[E34] Centralny na pilota - co i jak?
Moderator: Moderatorzy
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
tak na przyszlosc polecam: http://allegro.pl/search.php?string=zam ... &country=1

heh... centralka jest pod kanapa...
heh... centralka jest pod kanapa...
-
kafarek
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Moduł sterowania centralnym zamkiem znajduje się pod tylną kanapą po stronie kierowcy. Jest to czarne pudełko z 3 kostkami (czarna/żółta/zielona). Jesli posiadasz elektryczne szyby, szyberdach lub jest to wersja Touring to możesz podłączyć też domykanie szyb i otwieranie tylnej klapy z pilota. Ja ta zrobiłem u siebie.. Jest to banalnie proste i wystarczy wiedzieć gdzie się wpinać..
Sterowniki centralnego zamka w BMW są sterowne PLUSEM. Dlatego interesuje nas rozpis ze sterowaniem plusowym. Potrzebujemy kable ze sterownika (kolory zazwyczaj standardowe ale patrz instrukcja sterownika!!)
- czerwony (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- czarny (masowy do masy auta)
- żółty (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- żółty z białym paskiem (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- biały z zielonym paskiem (sterownie zamknięciem zamków w module auta - pin 7)
- biały z czarnym paskiem (sterownie otwarciem zamków w module auta - pin 16)
- fioletowy (domykanie szyb napięciem 0,6V - czyli nie dla BMW bo tutaj potrzebujemy 12V przez 30 sek.)
- brązowy x2 (kierunkowskazy L i P podłączane pod przewody plusowe kierunkowskazów)
- pomarańczowy (dodatkowy kanał podający stałe 12V, a po wciśnięciu przycisku podający masę)
- czerwony z czarnym paskiem (na tym kanale pojawia sięchilowo 12V) tym podłączamy się w kabel szary za przyciskiem otwierania w klapie (lub w szybie jak ktoś woli) lub wlew paliwa.
- zworka lub przewód przecinamy i dzieki temu syknał zamkniecia trwa 30 sekund i domyka nam szyby i szyber..
Powyższy rozpis mówi mniej więcej jaki kabel za co odpowiada.
U mnie działa tak, że gdy wciskam zamknięcie zamka, to auto się zamyka razem z szybami i szybrem. Ponowne wciśnięcie przycisku zamykania powoduje ryglowanie.
Wciśnięcie przycisku klapy powoduje jej otwarcie.. Generalnie wszystkie funkcje sterownika z komfortem zostały wykorzystane i wszystko podłączylem sam, bo nie jest to trudne..
Sterowniki centralnego zamka w BMW są sterowne PLUSEM. Dlatego interesuje nas rozpis ze sterowaniem plusowym. Potrzebujemy kable ze sterownika (kolory zazwyczaj standardowe ale patrz instrukcja sterownika!!)
- czerwony (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- czarny (masowy do masy auta)
- żółty (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- żółty z białym paskiem (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- biały z zielonym paskiem (sterownie zamknięciem zamków w module auta - pin 7)
- biały z czarnym paskiem (sterownie otwarciem zamków w module auta - pin 16)
- fioletowy (domykanie szyb napięciem 0,6V - czyli nie dla BMW bo tutaj potrzebujemy 12V przez 30 sek.)
- brązowy x2 (kierunkowskazy L i P podłączane pod przewody plusowe kierunkowskazów)
- pomarańczowy (dodatkowy kanał podający stałe 12V, a po wciśnięciu przycisku podający masę)
- czerwony z czarnym paskiem (na tym kanale pojawia sięchilowo 12V) tym podłączamy się w kabel szary za przyciskiem otwierania w klapie (lub w szybie jak ktoś woli) lub wlew paliwa.
- zworka lub przewód przecinamy i dzieki temu syknał zamkniecia trwa 30 sekund i domyka nam szyby i szyber..
Powyższy rozpis mówi mniej więcej jaki kabel za co odpowiada.
U mnie działa tak, że gdy wciskam zamknięcie zamka, to auto się zamyka razem z szybami i szybrem. Ponowne wciśnięcie przycisku zamykania powoduje ryglowanie.
Wciśnięcie przycisku klapy powoduje jej otwarcie.. Generalnie wszystkie funkcje sterownika z komfortem zostały wykorzystane i wszystko podłączylem sam, bo nie jest to trudne..
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
no to wydaje sie wszystko proste
zdam foto relacje z tego jak mi to poszło ;D
mimo że niedziela to kusi mnie żeby to podpiąć
dodano 18:55
chłopaki zajrzałem pod kanapę i ni hhu nie wiem gdzie to wpiać

jest coś od ABS a reszta ??
[ Dodano: Pon Cze 22, 2009 11:00 pm ]
Panowie pomóżcie
mod --> usuń tego posta
mimo że niedziela to kusi mnie żeby to podpiąć
dodano 18:55
chłopaki zajrzałem pod kanapę i ni hhu nie wiem gdzie to wpiać

jest coś od ABS a reszta ??
[ Dodano: Pon Cze 22, 2009 11:00 pm ]
Panowie pomóżcie
mod --> usuń tego posta
Ostatnio zmieniony 21 cze 2009, 18:56 przez OpTo, łącznie zmieniany 1 raz.
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz 
-
lukka
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Świętokrzyskie
chłopaki pomóżcie:)kupilem sterownik do centralnego i nie moge podpiąc, wpinam sie pod centralke pod biało czarny i bialo zielony i nic, probowalem od strony kierowcy za glosnikiem ale znalazlem tam tylko bialo zielony i jak sie pod niego podpinam to zamyka auto ale za chwile otwiera i tylko drzwi tylne i od strony pasazera.co to moze byc,??
-
adam510909
- Świeżak