PARTNER FORUM: Chiptuning silników BMW

Ogłoszenia forumowiczów: części samochodowe
Regulamin | Minimum 11 postów, automatyczne kasowanie po 30 dniach bez odpowiedzi.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1990
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

TONY pisze:Bagor, czy dotarły moje wiadomości wysłane do Ciebie na PW ?

Interesują mnie także opinie, czy zastosowanie chipa ma jakiś niekorzystny wpływ na prace i żywotność automatycznej skrzyni biegów (w moim przypadku 5HP-18 ).
Żadna wiadomość od Ciebie nie dotarła :neutral:

Skrzynia 5HP18 jest produkcji ZF, są to bardzo mocne skrzynie i nie ma powodu do obaw. To nie skrzynie GM, które są montowane np. w 530dA.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Plaster
Świeżak
Świeżak
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2001
Województwo: Małopolskie

Post autor: Plaster »

To ja też pochwale chipy od Bagora. Z tym ze u mnie miał troche gorzej bo ja już miałem zrobionego dobrego chipa :) . I na tą chwile mam przyrost od mojego chipa ok 15NM i 9KM i powiem ze jest to duzo , ale Bagor, własnie mi napisał ze moze byc jeszcze lepiej i ma mi wysłać jeszcze jedną kość na testy . Chwali mu sie zaangażowanie :wink:
Ostatnio zmieniony 08 cze 2009, 22:50 przez Plaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TONY
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: TONY »

Dołączam się także do szczęśliwego grona osób, które po zastosowaniu chipa od Bagora poznają swoje auta na nowo :razz:
----------<<<ŚMIGŁO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

oceń jak to wygląda bo tez myślę o chipie

auto hamowane na hamowni podwoziowej mam lekko podciagnieta dawkę na pompie.

Obrazek

co ewentualnie jest nie tak i co sprawdzić przed zakupem i montażem chipa
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Po wykresie nie da się wiele powiedzieć, ale wygląda na zdrowy silnik. Jeden użytkownik tego forum hamował auta na dwóch innych hamowniach, w tym na Agma, i wyszedł na niej wynik wyższy o kilka KM. Ale nie wiadomo, czy Agma zawyża, czy ta druga hamowania zaniża.
antek1001
Bywalec
Seria: E60-61
Model: 520d
Rocznik: 2008
Województwo: Łódzkie

Post autor: antek1001 »

Witam!
Ja też od niedawna posiadam chipa od Bagora i nie mogę się nacieszyć autem, przyśpiesza jak rakieta spalanie na trasie 420km z Kutna do Poznania i z powrotem wg komputera 6,0L przy predkości od 100 do 150 km/h (średnio 100-120). Wcześniej nie miałem przyjemności z jazdy ale teraz to to jest prawdziwe BMW.
Rapik
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 2003
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Rapik »

Witam.
Bagor, posiadam E34 2,5TDS. Po podpięciu komputera, znajomy mechanik stwierdził że turbo jest w bardzo dobrym stanie.
Chciałbym zamówić chip który da maxymalny przyrost mocy.
Jaka będzie cena i na ile dodatkowy KM mogę liczyć ?
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Witam, ale przez podpięcie komputera nie da się sprawdzić czy turbina jest sprawna :) W TDS turbo jest sterowane mechanicznie. Aby zobaczyć jakie faktycznie daje ciśnienie, trzeba to sprawdzić manometrem.
larry_36
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1997

Post autor: larry_36 »

Witam!!

Dołączam się do zadowolonych z chipa od Bagora! Auto zaczęło wreszcie przyspieszać!!! :grin:
larry_36
lupus
Świeżak
Świeżak

Post autor: lupus »

Witam wszystkich!!!

Ja również zakupiłem chipa od kolegi Bagora i jestem bardzo zadowolony auto przyspiesza znakomicie naprawdę polecam samochód po prostu odżył
Lupus
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

Post autor: Bociek »

chip siedzi, jestem bardzo zadowolony, samochód ożył i zupełnie inaczej się zachowuje a do tego kopcenie w normie, pozdrawiam, dziękuje i zachęcam innych.

właśnie wróciłem z trasy (ok.200km), wyprzedzanie to sama przyjemność, auto jest dużo bardziej elastyczne, nie trzeba tyle redukować, po redukcji zbiera się nieporównywalnie lepiej, znacznie lepsza reakcja na gaz na wysokich biegach (120km/h na 5 biegu żwawo się zbiera), wrażenie jest takie, jakby silnik mniej się męczył a przyspieszał znacznie lepiej.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2009, 21:25 przez Bociek, łącznie zmieniany 1 raz.
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
czarzak
Bywalec
Nadwozie: Compact/Hatchback
Województwo: Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: czarzak »

Kolego Bagor, dzięki za chipsa :) To niesamowite ile radochy może dać taki mały elemencik.... przed chipem 4 bieg 60 -100 km/h w 15,36 sek --------> po chipie 4 bieg 60-100 km/h w 10,89 sek. Różnica jest ogromna ---> in plus naturalnie :) niezdecydowanych zachęcam bo samochód naprawdę zmienia oblicze. dzieki
Awatar użytkownika
Tymbark
Bywalec

Post autor: Tymbark »

Same pozytywne opinie , to może i ja się skusze na taką zabawke :?:

Bagor PW poszło :wink:
zacher
Świeżak
Świeżak

Post autor: zacher »

