wyciągniety łańcuch prawdopodobnie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

capri1974
Bywalec

wyciągniety łańcuch prawdopodobnie

Post autor: capri1974 »

Witam mam problem jak wiekszosc TDS'ow,niechce palic na cieplym.Byłem u mechaników,sa rozne wersje.Jeden mowi ze pompa,a drugi ze moze byc wyciagniety łańcuch,ze trzeba przestawic na pompie,ale najwczesniej w srode...Czy moge sam przestawic i w ktora strone,i ile zeby gorzej nie zepsuc.Piszecie tez o tych czujnikach temperatry zeby zdjac wtyke,ale tez nie wiem gdzie jest czujnik temperatury.Jeszcze jedno czy weżyk od filtra do pompy moge wymienic na inny przezroczysty,czy sie zapowietrzy.To moj pierwszy diesel.Pomozcie i z gory dzieki
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Nie odbierz tego jako złośliwość... ale informacji "który" czujnik jest odpowiedzialny za temperaturę na tym forum było bardzo wiele... jeżeli go nie możesz znaleźć to nie ma szans abyś sobie dał radę z regulacją pompy.

Jeżeli chcesz wykluczyć kwestię siadającego rozdzielacza pompy wtryskowej - a raczej potwierdzić, że to to...

To gdy będzie nagrzany silnik i wystąpią problemy z odpaleniem (problemy = kręcisz... kręcisz... a silnik NIC) polej wodą (np. 2 litrowa butelka wody mineralnej wystarczy) głowiczkę pompy - tam skąd wychodzą przewody paliwowe do wtryskiwaczy.

Odczekaj chwilę i spróbuj odpalić, jeżeli zapali z łatwością to czeka cię wizyta u pompiarza.

Odnośnie przewodu - a po co chcesz go wymieniać? stara dobra zasada... działa? nie ruszaj.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 14:03 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
capri1974
Bywalec

Jak widac jestem nowy na forum,troche szukalem-widac moze bez skutku.
Wężyk chce wymienic bo jest ciemny,nic nie widac

[ Dodano: Pią Cze 19, 2009 5:10 pm ]
a czy moze to jest to cudowne urzadzonko do uzdrowienia TDS'ow bo przypadkowo znalazlem,a mimo to moj niechce palic.Dodam ze pisze na nim cos tam Austria...czy jesli jest uszkodzone to bardziej utrudnia rozruch?Aha i jesli to jest to urzodzenie do oszukania komptura to na cieplym kontrolka swiec zarowych powinna swiecic czy nie?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 17:14 przez capri1974, łącznie zmieniany 2 razy.
payonc
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: payonc »

tak, to wyglada na ten wynalazek do odpalania tds'ow. jezeli to jest to, to kontrolka od swiec powinna swiecic na cieplo
mój TDS'ik //bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=2145
capri1974
Bywalec

Kontrolka na cieplym nie swiecila-chyba jest to uszkodzone.
Nie przeszkadza jesli jest uszkodzone?
Już na cieplym pali-skorzystalem z tematu o oszukaniu komputera temperatura cieczy chlodzenia,odpinajac wtyke z czujnika nr 8 ( http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15 ) .Teraz bez problemu odpala na cieplym.Zauwazylem,że po zdjeciu wtyki obroty podniosly sie do ponad 1000,a z wlaczona wtyka do czujnika przy zimnym i cieplym zawsze byly równe 750.
Czy to oznacza,że jest uszkodzony czujnik?
Ale przy zimnym silniku kontrolka grzania swiec swiecila.Jeszcze musze przeciagnac wylacznik do kabiny,zeby odlaczac i zalaczac czujnik po odpaleniu,,bo chyba inaczej obroty nie spadna.
Jak można najprościej sprawdzic swiece zarowe czy wszystkie grzeja?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 19:27 przez capri1974, łącznie zmieniany 2 razy.
bamse77
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: bamse77 »

świece najprościej sprawdzić odpinając od każdej przewód prądowy [jedyny zresztą] i między ten przewód a swiecę włączyć np. żarówke.
po włączeniu zapłonu jeśli żarówka swieci znaczy świeca działa, eśli nie swieci tzn. swieca do wymiany
capri1974
Bywalec

