[E34] zakupa tds'a z uszkodzoną klimą?

Porady na co zwrócić uwagę i jak kupować, opinie o bieżących ogłoszeniach sprzedaży.
Chcesz kupić? Bądź spokojniejszy - zapytaj!

Moderator: Moderatorzy

shimo
Świeżak
Świeżak

[E34] zakupa tds'a z uszkodzoną klimą?

Post autor: shimo »

Witam,
poważnie zastanawiam się nad zakupem tego egzemplarza:
http://otomoto.pl/bmw-525-C8905445.html
wygląda ładnie, nie zniszczony w środku, silnik klepie równiutko, pali ładnie i w ogóle nie kopci.
Ale problem jest z klima, a mianowicie w ogóle nie chłodzi, nie ważne czy ją włączę czy nie silnika to nie rusza, nie z mieniają się oborty, kompletnie nic, cisza. Jakby przycisk był nie podłączony ;) Aby po zakupie się nie okazało że remont klimy wyniesie mnie 3000zł :/
Jak myślicie wrato za te pieniądze? Może jest ktoś z BB kto mógłby ze mną podjechać zobaczyć to auto (oczywiście nie za darmo)?
Co o tym myślicie?
aro
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: aro »

Moze byc zatarty silnik w wiatraku i dlatego nie reaguje na wlaczenie przycisku. Koszt nowego wentylatora to ok 800zl. Jesli klima nie bylo dawno uzywana to moze byc rowniez zgnita chlodnica - 300zl. Do tego dochodzi nabicie 200zl, wiec moze nie bedzie tak zle jak przewidujesz ;)
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Przyzcyny mogą być różne, podjedź do serwisu który zajmuje się klimatyzacjami, oni Ci powiedzą najlepiej, bo na odległość można gdybać i gdybać.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

aro pisze:Koszt nowego wentylatora to ok 800zl
Ty chyba smieszny jestes zeby za wiatrak dac 8 stowek ... ja rok temu kupilem uzywke w cenie 130 zl - bardzo okazyjnie - sprawny byl nawet rezystorek - i wiatraczek smiga juz drugi sezon ..... bez przesady kolego ....

a tak na boku, to klima rusza nawet jak tego wiatraka nie ma ... wiec jak silnik jest w nim spalony to klima i tak ruszylaby
Ostatnio zmieniony 07 lip 2009, 21:35 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Jeśli oprócz tej klimy...reszta jest ok. to ja bym ją brał. :wink:
Tylko, żeby ta klima Cię nie "zaślepiła".
Jeśli już kupisz ten samochód, to nie nabijaj klimy od razu gazem, a innym środkiem do sprawdzania szczelności. :wink:
shimo
Świeżak
Świeżak

wiatrak działa, może głowy nie urywa ale coś tam dmucha tylko ciepłym, miałem na myśli że po naciśnięciu przycisku klimy nic się nie zmienia, tam jest ten pseudo-klimatronik.
Jeszcze muszę ją przemyśleć bo 11000 za 14 letnie auto to nie jest mało.
Przejechane ma niby 218000, w miarę do uwierzenia, nie ma grama rdzy, kanty nadkoli są jak nowe, a na malowane nie wyglądaję (chyba że więcej niż 5 lat temu). Jak pisałem wcześniej silnik ładnie i równo klepie, nie puszcza żadnej churki więc jest ok.
Zastanowiła mnie jedna rzecz, a mianowicie przyciski na panelu od klimy, są jakieś takie "wyruchane", jeden nie zaskakiwał od razu, drugi miał jakiś kawałek kartki pod sobą aby nie odskakiwał, dziwne mi się to wydaje, czy u was też tak jest? Klawisze raczej działają bo po naciśnięciu podświetlały się diodki.
Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

Panel sterujący z przyciskami można kupić sprawny za symboliczne pieniądze - tym bym się nie przejmował.

Zobacz, czy załącza się sprzęgło elektromagnetyczne kompresora i czy w układzie jest jakiekolwiek nadciśnienie (odkręć którykolwiek plastikowy kapturek na rurkach od klimy po prawej stronie silnika i naciśnij kulkę).

Ale w to, że nie puszcza _żadnej_ chmurki to nie uwierzę :D
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Jak to mówią..."diabeł w szczegółach tkwi". Dziś przyciski, a jutro jeszcze coś innego, ale pewnie poprzedni właściciel "rozjaśnił by" sytuację. :cool:
shimo
Świeżak
Świeżak

właśnie tego się boję, aby ładne auto nie okazało się jakąś kupą do której będę wieczenie dokładał, co prawda zaplecze finansowe mam w miarę spore, ale czy jest sens.
Poprzedni właściciel raczej niczego nie wyjaśni bo auto stoi w komisie.
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

Post autor: Bociek »

nie kupiłbym tds'a z komisu za 12 koła z picowaną klimą, gdyby to był piard to sami by to naprawili, weś jeszcze nr VIN tego BMW i rozkoduj go przez Bagora jeżeli opis będzie się zgadzał z tym co w komisie, starguj za klimę i bierz.
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

u mnie naprawa klimy zamknęła się w 900PLN wymiana chlodnicy + naprawa sprężarki napinacz paska, pasek + robota ale za to teraz jest ogien ;D tzn. zima ;D
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Ogółem, szczerze mówiąc, rozglądałbym się bardziej za autem od użytkownika forum niż z komisu- tam załatają na gumę do żucia byłe sprzedać, a w większości użytkownicy forum dbają o swoje auta. Ale to tylko moje zdanie.....
Jeśli chodzi o to konkretne auto, to na pewno było bite w przód [maska wystaje przed błotniki, szpalta między grillem a maską jest spora,], linia drzwi-nadwozie od strony kierowcy nierówna, a skóra na kierownicy wygląda co najmniej na 400kkm.

Sprawdź tego TDSa dobrze. To, że miał wypadek nie musi oznaczać, że nie wiadomo co się stało (4 ślady etc), tak jak i duży przebieg nie musi oznaczać fatalnego stanu technicznego ale na pewno rzutuje to na cenę, która w tym wypadku niska nie jest [jak na E34].
Za 11-12 tys. można już czegoś wymagać.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2009, 13:28 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
patt505
Bywalec
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: patt505 »

shimo wejdz sobie tu : http://bmw-tds.pl/forum/viewforum.php?f=3 moze cos sie trafi z bardziej pewnych rak
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

wojtek_blekitny pisze:Jeśli chodzi o to konkretne auto, to na pewno było bite w przód [maska wystaje przed błotniki, szpalta między grillem a maską jest spora,], linia drzwi-nadwozie od strony kierowcy nierówna
dokładnie zresztą w ogłoszeni niewidze słowa Bezwypadkowe > podszka kierowcy troche inny ma odcień niz kiera
ODPOWIEDZ