Xenony hid w e34

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

gonzacz
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Xenony hid w e34

Post autor: gonzacz »

witam

czy ktos z forumowiczow montowal w swojej e34 xenony hid (lub inne)?
jesli tak to napiszcie jak sie sprawuja, czy jest problem z ustawieniem ogniskowej, czy ci co jada z naprzeciwka mrugaja ze ich oslepia, jak wyglada sprawa przegladu z dokladanymi xenonami, czy panowie w niebieskich mundurkach sie czepiaja.czy dokladaliscie spryskiwacze reflektorow i samopoziomowanie (i czy ktos wie czy musi byc samopoziomowanie jak auto ma nivo?). w koncu jak jestescie zadowoleni to jaka firme polecicie.

wiem ze na innych forach sa podobne posty ale chce zebyscie wy podzielili sie swoimi spostrzezeniami ;)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Ja wałaśnie szukam zastawu Hid 6000k do swojej e39 .U mnie jest prosta sprawa bo mam soczewki i nie ma takiego klopotu z oslepianiem.Po montazu i tak chce pojechać na stacje ustawić światła.Przeglądu raczej nie przejdziesz bez czujników do samopoziomowania(chyba że diagnosta przymknie oko) no i spryskiwacze sa potrzebne.Policja raczej sie nie czepia a z tego co widziałem to wiekszośc tych zestawów posiada homologacje.

Kiedyś na allegro widziałem komplet reflektorów do e34 niby przystosowane do xenonów.Ale nie było dokładnego opisu.
Obrazek
gonzacz
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2000
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: gonzacz »

e34 tez ma soczewki, z tym nie ma problemu. problem jest z ogniskową (odlegloscia zrodla swiatla od soczewki- jesli zarnik ksenonowy ma inna dludosc niz zarowka to swiatlo jest bardziej lub mniej rozpraszane). przepisy mowiace o koniecznosci posiadania spryskiwaczy i samopoziomowania dotycza tylko nowych samochodow ktore chca uzyskac homologacje.

barwa 4300k jest najbardziej zblizona do oryginalnie montowanych ksenonow, podobno do tych policja najmniej sie czepia.
marek0404
Świeżak
Świeżak

Post autor: marek0404 »

a mnie dzisiaj skasowali za xenony w E34.
Policjant przeczytał, że na szkłach pisze H1 (czyli przystosowane tylko do halogenów H1) i nie było gadania.
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

marek0404 pisze:a mnie dzisiaj skasowali za xenony w E34.
Policjant przeczytał, że na szkłach pisze H1 (czyli przystosowane tylko do halogenów H1) i nie było gadania.
Jaka masz barwe?i ile dostales.. :neutral:
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

to i ja sie wypowiem, stoje spokojnie na parkingu i podbija do mnie prewencja... dokumenty itd.... raptem znalazla sie drogowka z transita i.... odpali pan silnik i przegazuje (tlumik) akurat powiedzial ze nie jest za glosny, a ze bylo juz ciemno to latareczka i o prosze xenony.... wlaczy pan spryski (mam atrapy :D ) mowie nie mam plynu :D, oooo lampy nie maja homologacjii na xenon, musi byc dc albo dr na lampie wystukane... dogadalem sie ze jak wzuce szybko zarowki to mnie puszcza. zagadalem z prewencja i jak tylko drogowka pojechala to mnie puscili :D oczewiscie drogowka chciala skubnac mi dowod, bez zadnego mandatu, smignolem z tamtad i "sram na nich :D " nie wymontuje nigdy xenonow !!! swieca super !!! sram na te homologacje i przepisy :D

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Ostatnio nocą na trasie w przeciwną stronę jechało jakieś auto... nie widziałem prawie NIC poza "piękną" łuną na około jego świateł...

Po zapaleniu świateł drogowych zobaczyłem jak biegnie droga, a osoba z auta oślepiająca światłami pochwaliła się, że również takowe posiada - ciekawe po co... i tak już oślepiał...

