e36 325tds - problem przy ruszaniu na ciepłym silniku, stuki
Moderator: Moderatorzy
e36 325tds - problem przy ruszaniu na ciepłym silniku, stuki
witam wszystkich.
jestem nowy w prawdzie od dwóch lat jeżdżę BMW e36 325tds ale dopiero teraz zaczęło sie w niej coś dziwnego dziać, a mianowicie gdy pojeżdżę troche (silnik rozgrzany) mam problem z ruszeniem zaczyna stukac cos od spodu gdy dodam gazu stukanie zanika i podczas jazdy nie ma zadnych objawów równiez na zimnym silniku nic nie zauwazyłem mozna normalnie ruszac zadnych odgłosów nie ma. Najgorzej jak jest rozgrzany silnik i np. parkowanie czy korek gdzie trzeba ciagle ruszac jazda staje sie okropna. Czy ktos ma podobny problem jesli tak i wie jak sobie z nim poradzic prosze o odp. z góry dziekuje
jestem nowy w prawdzie od dwóch lat jeżdżę BMW e36 325tds ale dopiero teraz zaczęło sie w niej coś dziwnego dziać, a mianowicie gdy pojeżdżę troche (silnik rozgrzany) mam problem z ruszeniem zaczyna stukac cos od spodu gdy dodam gazu stukanie zanika i podczas jazdy nie ma zadnych objawów równiez na zimnym silniku nic nie zauwazyłem mozna normalnie ruszac zadnych odgłosów nie ma. Najgorzej jak jest rozgrzany silnik i np. parkowanie czy korek gdzie trzeba ciagle ruszac jazda staje sie okropna. Czy ktos ma podobny problem jesli tak i wie jak sobie z nim poradzic prosze o odp. z góry dziekuje
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
a jak to wyglada na luzie podczas postoju?? u mnie tez stuka ale najprawdopodobniej rozlatuje sie lozysko oporowe na sprzegle.w kazdym razie bez targania skrzyni sie nie obejdzie.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

nic nie zauważyłem na luzie raczej wszystko ok. Przede wszystkim jak jest goracy silnik. sprawdzałem nawet luzy na wale ale to nie to na pewno . Słychać od spodu okropne stukanie tylko przy ruszaniu i co dziwne jak silnik gorący. terz gdy temperatur wysokie na dworze po 30 minutach jazdy ciezko ruszac czy to ze skrzyzowania lub tez przy parkowaniu czyli prakycznie gdy nie potrzeba gazu = koszmar .
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
ciężko mi to wytłumaczyć spotkałem się po prostu z kilkoma takimi przypadkami że jak sprzęgło się nagrzało to zaczynało szarpać przy ruszaniu a co do teko stukotania to dwumas daje o sobie znać więc jeśli potwierdzą się moje przypuszczenia to dwumas nowy ok 1300 do tego sprzęgło coś ok 500 i masz cały zestawik nowy, jeśli nie dysponujesz taką kasą poszukaj dobrej urzywki
dzisiaj rano jak jechalem jeszcze silnik był zimny i podczas hamowania silnikiem słychac było jakies stuki wrzuciłem na luz i i dalej to samo . moze i to dwumasa ale musze miec pewnosc bo tak jak mowisz kasa to nie mała. a moze tylko tarcza i docisk moze od tego zaczac ? nie wiem tylko dlaczego jak jest silnik goracy to przy ruszaniu stuka na zimnym silniku tylko podczas hamowania silnikiem. co ma ciepły silnik do sprzegla to mnie zastanawia.
-
Doden
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Ja mam takie kolo z 2.5TD e36 tylko nie wiem czy to samo jest jak bys chcial cena tez do dogadania.tomremi2 pisze:wał jest ok sprawdzałem, odkręcałem, raczej to dwu masa ale wiadomo to trochę kosztuje muszę mieć pewność 100%
Pozdro
Bylo 
e30 316i M40
e36 320i M50
e32 730i M30
e32 730i M30
e34 525tds touring automat
e34 525tds touring manual
e36 325i coupe
e36 325i touring automat
A obecnie :
E36 318 tds touring ..
e30 316i M40
e36 320i M50
e32 730i M30
e32 730i M30
e34 525tds touring automat
e34 525tds touring manual
e36 325i coupe
e36 325i touring automat
A obecnie :
E36 318 tds touring ..
najpierw zwal skrzynie bo bez oglądania to nikt ci nie wywróży co jest nie tak, mi tak w poprzednim samochodzie stukało łożysko sprzęgła, aż wkońcu się skończyło... a tak kupisz bez sensu jak nie wiesz co to
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278