[E39] Ramie wycieraczki

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

[E39] Ramie wycieraczki

Post autor: Łosiowy »

Witam

Mam problem z ramieniem wycieraczki od strony kierowcy.Po zakończonym cyklu pracy nie chce się ustawić w jednej lini z wycieraczka po prawej stronie.Dochodzi do dołu i delikatnie sie podnosi o kilka cm.(jak docisne ręką podczas opadania jest ok nie podbija jej do góry)
Czy to jest problem mechanizmu lewego ramienia?? gdzie szukać przyczyny.

Na innym forum dostałem odpowiedz ze nakretka sie mogla poluzowac ale mi to wyglada na jakiś luz w mechanizmie

Może ktoś z Was przerabiał taki temat.

Pozdrawiam
Obrazek
OuB
Świeżak
Świeżak

Post autor: OuB »

Witam witam. Najlepiej będzie jak rozbierzesz podszybie i uruchomisz wycieraczki. Napewno zobaczysz co się dzieje.
U mnie stanęła w pionie wycieraczka od kierowcy i okazało sie że na łączeniu cięgien wyrobiło się jabłuszko. Musiałem kupić cały mechanizm bo nigdzie nie chcieli mi samych cięgien wykręcić. Koszt naprawy ok. 200zł. Pozdrawiam
mario_e39
Bywalec

Post autor: mario_e39 »

hejka.
a ja miałem tak: podczas jazdy w deszczu ni stąd ni zowąd lewa wycieraczka wyskoczyła poza szybę!!!! a lewa stanęła na środku szyby. na siłe je położyłem ale już nie działały. okazało się że na czpieniach w podszybiu. trzeba było je uszczelnić w otworach ramion. póki co działają i nie zanosi się na konieczność wymiany lub naprawy.
pozdrawiam
buhajmaczo
Świeżak
Świeżak

[E39] Ramie wycieraczki

Post autor: buhajmaczo »

Witam.Włączyłem wycieraczki i po chwili wycieraczka od strony pasażera zaczęła sie układać jak jej sie podoba.Jest taka sytuacja, jakby wycieraczka ślizgała się i raz do połowy sie podnosi i spada całkiem nisko.
Czy jakaś śruba już nie ma gwintu???
:D
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Opolskie

[E39] Ramie wycieraczki

Post autor: bart74 »

buhajmaczo pisze:Czy jakaś śruba już nie ma gwintu???
:D
Raczej wieloklin
Odkręc ramię wycieraczki i sprawdź w jakim stanie jest wieloklin, jeśli jest wytarty to niestety mechanizm do wymiany