Witam :wink: to mój pierwszy post na tym forum choć troche sie już tu nasiedziałem zgłebiajac wiedze o TDS przed zakupem 318.Niedawno powiększyła mi sie rodzina i musiałem zmienić samochód na 5 drzwiowy i koniecznie z klimą a ze jestem fanem tej marki to wybór był oczywisty.Miałem juz kilka samochodów i wiem ze konie trzeba karmic wiec postawiłem na oszczędność.chyba niełatwo jest kupić dobrego tds,to co ogladałem podczas poszukiwań o mało mnie niezraziło ale udało sie.Szybko jednak odniosłem wrażenie ze te 90 koni jest jakieś słabsze niż w innych autach,bm-ka nieprzyspiesza tylko mozna powiedzieć raczej nabiera predkości (pooowoli) a spalanie 5l to mit bo trzeba nieźle deptać by jakos jechać i łyknie dwa razy tyle.Dodam tylko że mój egzemplarz kupiłem bo miał parametry najbardzie zblizone do tych fabrycznych,te co ogladałem wczesniej to takie muły ze porazka,kłopoty z zapalaniem itp a 5 bieg to chyba tylko do utzymywania prędkości.kilka dni po zakupie zawitałem u fachowca od chip tuningu w mojej okolicyZa rzucenie okiem czy kopci ,jak pali i wymiane tego chipa zawołał 600zł.Podziekowałem grzecznie bo że serce moja bm-ka ma zdrowe to wiedziem i bez niego a 350zł za przełożenie chipa to był by grzech skoro to tak ładnie opisane na forum.strach też założyć byle jaki chip wiec zaufałem doswiadczeniu i wybrałem chip od kolegi Bagora.Kwestie dobrej obsługi,zaangażowania w sprawe i ekspresowej przesyłki chyba moge pominac bo że Bagor to fachowiec i radość z nim robic interes to juz więcie z innych postów jego klientów.A po załozeniu chipa banan na twarzy że działa i szok po pierwszej przejażdzce bo już sie do słabej niuni człowiek prawie przyzwyczaił a tu sie okazuje nie to auto.Bawarka rwie do przodu aż miło, bez wysiłku na 5 biegu śmiga i przyśpiesza ,sama radość nią jechac bez obaw ze jakies zgnite uno cie spod swiatej objedzie itd, ńiedowiary ile taka mała kosteczka może uwolnic mocy.jechałem już 325 tds i 525tds i chyba troche zmęczone długim życiem były bo moja 318 na chipe idzie ciutke lepiej niż ta 525 i porównywalnie z 325 które miałem okazje prowdzić.Na seryjnym chipie 80-120km/h na 4 biegu miałem 16 sekund,teraz 11 sek a wiec różnica znaczna :razz:

Oto moja historia hehe,mam nadzieje ze pomoze ona tym którzy sie jeszcze wahaja i szukaja info o dobrym chipie dla 318tds tak jak ja szukałem i dzieki temu forum znalazłem :razz: Pozdr dla Bagora od zadowolonego klienta
zwoli
Bywalec

Post autor: zwoli »

No i czas na moją opinię o chipie od Bagora.
Bardzo dobry kontakt, sprawna obsługa i przesyłka dobrze zabezpieczona a teraz najważniejsze. Po zamontowaniu w aucie wszystko działa prawidłowo i możecie wierzyć lub nie ale auto zupełnie zmieniło swoje oblicze. Dużo naczytałem się opinii przed kupnem i postawiłem na chipa od Bagora ze względu na jego Dużą wiedzę w temacie i brak negatywnych opinii od osób które kupiły chipa od niego. Autko jest bardziej elastyczne i fajniej się wkręca ,naprawdę delikatne przyciśnięcie gazu i autko od razu przyspiesza, różnica jest naprawdę odczuwalna na +. Nie zastanawiajcie się tylko montujcie Chipa naprawdę warto :!:
Również dołączam do listy zadowolonych klientów Bagora :lol:
Pozdrawiam
ŁYSYYY
Bywalec
Model: 325tds
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Witam! Co tu dużo pisac! Polecam Wszystkim chipy od Bagora! Pozdrawiam!
waldek
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Województwo: Śląskie

Post autor: waldek »

ok,dzieki postaram sie dzisiaj Ci podac te numery.pozd.
A moze wiesz czy e39 rok99 sa lutowane chipy,po ogledzinach mi sie wydaje ze chyba tak.pozd
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2009, 11:11 przez waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

To zależy, różnie montowali. Zobacz czy masz takie podstawki: http://img4.imageshack.us/img4/1470/chi ... awkami.jpg

Jak są, to znaczy, że nie trzeba lutować.
arusiak
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1997
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: arusiak »

Chip zamontowany :grin: No i radość ogromna,auto w końcu zostało odmulone .
Polecam tym którzy się wahają nad tego typu modyfikacją .

Wielkie podziękowania dla Bagora
piotrrutk
Świeżak
Świeżak
Model: 525td
Rocznik: 1998

Post autor: piotrrutk »

Może banalne pytanie, ale jak mam się dostać do komputera w E39???

Bagor, poszło zapytanie na PW.

Nieaktualne, poradziłem sobie i dodatkowo dostałem szczegółowe instrukcje od kolegi Bagora.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2009, 20:22 przez piotrrutk, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