Polecam wszystkim zwolennikom mylenia przepisów z toaletą oraz dokładanych hidów taki mały test:

Bierzemy znajomego z normalnymi światłami, jedziemy na jakiś parking... parkujemy auta na przeciwko siebie tak jakby jechały po drodze z przeciwnych kierunków a potem siadamy w jednym... później w drugim aucie.

Aha - siadacie jako KIEROWCA a nie pasażer... i potem sami się zastanówcie jak "z*********" świecą te wasze "super" światła.

Świecą lepiej... może wszyscy jeździjmy na drogowych zamiast świateł mijania? też świecą lepiej...

Nie jestem zwolennikiem ślepego stosowania przepisów ale homologacje po coś są...
Chcesz mieć xenon? kup co należy a nie badziew.
Nie stać cię? jeździj na tym co masz, a nie poprawiasz sobie widoczność kosztem innych użytkowników drogi.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

xenon mam w soczewce, ustawiali mi swiatla na stacji djagnostycznej w poziomie i pionie, na 100% nie oślepiaja !!! a jezeli chodzi o dlugie to tam juz soczewki niema... i fakt oslepiaja i to ostro ale chyba do tego sluza dlugie, kazde dlugie swiatla Cie oślepia nawet zwykle zarowki, ja widze po drogach jak kupe ludzi ma zwykle zarowki i maja tak je poustawiane ze oslepiaja czlowieka. uwazam ze jeseli jest wszystko ustawione to niema prawa oslepiac, i ja jestem zwolennikiem xenonu tylko w soczewce bo uwazam ze zwykla lampa oslepia, sam widze na wlasnym przykladzie, soczewka swieci super a dlugie gdzie brak juz soczewki bije jak cholera.
marek0404
Świeżak
Świeżak

miki100o pisze:
marek0404 pisze:a mnie dzisiaj skasowali za xenony w E34.
Jaka masz barwe?i ile dostales.. :neutral:
Witam,

Mam 6000K, mandatu nie było!

Co do Homologacji - racja, homologacja jest potrzebna.
Z drugiej strony światła były ustawiane i sprawdzałem jak świecą (czy oślepiają czy nie).
Po prostu za niebiesko świecą i wpadłem, choć już wiele razy mijałem policję
i bylem ze dwa razy zatrzymywany. Facet wiedział, że e34 (stary rocznik)
raczej nie miał fabrycznie xenonów.
No cóż, trzeba i tak jechać na przegląd, więc zamieni się żaróweczki
i kupi nowe HID'y z 5000K na jesień .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Daro - niestety... test parkingowy o którym pisałem powyżej stwierdził coś innego.

Zarówno u mnie jak i u kolegi który stał naprzeciw były soczewki... i co z tego? nic.

Z perspektywy jego auta moje światła było widać, z perspektywy mojego auta jego światła delikatnie oślepiały - test przeprowadzony popołudniu.

Nie miał "źle" ustawionych świateł i na diagnostyce przechodził bez problemu - co z tego skoro oślepiał...

Osobiście jestem przeciwnikiem hid'ów z prostego powodu który większość ich posiadaczy rozśmiesza... rozbawia... lub wydaje się im absurdalny.

Właściciel HID widzi lepiej... ale wszyscy jadąc z naprzeciwka albo mają HID/Xenon albo widzą gorzej bo ich oślepia jaśniejsze światło.

Jaki z tego wniosek? Wszyscy powinni mieć hidy aby widzieć tak samo dobrze - i jest super... dopóki jakiś palant nie założy jeszcze silniejszego źródła światła... bo on przecież musi być lepszy od innych i widzieć dalej.

A co z tymi którzy mają zwykłe żarówki? sorry ale dopóki nie jedzie mi z naprzeciwka ktoś z wybitnie jaśniejszymi światłami to widzę dostatecznie dobrze przy zwykłych żarówkach...
klintekTDS
Bywalec
Model: 530d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

xenony hid w e34

Post autor: klintekTDS »

ja mam w swojej E34 xenony o barwie 6000 kolorów i mam juz 2 lata i powiem szczerze ze rewelacja ... polecam mam namiary na takigo goscia w zabrzu w razie czego moge dac namiary
marek0404
Świeżak
Świeżak

