lewe powietrze w paliwie - pompa w baku...

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

lewe powietrze w paliwie - pompa w baku...

Post autor: Bociek »

Witam,
mam taki problem, że po wymianie pompy paliwa w baku (kompletnej z obudową itp) mam cały czas lewe powietrze w wężyku z paliwem (widać je między filtrem paliwa a pompą wtryskową), mam problemy z odpalaniem i auto nie ma mocy, moim zdaniem powietrze dostaje się do węży na wyjściu z baku, tj. na króćcu który jest na obudowie, była tam oryginalnie taka opaska zaciskowa "na stałe", teraz zakładam opaskę skręcaną i cały czas leci powietrze, jak założyłem dwie obok siebie to 3 dni było ok i znowu nie trzyma, przekręciłem już chyba z 20 opasek w nerwach, teraz gość dał mi oryginalną bmw (też skręcaną) i potrzymało tydzień. Nie wiem co z tym zrobić a zmienianie opaski co 3 dni zaczyna doprowadzać mnie do pasji, byłem w serwisie bmw i gość powiedział, że musi trzymać na skręcaną.... ale nie trzyma :/ może miał ktoś podobny problem i podpowie coś sensownego, było już dwóch co kazało mi skręcić to na maxa drutem, ale druciarstwa w bejcy nie lubie i chciałbym mieć to zrobione pożądnie bo ostatni raz to się okazało, że znowu puściła przy wyprzedzaniu..... help koledzy
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Spróbuj skrócić ten wężyk...tak z 1 cm. Posmaruj leciutko smarem wewnątrz wężyk i króciec też nie zaszkodzi. Być może przez to dokręcanie, został poprzecinany ten wężyk.
Jak już skrócisz, to nie skręcaj na "chama", bo to nic nie daje. Znam to z autopsji. :cool:
Mam nadzieję, że samemu króćcowi nie zrobiłeś "krzywdy". Nie pokaleczyłeś. :???:
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

kruciec jest ok (chyba, że przyszedł uszkodzony bo kupowałem używkę od kolegi Kifiu) wężyk już obciąłem 1,5cm i nic to nie dało, nie smarowałem niczym ale próbowałem na krućcu owinąć trochę taśmy izolacyjnej, wtedy nałożyłem wąż i skręciłem ale było jeszcze gorzej, na bank coś tam jest nie tak bo na tym "denku" gdzie są krućce stało ostatnio trochę ropy. Gdyby nie to, że kilka razy udało mi się to tak dokręcić na dwie objemki, tak że nie leciało powietrze to bym nie uwierzył, że to tam.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

To nie wężyk. :evil: W każdym razie nie na opasce. :cool:
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

ja aby uniknąć takich problemów kupiłem 5m przewodu paliwowego 8mm i wymieniłem wszystkie przewody na nowe mam pewność że wytrzyma to tyle co fabryczne. przewód zasilający silnik jest jak wiadomo połączeniem węża gumowego i rurki metalowej, pierwsze łączenie jest jak wiadomo przy pompie w baku potem przy deklu 2x następne powinno być za zbiornikiem nad belką tylnego zawieszenia połączenie dwóch metalowych takim kawałkiem ok 15 cm więc kolejne 2 opaski, następnie pod serwem znowu łączenie dwóch metalowych takim kawałkiem 15 cm i przy podstawie filtra kolejne 15 cm. ja zrobiłem to tak że to od dekla na zbiorniku dałem aż do tego łączenia nad belką co ograniczyło ilość opasek z 4 do 2, i pod serwem aż do podstawy filtra co zmniejszyło ilość opasek o kolejne 2. w razie jakichkolwiek pytań pisz to chętnie pomogę
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

okazało się, że to filtr paliwa albo podstawa filtra, jak tylko kupie podstawe i nowy filtr dam znac, przy okazji sprawdzania padło mi wisco i pękł zbiorniczek wyrównawczy... załamke mam dziś z tadkiem :/

piszę ku przestrodze innym...
okazało się, że w sklepie z filtrami sprzedali mi filtrona do modeli do końca 94r, różni się tym że ma zaworek upustowy i 0,5mm różnicy na uszczelce, włożyłem nowego knechta który kosztował 2x więcej i jak ręką odjął...
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, 15:58 przez Bociek, łącznie zmieniany 1 raz.
papwil
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 530d
Rocznik: 1993
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

