealnie, mam na sprzedanie chip za 100zł który jest dopasowany specjalnie pod automat, jest on nowy.
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

Post autor: Bociek »

chip dostosowany specjalnie pod automat .... bo skonam :lol:
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
kafarek
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: kafarek »

Dawaj chipa od Bagora. Ja też się skuszę ;) Co do modów, to proponuję rozwiązanie, które zastosowałem u siebie:

- całkowite usunięcie EGR przez zastosowanie kolektora ssącego z wersji bez EGR, lub zastosowanie adaptera zamiast EGR.
- zmiana dolotu na dedykowany do Opla Omegi TDS, czyli pokrywa zaworów z króćcem, rura od filtra stożkowego (u mnie CARBON SIMOTA) do turbiny, odma wprowadzona poprzez separator oleju do dolotu)

Wszystko plug&play od Opla Omegi TDS.
- pokrywa zaworów - 60zł
- rura powietrza do turbiny - 80zł
- separator oleju odmy - 60zł
- stożek CARBON SIMOTA - 260zł
- uszczelki pod kolektor i pokrywę zaworów - 80zł

Całość zamyka się w 600zł. U mnie modyfikacja ta (głównie filtr powietrza myślę) dała przyrost 6 KM i aż 15Nm do wcześniej shamowanych 140KM i 258 Nm. Mam teraz 146KM i 273Nm, czyli po chipie 180KM i 345Nm jest pewne (choć póki nie zobaczę wykresu, nie uwierzę ;)) Jako soft tuning w zupełności wystarczy. Bezpiecznie dla podzespołów i dla silnika.

A co do skrzyni automata, to sie nie martw. Inżynierowie BMW nie sa idiotami, żeby dodatkowe 50KM zabiło skrzynię, dyfer czy coś innego..
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

nie trzeba kupowac pokrywy zaworow od Omegi, wystarczy kupic mufe miedziana 22mm, troszke ja zeszlifowac z jednej strony i wbic delikatnie w otwor odmy. koszt to jakies 3zl a dziala tak samo :)

co do chipa do automatu - ja bym byl jednak ostrozny. czytalem gdzies, ze po chipie skrzynia nie bedzie "nadazala" za silnikiem, bedzie dostawala za duzych naprezen czy cos. nie wiem ile w tym prawdy. ja jednak bede zamawial chipa u Bagor ale max 20KM.
fiołas
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: fioÅ‚as »

po zamontowaniu chipa mam kilka problemów wymieniłem
-kpl. sprzęgła, dwumas a po wymianie przy testach mocy koło pasowe nie wytrzymało ..auto nie jest nowe ma już 207tyś i z czasem takie rzeczy istnieje potrzeba wymiany ja to tylko przyśpieszyłem.. mam nadzieje że u ciebie będzie inaczej.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2009, 23:49 przez fioÅ‚as, łącznie zmieniany 3 razy.
tylko tds ..
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

czy tds-a 93 rok da się zdiagnozować INPA ?
Sambor
Bywalec

Post autor: Sambor »

Adam_E34 pisze:czy tds-a 93 rok da się zdiagnozować INPA ?
Wszystkie Beemki od '88r do '06r (lub '04r już nie pamiętam dokładnie...)
"Możesz mieć każde auto. M5 i tak jest szybsze." - Jeremy Clarkson
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Całość zamyka się w 600zł. U mnie modyfikacja ta (głównie filtr powietrza myślę) dała przyrost 6 KM i aż 15Nm do wcześniej shamowanych 140KM i 258 Nm.
I dlatego tutaj bym sie z kolega sprzeczal co do wnioskow. 300zl wydane na chip zaprocentuje moca 30km. 600zl wydane na mody o ktorych powiedziales da 6km. Dla mnie sprawa jest jasna. Kiedys bawilem sie w tuning WSK 125, sprzet warty tyle ile wazyl, nowy silnik mozna bylo kupic za 200zl (razem ze skrzynia). Tutaj mody kosztowaly glownie prace ale po zrobieniu kilku silnikow stwierdzilem ze najbardziej oplaca sie planowanie glowicy. Najmniejszym nakladem pracy otrzymujesz max efekt. Tak samo z jest z BMW. Tdserek wyciagnal ze swojej grubo ponad 200 ale koszty byly niewspolmierne do osiaganej mocy. Zreeszta jak sam kiedy powiedzial kosztowalo go to tyle ze mialby m3 :)

edit: Ja ze zmian mechanicznych (oprocz chipa) zdecydowalem sie na short shifter. Mam nadzieje ze znaczaco zwiekszy przyjemnosc z jazdy.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2009, 20:39 przez ded, łącznie zmieniany 1 raz.
kafarek
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: kafarek »

ded pisze:I dlatego tutaj bym sie z kolega sprzeczal co do wnioskow. 300zl wydane na chip zaprocentuje moca 30km. 600zl wydane na mody o ktorych powiedziales da 6km. Dla mnie sprawa jest jasna.
Mnie kosztowało to tyle, ponieważ nie uznaje półśrodków. Ten sam efekt, można osiągnąć za koszt 150 zł. Deacon podał pomysł na króciec odmy..