Re: xenony hid w e34

klintekTDS pisze:ja mam w swojej E34 xenony o barwie 6000 kolorów i mam juz 2 lata i powiem szczerze ze rewelacja ... polecam mam namiary na takigo goscia w zabrzu w razie czego moge dac namiary
Hi,

jasne, dawaj adres, zawsze moze sie przydać.
Chciałem posłać ci maila, ale adres masz nie aktualny.
Co zmieniałeś w silniku twojej 5?
Daro280
Bywalec Wyjadacz

kolego raven_1983, ale zwróć też uwage, ze jak kazdy bedzie mial np: zwykle żaróki to i tak nie rozwiąże to problemu.... dlaczego?? dlatego ze mieszkam w dużym mieście, pracuje jako kierowca i jeżdże bardzo duzo włąśnie po mieście, miliony ludzi mają właśnie zwykle zarowki albo jakieś 100Watt albo zle poustawiane i rownie dobrze oślepiaja, niektórzy a wydaje mi sie ze wiekszość wrzuci jakies tam zarowki badz hid-y i maja gdzies czy to oslepia czy nie... ja chociaz pojechalem na ustawienie... nie mowiaz juz o ludziach ktorzy jezdza na dlugich :shock: trzeba troche pomyslec... ja bede sie upierał że nie oślepiam (jeżeli chodzi o soczewki) dlugie no to odpowiedz jest prosta. nie wymontuje w zyciu xenonu :razz:
klintekTDS
Bywalec
Model: 530d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

xenony hid w e34

Post autor: klintekTDS »

Juc ci podaje a wiec tu masz nr do Lukasza zawsze w nim załatwiałem wszystko kumaty facet 507 328 509 powiedz ze jestes od Michała z Jeleniej Góry zawsze bedzie troszke taniej... Tylko pamietaj aby powiedziec jezeli posiadasz CB radio to musisz wziasc ten zestaw drozszy tzn przetwornice sa z filtrami przeciw zakłuceniowymi tzn ze cb radio nie bedzie piszczalo podczas pracy radio... Bo ja kupilem 2 lata temu i miałem przetwornice bez tych filtrów dopiero jakos tak z tym Łukaszem zaczelismy rozmawiac i okazalo sie ze te przetwornice były bez tych filtrów... Teraz mam te drozsze z filtrami i jest spokoj... Troszke sie rozpisałem ale pisze aby było wszytsko dobrze i nie było problemów...

A co do silnika TDS to robiłem modyfikacje sterownika komputera tzn? wieksz moc o 30KM i 60NM.. Tylko nie wiem czy tak ma byc ponieważ przed tym chipem silnik czy miał małe obroty czy wysokie było zero byma... A jak wstawiłem tego chipa strasznie mi dymi na czarno... na małych obrotach to masakra jest czarna chmura z tyłu przykładowo jak jade na 3 biegu i mam 1500obrotów i chce dodac gazu czarny dym za mna... Na wyzszych obrotach powyzej 2500tys moze troszke mniej ale tez dymi... Strasznie mnie to drazni...

Robił mi to taki facet w Poznania... Zapłaciłem za to 750zl co sie pózniej okazało strasznie drogo... Nie wiem juz sam czy ten chip jest zle napisany czy jaka jest tego przyczyna??

Nizej podaje lizk do tego co kupiłem ... Moze mi pomożecie z tym problemem... Bo juz mnie szlak trafia... I była zmniejszona dawka paliwa to znow troszke mniej dymi ale jednak dymi to znów nie ma mocy..

Rozmawiałem jakiś czasz bagorem i musze sie zdecydowac na to tylko musze sie dogadac czy mi odda te 750zl... I jeszcze jest problem poniewaz nie mam fabrycznych kosci tzn oryginalnych bo on mi to zmodyfikował... I mam straszny z tym problem czy te dymienie nie szkodzi silnikowi i czy ten chip nie szkodzi rownierz silnikowi ... Prosze o porady

[ Dodano: Wto Cze 30, 2009 10:32 pm ]
http://www.allegro.pl/item676200065_chi ... kazja.html
ODPOWIEDZ