Bylem dzisiaj na kompie i wykrylo przekaznik EKP.Gdzie on sie znajduje i ogolnie za co on jest odpowiedzialny wiem ze cos z pompa paliwa,tyle znalazlem na ten temat.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998

Post autor: marcellchen »

capri1974, to co pokazales na zdjeciu to z niemieckiego - ALBERT - für höchste leistung - czyli po polsku "Albert - dla najlepszych osiagow"
Obrazek
capri1974
Bywalec

A ktos wie o co chodzi z tym EKP o ktore pytalem?

up....
Ostatnio zmieniony 22 cze 2009, 18:51 przez capri1974, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Witam , odnośnie rozciągniętych łańcuchów to jeśli by były to też na zimnym miał by problem z odpaleniem.
Przymierzam się do pompy,ale Muszę do dobrego pompiarza zawitać na diagnozę bo poco od razu pompę robić skoro można on najtańszego zacząć.
marcinlmobile2
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Pomorskie

Post autor: marcinlmobile2 »

odnośnie łańcucha jesli skacze zapłon widoczne jest to na komputerze to jest to rozciągniety łancuch
grancz
Bywalec
Model: 530d
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: grancz »

Łańcuch nie może być rozciągnięty bo ma napinacz samo podciągający i na łańcuszku można zrobić spokojnie 700tyś
Awatar użytkownika
Stoko
Bywalec
Nadwozie: Compact/Hatchback
Województwo: Łódzkie

Post autor: Stoko »

Niestety mimo napinacza łańcuszki potrafią się tak wyciągnąć ze ramie napinacza wyciągnięte jest na maxa i wtedy jak wspomniał marcinlmobile2 widoczny jest skok na kompie. specjalnie napisałem ze łańcuszek a nie łańcuch bo widziałem i jest to raczej łańcuszek pokroju dobrego roweru.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

Post autor: marcellchen »

szkoda ze BMW nie robi takich lancuszkow jak MERCEDES, tam jest podwojny praktycznie w kazdym z modeli silnkow ....
Obrazek
capri1974
Bywalec

Zmieniłem pompe wtryskowa,teraz pali jak nigdy:D
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: Nest »

clubGRANT pisze:...odnośnie rozciągniętych łańcuchów to jeśli by były to też na zimnym miał by problem z odpaleniem. ...
...ja miałem wyciągnięty łańcuch o jedno ogniwo ....i na tym łańcuchu palił pięknie ciepły jak i zimny
Obrazek
Awatar użytkownika
JoseMorrales
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Pomorskie

Post autor: JoseMorrales »

świece najprościej sprawdzić odpinając od każdej przewód prądowy [jedyny zresztą] i między ten przewód a swiecę włączyć np. żarówke.
po włączeniu zapłonu jeśli żarówka swieci znaczy świeca działa, eśli nie swieci tzn. swieca do wymiany

Ale po co kolego tyle zachodu. Żeby to zrobić to trzeba zwalać kolektor dolotowy. Najprościej jest wyciągnąć wtyczke ze skrzynki z komputerami obok bezpiecznika od świec żarowych i przykładjąc po kolei do wszystkich 6 kabli w tej wtyczce patrzeć który iskrzy a który nie. Brak iskrzenia świadczy o zużyciu świecy i wtedy trzeba ją wymienić, a najlepiej wszystkie 6.

Pozdrawiam
payonc
Bywalec

panowie mam pytanie odnosnie chyba lancuszka wlasnie: otorz kiedy trzymam auto na obrotach np.2500 obr to wyraznie slychac takie żyg, żyg, żyg. nie wiem oco chodzi. odpala na zimno na cieplo nieco gorzej ale tragedii nie ma. przebieg 265000 km. pewien mechanik mowil ze visco ale odkrecilem i to samo. napinacz paska wielorowkowego zmieniony (trzeci w przeciagu roku) rolki tez nowe. moze ktos mial podobna sytuacje?
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

ja tez mam jakies zyg zyg ale dopiero jak silnik dostanie pozadnie w rurke, ale w zakresie do 2tysięcy.... jak ostudze ok minutki puzniej juz nie zyg zyg-a :mrgreen:
payonc
Bywalec

a u mnie caly czas tak jest. na zimno tak nie slychac ale rozgrzany to juz wyraznie
ODPOWIEDZ