- guma do turbiny od omegi 40 zł
- separator oleju 60 zł
- kibel rura jako kolanko 10 zł
- stożek z TESCO 40 zł
- zatkanie EGR 2zł

6KM więcej. Do tego Chip i ze sprawnym motorem masz 180KM w bezpiecznej modyfikacji bo motor ma czym oddychać.

Byłem na programie i z moim dolotem wypluło 181KM i 331Nm :lol: Ale ściana dymu przy butowaniu, więc program idzie do poprawki.. W międzyczasie potestuje chip Bagora..
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
krzysieksc
Świeżak
Świeżak

Post autor: krzysieksc »

Co do chipow proponuje nie kupowac gotowych kosci, tylko pojechac do firmy która napisze program pod dane auto. Duza jest róznica miedzy wystrojeniem programy, a wrzucieniem gotowych kosci np z allegro. Polecam DYNOSOFT wroclaw lub katowice. Mam taki program i powiem szczerze ze z autkiem nic sie nie dzieje, a program mam zrobiony maksymalnie jak sie da, czyli przy bucie, czarna chmura z tylu.
tdserek
Bywalec Gadulec
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: tdserek »

i krzysku wkoncu hamowaliscie autko ile wyszlo km.. i nm bo pamietam nasz wyscig w skarbimierzu i heh:D chialbym wiedziec ile miales mocy wowczas:D ja mialem 200D:
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Kontakt:

Post autor: ded »

krzysieksc
Wszystko fajnie i tez jestem tego zdania ale jesli chodzi o nowsze silniki. Za 1500 nie zdecydowalbym sie na chipa natomiast 300 to cena niezwykle przystepna. Z tego co wiem u bagora mozna liczyc na support wiec nie jest taki dramat. Sam mialem juz zamawiac a chce zhamowac autko "przed" a u mnie w miescie hamownia jest za free razem z przegladem wiec jeszcze czekam :)
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Rocznik: 1990

Post autor: Bagor »

Marekb pisze:zastanawiam się czy zrobić to profesionalnie w firmnie V-TECH w Gdyni gdzie chcą zrobić mi nowy program czy zastosować czipa od Bagora....
E34 TDS z 95 roku posiada sterownik DDE2.1. W tej generacji sterowników chiptuning można zrobić jedynie poprzez rozebranie sterownika. Nie ma możliwości chiptuningu po kablu. Chiptuning w V-Tech, a chip ode mnie, niczym się nie różni. Ta sama zasada.
krzysieksc pisze:Co do chipow proponuje nie kupowac gotowych kosci, tylko pojechac do firmy która napisze program pod dane auto. Duza jest róznica miedzy wystrojeniem programy, a wrzucieniem gotowych kosci np z allegro. Polecam DYNOSOFT wroclaw lub katowice. Mam taki program i powiem szczerze ze z autkiem nic sie nie dzieje
Programów się nie pisze, tylko modyfikuje oryginalny soft. To po pierwsze. Po drugie, nawet na odległość można wystroić auto. Przykładem jest zachipowany samochód użytkownika tego forum - Plastra (325TD, 115KM). Wcześniej zrobił chiptuning w jakiejś firmie z Krakowa. A teraz po chipie ode mnie, ma większy przyrost (samochód nadal prawie nie kopci) i to nie koniec, bo niedługo zhamuje kolejnego chipa. Oto wykres:
Obrazek

Jak widać, przyrost na chipie ode mnie, jest większy o 5KM i 12Nm niż po chiptuningu w krakowskiej firmie...

Jak się chce, to można i na odległość wystroić.
krzysieksc pisze:a program mam zrobiony maksymalnie jak sie da, czyli przy bucie, czarna chmura z tylu.
To masz źle zrobiony program. Zrobione ma być tak, by uzyskać maksymalny przyrost bez wielkiej czarnej chmury.
ded pisze:Z tego co wiem u bagora mozna liczyc na support
Oczywiście, support jest :grin:
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

tylko mi nie mow ze robisz maksymalne programy bez dymu bo jedno z drugim sie wyklucza... dobrze podlane auto zawsze zadymi:D pozdrawiam
oraz
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Rocznik: 1990

Post autor: Bagor »

tdserek pisze:tylko mi nie mow ze robisz maksymalne programy bez dymu bo jedno z drugim sie wyklucza... dobrze podlane auto zawsze zadymi:D pozdrawiam
Czytaj ze zrozumieniem. Oczywiście, że zadymi - to normalne - ale wielka, czarna chmura jest niedopuszczalna.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Bagor pisze:
tdserek pisze:tylko mi nie mow ze robisz maksymalne programy bez dymu bo jedno z drugim sie wyklucza... dobrze podlane auto zawsze zadymi:D pozdrawiam
Czytaj ze zrozumieniem. Oczywiście, że zadymi - to normalne - ale wielka, czarna chmura jest niedopuszczalna.
Czarna wielka chmura to pojecie wzgledne:D jak widac tablice tylnia podczas butowania to dym jest ok:d buehue pozdraiwam
oraz
ODPOWIEDZ