TDS i problemy z odpalaniem
Moderator: Moderatorzy
-
dashu 525tds
- Świeżak

-
Grabarz
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
panowie podpinam sie pod temat tylko ze dopisze swoja wersje wydarzen:) otoz... pompa jest po regeneracji kompletnej w serwisie BOSCHA w olawie rozrusznij nowy akumulator nowy swiece kolo roku czujnik polozenia walu tez kolo roku a autko ciezko mi pali na zimnym a jak odpali to puscza takiego sporego buuucha takiego szarego na cieplym trzeba krecic nawet po 3 razy i ten sam szary buch... i moje pytanie jest takie czy to moze byc wyprzedzenie zaplonu?? czy cos innego doradzcie mi prosze:) z gory dzieki 
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Nie zaszkodziło by przestawić kąt wtrysku (proponował bym ze 2 mm w stronę obrotów silnika), tylko wcześniej zrób sobie znaki na pompie i korpusie, żebyś w razie czego mógł wrócić w "stare" miejsce.Grabarz pisze:panowie podpinam sie pod temat tylko ze dopisze swoja wersje wydarzen:) otoz... pompa jest po regeneracji kompletnej w serwisie BOSCHA w olawie rozrusznij nowy akumulator nowy swiece kolo roku czujnik polozenia walu tez kolo roku a autko ciezko mi pali na zimnym a jak odpali to puscza takiego sporego buuucha takiego szarego na cieplym trzeba krecic nawet po 3 razy i ten sam szary buch... i moje pytanie jest takie czy to moze byc wyprzedzenie zaplonu?? czy cos innego doradzcie mi prosze:) z gory dzieki
Z resztą...temat był "wałkowany".
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
Grabarz
- Bywalec
- Województwo: Dolnośląskie
dzisiaj jade wlasnie z bmw do mechanika wiec sie pytam czy wiecie zeby koles mnie nei skroil na kase a i tak g... z tego bedzie:) dzieki za odpowiedz bede pisal co i jak po powrocie z warsztatu:) pozdro
[ Dodano: Wto Kwi 28, 2009 8:53 pm ]
noo to pompa zrobiona... autko pali znakomicie nie dymi silnik chodzi ciszej i w ogole jest gites:) koszt 300 zeta
noo to pompa zrobiona... autko pali znakomicie nie dymi silnik chodzi ciszej i w ogole jest gites:) koszt 300 zeta
-
majdan1986
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
witam
podepne sie pod temat , jestem posiadaczem bmw 1,8tdds od dwoch dni , zauwazylem ze czy zimny czy cieply silnik aby odpalil dobrze , to musze czekac az kontrolka swiec zgasnie i okolo jeszcze 10 sek i wtedy odpala dobrze , zaznacze ze na cieplym silniku rowniez , jezeli odpalam odrazu po zgasnieciu kontrolek to kreci okolo 5 sek i odpala. troszke to dzwine , czy to wina swiec ??
podepne sie pod temat , jestem posiadaczem bmw 1,8tdds od dwoch dni , zauwazylem ze czy zimny czy cieply silnik aby odpalil dobrze , to musze czekac az kontrolka swiec zgasnie i okolo jeszcze 10 sek i wtedy odpala dobrze , zaznacze ze na cieplym silniku rowniez , jezeli odpalam odrazu po zgasnieciu kontrolek to kreci okolo 5 sek i odpala. troszke to dzwine , czy to wina swiec ??
-
quba30
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1997
Grabarz napisz coś więcej - z czym pojechałeś i co mechanior zrobił.dzisiaj jade wlasnie z bmw do mechanika wiec sie pytam czy wiecie zeby koles mnie nei skroil na kase a i tak g... z tego bedzie:) dzieki za odpowiedz bede pisal co i jak po powrocie z warsztatu:) pozdro
mam uczulenie na benzynÄ™
- Eskimos
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Jak za 300zł, to pewnie uregulował nastawnik.quba30 pisze:Grabarz napisz coś więcej - z czym pojechałeś i co mechanior zrobił.
W ogóle, czytając forum, mam wrażenie, że co najmniej połowa "problemów z pompą", paleniem itp. to są problemy z nastawnikiem. Jego regulacja nie jest trudna, ale trzeba to zrobić _BARDZO_precyzyjnie i sprawdzić dawkę również po ostatecznym dokręceniu (bo znacznie wzrasta). Milimetr przesuniecia to już bardzo dużo.
Oczywiście, jeżeli wewnątrz nastawnika znajdziemy opiłki, to wyczyszczenie go pomoze na krótko, bo to oznacza, że chrom na tłokorozdzielaczu już się łuszczy i pompa się wyciera. Ale jeżeli opiłków nie ma, to kluczem do sukcesu jest bardzo staranna i dokładna regulacja nastawnika.
Nie wiem, czy w miarę zużywania się pompy dawka się zmniejsza, czy co, ale w TDSach forumowiczów zazwyczaj jest ona za niska (tak przynajmniej wynika z opisywanych objawów). Nie twierdzę, że regulacja nastawnika i ustawienie poprawnej dawki to panaceum na wszystkie dolegliwości układu wtryskowego, ale... nadzwyczaj często pomaga
[ Dodano: Sro Lip 29, 2009 12:31 pm ]
Ani trochę nie dziwnemajdan1986 pisze:zauwazylem ze czy zimny czy cieply silnik aby odpalil dobrze , to musze czekac az kontrolka swiec zgasnie i okolo jeszcze 10 sek i wtedy odpala dobrze (...) troszke to dzwine , czy to wina swiec ??
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
-
quba30
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1997
nawiązując do Eskimosa:
równo rok temu (około 35 tyś km wstecz) byłem na live data, mechanik stwierdził że jest super (wartości realne w porównaniu z zalecanymi fabrycznymi były takie same). Tempo "psucia" sie pompy, bez żadnej "gry wstępnej" ,jest lawinowe - u mnie 1 tyś km i masakra, jeżdzić się odechciewa! Obchodzę się z silnikiem jak z jajkiem (żona jest zazdrosna ) a tu zaraz takie wydatki. Jak piszesz ESKIMOS, watpię czy czyszczenie nastawnika pomoże na dłuższy okres, a przewiduję jeszcze polatać krokodylem ze 2 lata. Nie jest dziwne, że każdy chce zrobić auto raz a dobrze, za w miarę normalne i adekwatne do wartości auta pieniądze. Ta strona chyba po to powstała żebyśmy się wspierali w walce z ulubioną kupą złomu.Powodzenia.
równo rok temu (około 35 tyś km wstecz) byłem na live data, mechanik stwierdził że jest super (wartości realne w porównaniu z zalecanymi fabrycznymi były takie same). Tempo "psucia" sie pompy, bez żadnej "gry wstępnej" ,jest lawinowe - u mnie 1 tyś km i masakra, jeżdzić się odechciewa! Obchodzę się z silnikiem jak z jajkiem (żona jest zazdrosna ) a tu zaraz takie wydatki. Jak piszesz ESKIMOS, watpię czy czyszczenie nastawnika pomoże na dłuższy okres, a przewiduję jeszcze polatać krokodylem ze 2 lata. Nie jest dziwne, że każdy chce zrobić auto raz a dobrze, za w miarę normalne i adekwatne do wartości auta pieniądze. Ta strona chyba po to powstała żebyśmy się wspierali w walce z ulubioną kupą złomu.Powodzenia.
mam uczulenie na benzynÄ™
- raven_1983
- Ekspert

- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- raven_1983
- Ekspert