Panowie a moze ktos przerabial juz cos takiego:

kiedy zatankuje do full zaczyna mi leciec paliwo ze zbiornika, tylko trudno nawet powiedziec skad to moze byc bo zbiornik caly mokry i caly czas kapie z niego. zaraz zabieram sie za wymiane pompki w baku, moze nie chcacy naprawie usterke albo zdiagnozuje. bo wkurza mnie juz lanie paliwa tylko do polowy baku :/
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Kolega ma tak w E38- gdzieś dziura w baku i co 200-300km na stację :neutral:
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

dwa dni temu powrócił u mnie temat lewego powietrza, raz jest dobrze kilka dni a pozniej znów d***, wychodzi na to że chyba podgrzewacz/podstawa filtra paliwa przepuszcza gdzieś i raz jest szczelna raz nie, miał ktoś podobny kłopot i wymieniał ten podgrzewacz, bo nowy w aso kosztuje 870zł a boję się używki...
Awatar użytkownika
antojuja
Bywalec
Rocznik: 1996

Post autor: antojuja »

Jest to moj pierwszy post, wiec na wstepie witam serdecznie wszystkich forumowiczow i mam nadzieje ze moje uwagi beda pomocne wam jak i odwrotnie.
Bociekmam pytanie czy tez masz taki objaw ze powietrze jest wtedy kiedy w baku jest ponizej lub w okolicach 20l choc nie zawsze, czasem pokazuje sie rowniez kiedy jest i wiecej niz 20l? Zauwazylem rowniez ze kiedy jest malo paliwa to czesciej gasnie na biegu jalowym (kiedy klima wlaczona to juz tragedia) domyslam sie ze to po czesci wina powietrza, mam taz inne auto jest nim ibiza tdi i w tych silnikach wine za falowanie obrotow (wiem z autopsji) i gaszenie ponosi zawor (zabrudzony badz uszkodzony) na pompie wtryskowej na foto ponizej wskazany strzalka, w tdi ma oznaczenie n109
czy tez nastawnik pompy kwalifikuje sie do czyszczenia bo faktycznie objawy pasuja do obydwu elementow, prosze o pomocne uwagi
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

antojuja pisze:Jest to moj pierwszy post, wiec na wstepie witam serdecznie wszystkich forumowiczow i mam nadzieje ze moje uwagi beda pomocne wam jak i odwrotnie.
Bociekmam pytanie czy tez masz taki objaw ze powietrze jest wtedy kiedy w baku jest ponizej lub w okolicach 20l choc nie zawsze, czasem pokazuje sie rowniez kiedy jest i wiecej niz 20l? Zauwazylem rowniez ze kiedy jest malo paliwa to czesciej gasnie na biegu jalowym (kiedy klima wlaczona to juz tragedia) domyslam sie ze to po czesci wina powietrza, mam taz inne auto jest nim ibiza tdi i w tych silnikach wine za falowanie obrotow (wiem z autopsji) i gaszenie ponosi zawor (zabrudzony badz uszkodzony) na pompie wtryskowej na foto ponizej wskazany strzalka, w tdi ma oznaczenie n109
czy tez nastawnik pompy kwalifikuje sie do czyszczenia bo faktycznie objawy pasuja do obydwu elementow, prosze o pomocne uwagi
sorry kolego ale dopiero tu zajrzałem, tak dokładnie taki objaw jak opisujesz, czasami potrafił się zapowietrzać nawet przy wskazówce w okolicach 30l i zaczynały się problemy z odpalaniem.

Chciałem ODGRZEBAĆ TEMAT ze względu na to, że dziś zamówiłem oryginalną pompkę paliwa Siemens VDO (po tym jak zakupiona używka od kolegi z forum okazała się być niesprawna). Mam do Was pytanie, czy ta pompka załącza się tylko i wyłącznie przy odpalaniu i to cała jej rola, czy też podaje ciśnienie np. przy przyspieszaniu??
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d
Rocznik: 1993
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

Bociek, jak na moj gust to ta pompka caly czas podaje cisnienie przy pracy silnika...

