Witam, wiem że temat wałkowany na forum, ale mam problem i nie mogę przez to spać, samochód to 5 e34 93rok 2.5 tds automat touring, teraz problem : dzisiaj zauważyłem po przejechaniu małego odcinka żwawszym tempem że stuka mi coś pod maską, stuki są na każdym biegu w automacie, na postoju te stuki sa ciche, gdy dodaje gadu te stuki przyspieszaja i ciut glosniej stukaja, dodam tyle że gdy samochód postał ok. 2 godzin i ostygł to stuki znikły, natomiast gdy się rozgrzał znowu wróciły, stuki lokalizują się po prawej stronie gdy stanie sie na wprost samochodu , tam nie daleko wtrysków, natomiast gdy sie poloze cos obok miski olejowej jakos tak, ten dzwięk jest charakterystyczny bo inny puka jakby o pokrywę zaworów taki dzwięk, albo talerzyki, lecz sam nie jestem w stanie powiedzieć co to. Proszę o szybką pomoc w tym temacie, i przy okazji jaki jest koszt naprawy tej kolizji? mozna na tym jezdzic spokojnie ? pozdrawiam Morsik.
[ Dodano: Pią Maj 29, 2009 4:08 pm ]
pomoże ktoś?
[ Dodano: Pią Maj 29, 2009 5:45 pm ]
bylem przed chwila w 2 warsztatach, jeden autoryzowany BMW to powiedzieli że zawór mógł się skrzywić, lub sprężynka padła która trzyma zawór, w drugim warsztacie gdzie robią tylko diesle, ponoć jeden z lepszych pompiarzy w łodzi powiedział że to może być przyczyną wtrysków że leją i tak jest, ciekawi mnie to dlaczego tak tylko hałasuję jak jest ciepły a jak zimny to nic nie stuka, pozdrawiam
[E34] 525tds stuki w silniku
Moderator: Moderatorzy
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
I jak kolego rozwiązałeś swój problem??Bo ja mam podobną sytuacje.Jak zimny silnik nie słychac stuków.Jak gorący słychac głośne stuki rosnące wraz z obrotami silnika.Bardziej słysze to z prawej strony samochodu jak otworze maske nie słychac dziwna sprawa ciężko to wyczuć.Szklanki mam założone nowe i stuka
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
A jak z kątem wyprzedzenia wtrysku? Jeśli wtrysk następuje zbyt wcześnie [kąt wyprzedzenia wtrysku jest zbyt duży], to ciśnienie narasta gwałtownie i silnik pracuje "twardo".
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
- y46coq
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
- Kontakt:
WITAM
nie wiem jak zachowuje sie diesel (mam takoweo od niedawna ale podobna sprawę miałem przy 1,8i benzynka e36. tak jak opisywałeś gdy zimny na początku stukanie ustawało po rozgrzxaniu stawało sie głośniejsze im większe obroty tym bardziej nawalało. na początku to z jałowych tak do 2 000 obrotów cisza powyzej pukanie. po jakimś miesiącu jazdy pukało nawet na wolnych obrotach i pukało bardziej na wysokich.
podjechałem do mechanika rozebrał silnik i okazała sie panewka:( wał był tak wytarty że nie opłacało sie robić - w końcu auto sprzedałem bez silnika ( koszta naprawy zbyt duże).
nie chciałem martwić.
nie wiem jak zachowuje sie diesel (mam takoweo od niedawna ale podobna sprawę miałem przy 1,8i benzynka e36. tak jak opisywałeś gdy zimny na początku stukanie ustawało po rozgrzxaniu stawało sie głośniejsze im większe obroty tym bardziej nawalało. na początku to z jałowych tak do 2 000 obrotów cisza powyzej pukanie. po jakimś miesiącu jazdy pukało nawet na wolnych obrotach i pukało bardziej na wysokich.
podjechałem do mechanika rozebrał silnik i okazała sie panewka:( wał był tak wytarty że nie opłacało sie robić - w końcu auto sprzedałem bez silnika ( koszta naprawy zbyt duże).
nie chciałem martwić.
nie ważne jakie-ważne że BMW 
HISTORIA
BMW 316i E30
BMW 318i E36 M40
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=3937&start=0
HISTORIA
BMW 316i E30
BMW 318i E36 M40
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=3937&start=0
-
morsik20ncdldz