[E36] stuki w okolicy skrzyni przy zmianie biegów 1-3

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Piotr
Bywalec

[E36] stuki w okolicy skrzyni przy zmianie biegów 1-3

Post autor: Piotr »

witam ponownie, panowie mam maly problem, przy ruszaniu slysze wyraznie jak przezucam biegi ( 1-3) powyzej juz to jest niesłyszane, nie jest to nic zwiazane z mostem stuki sa wyrazne w okolicy skrzyni, nie sa duze delikatne, tak jakby na laczeniu wału ze skrzynia, jak mam otwarta szybe to na zewnatrz slysze jak cos skrzypi przy zmianach biegu, podam jeszcze jeden przyklad jak jade dam na 4 bieg i jade za wolno auto wpada w dziwne wahania i wlasnie wtedy ten luz jest slyszany jak stuka prosze o pomoc
Piotr
patt505
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: patt505 »

kolego sprawdz najpierw lacznik skrzyni z walem, czy nie jest uszkodzony, mialem kiedys podobny problem w e36 ale wtedy urwal sie dyfer od karoserii, jezeli lacznik jest ok to stawiam na docisk sprzegla
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

jaqkby ci padl lacznik skrzynia - wał to bys odczuwal duze bicie podczas ostrego ruszania i waliloby po lewarku.wiem bo ten lacznik przerabialem juz 2 razy.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Piotr
Bywalec

Post autor: Piotr »

dzieki panowie za odpowiedzi, dzis patrzalem od spodu a kolega manewrowal sprzegłem na jedynce i widzialem ze łacznik skrzyni z wałem nie jest poszarpany ani zmeczony wyglada na to ze jest ok, stuki sa slyszane zaraz za tym gumowym lacznikiem w skrzyni, jest to taki luz slyszany przy zmianie 1-3, kiedy ruszam gwaltownie tez jest slyszany, tak jak by mial gdzies luz gora 1cm, nie jest duzy lecz chce go zlikwidowac, dyfer 3ma sie bdb nawet nie drgnie, tam nie ma luzow, a co do urwanego dyfra tez to przerabialem, w bmw e36 coupe 1,8 is, wyrwal sie z karoserii i byl problem, pospawalem lecz urywal sie regularnie i to bylo straszne w najmniej oczekiwanej chwili to sie dzialo, prosze was o pomoc
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, 0:14 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
ODPOWIEDZ