Jakbys chcial to mam nowiutka w pudelku pompe siemens vdo na sprzedaz, moglbym Ci troche spuscic z ceny jak dla kolegi z forum ;) jakby co to pisz: papwil@tlen.pl
Awatar użytkownika
antojuja
Bywalec

kilka dni temu wstawilem zawor zwrotny przed filtrem paliwa i nic nie pomoglo, sama pompke tez wymienialem ok 6 mies temu i nie pomoglo nadal jet powietrze, co do pracy pompki to wydaje mi sie ze pracuje ona wraz z silnikiem ale pewien na 100% nie jestem,
Bociek informuj co i jak u ciebie, moim zdaniem wina lezy po stronie smoka w zbiorniku tylko niewiem w ktorym miejscu
Potrzebujesz czegos do auta zajrzyj tutaj... http://chomikuj.pl/?page=157378
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

toś mi teraz ćwieka zabił kolego, mam nadzieję że to jednak wina pompki bo w oryginale nie była tania...
mi sugerowano jeszcze podgrzewacz/podstawę filtra paliwa, że przepuszcza
Awatar użytkownika
antojuja
Bywalec

przyczyna jest w baku pompka lub cos czego trzeba poszukac
Potrzebujesz czegos do auta zajrzyj tutaj... http://chomikuj.pl/?page=157378
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

na chłopski rozum gdyby nieszczelna była podstawa filtra w momencie pracy pompki podciekałaby ropą a zapowietrzała się przy zgaszonym silniku, ale jak rozumiem podstawa jest sucha. nieszczelność najczęściej pojawia się na króćcach w zbiorniku dlatego jak wielu z was zauważyło powyżej jakiegoś stanu problemu niema bo miejsce nieszczelności jest pod powierzchnią ropy, dla pewności można zastosować grubościenną wzmacnianą rurkę o wewnętrznej średnicy 8mm, dzięki temu że ma grubsze ścianki lepiej można ją dokręcić opaską
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

chodzi ci o wężyki wewnątrz baku którę idą od pompki itd... czy te na zewnątrz zbiornika które idą do pompy? pompka i tak mi nie działała więc musiałem kupić ale pytam w razie niemca jak by dalej była kicha, jeżeli wewnątrz daj jakieś foto co tam wymienić/posprawdzać? teraz tak myślę że to raczej odpada bo dostałem od kolegi Kifiu z używaną pompką cąły komplet do zbiornika typu plug&play i było to samo

ps z podgrzewaczem masz rację, tak mi też powiedział koleś w diesel service takze go odpuscilem
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2009, 19:07 przez Bociek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

ja aby uniknąć takich problemów kupiłem 5m przewodu paliwowego 8mm i wymieniłem wszystkie przewody na nowe mam pewność że wytrzyma to tyle co fabryczne. przewód zasilający silnik jest jak wiadomo połączeniem węża gumowego i rurki metalowej, pierwsze łączenie jest jak wiadomo przy pompie w baku potem przy deklu 2x następne powinno być za zbiornikiem nad belką tylnego zawieszenia połączenie dwóch metalowych takim kawałkiem ok 15 cm więc kolejne 2 opaski, następnie pod serwem znowu łączenie dwóch metalowych takim kawałkiem 15 cm i przy podstawie filtra kolejne 15 cm. ja zrobiłem to tak że to od dekla na zbiorniku dałem aż do tego łączenia nad belką co ograniczyło ilość opasek z 4 do 2, i pod serwem aż do podstawy filtra co zmniejszyło ilość opasek o kolejne 2. w razie jakichkolwiek pytań pisz to chętnie pomogę

tu masz mój jakiś dalszy post ja wymieniłem wszystkie ale to wszystkie połączenia elastyczne

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=16&fg=15

warto też wymienić element nr 8 czyli uszczeleczka taka malutka, wężyk nr 9 i ten pod nim jest jeszcze jeden element gumowy który warto spr mianowicie tam gdzie króciec od samego wkładu pompki się wkłada
Awatar użytkownika
antojuja
Bywalec

podejrzewam ze dzieje sie tak dlatego iz pompka ci nie dziala i dlatego masz znowu powietrze mimo ze wymieniles caly smok, dzis sprawdzilem podczas kiedy silnik pracowal wypialem kostke od pompki i sprawdzilem czy dochodzi tam napiecie i okazalo sie ze tak ale bylo ono czyli + tylko w jednym z 5 pinow i niewiem czy to normalne ze tylko w jednym
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2009, 21:13 przez antojuja, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

plus powinien być tylko na jednym pinie, wkońcu masz tylko jedną pompkę w baku ;)

adam, dzięki za pomoc, jak po wymianie pompki nadal będzie coś nie tak pójdę w twoje ślady,
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2009, 12:52 przez Bociek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