[E34] BIO diesel auto przesało palić...

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

[E34] BIO diesel auto przesało palić...

Post autor: karol-lolek »

Witam

Dzisiaj zatankowałem paliwo BIO 20 NA stacji w Drezdenku w baku miałem paliwo także BIO ze stacji Bliska na jakieś 100-150km. Do tankowałem jakieś około 10 litrów ww BIO 20 dojechałem jakieś 50km auto zgasiłem po 10 min już nie zapaliło... nawet nie chciała zaskoczyć przy kręceniu... Ropa którą wlałem to było jakieś dziadostwo dokładnie spuściłem wszystko wylałem paliwo z filtra i przegoniłem samochód zrobiłem jakieś 130 km na dobrej ropie i jest ok moc w normie nie muli się. Tylko gorzej zaczęła palić mi na ciepłym auto miało ustawiony kąt wtrysku i paliło ładnie teraz (mam nadzieje że to wina jeszcze niewielkiego zanieczyszczenia ) trzeba troszkę pokręcić. Mam nauczkę już nigdy nie naleje BIO i z czystym sumieniem nie polecam spuszczania tak jak dzisiaj ropy w niedziele w garniturze szczęście że nie stało się to na trasie tylko pod domem....
Teraz pytanie czy pompa wtryskowa mogła sie przestawić lub uszkodzić ??..
Oraz jak walczyć z nieudczciwym sprzedawcą bo z tego co widzę nie ma się żadnych szans zwrotu kosztów napraw...
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Ze sprzedawcą może i byś powalczył, ale musial być mieć rzeszę poszkodowanych...gdzie ich szukać? :sad:
Co do pompy...to zależy jaki ma przebieg. Czy aby nie "pomogłeś" tym paliwem skrócić jej żywot. Mam nadzieję, że przy następnym tankowaniu właściwego paliwa "wróci do formy". :wink:
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Biorąc pod uwagę wyjątkowo wysoką tolerancję silników TDS na różnego rodzaju paliwa prędzej doszukiwał bym się źródła problemów w filtrze paliwa lub w pompce w baku paliwa.

Zalane paliwo musiało by być TRAGICZNE aby auto nie jechało...

Jeśli chodzi o pompę:
Przestawienie się pompy od paliwa - nie wykonalne.
Uszkodzenie? od samego paliwa nie... jeżeli zapchał by się filtr i pompa chodziła by na sucho to praktycznie gwarantowane - paliwo jest zarazem elementem smarującym rozdzielacz.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Auto zalałem Verwą z Orlenu i naszczęście jest OK, w weekend profilaktycznie zmienie filtr paliwa...
tomremi2
Bywalec

Post autor: tomremi2 »

jesli chodzi o walkę ze stacja Bliska to nie ma szans. stacje bliska należą do koncernu PKN ORLEN w Polsce trochę dziwne a możne po prostu nie dokonca uregulowane przepisy dotyczące BIO20. od nie dawna zaczęto je sprzedawać do końca nie wiadomo co z tego wyniknie w końcu polska norma mówi wyraźnie Olej napędowy możne mieć w składzie mieszankę estrów do 5%. (i tak ma nie zależnie na jakiej stacji tankujecie) ! nie co wcześniej weszło na rynek produkt B100 jako samoistne paliwo i żaden sprzedawca nie miał prawa go zmieszać z ON jedynie klient na stacji mógł wlać trochę zwykłego ON trochę B100 według uznania. i cala wina leży po stronie tankującego jak sobie zmieszał tak sobie ma. należny jeszcze dodac ze estry maja wlasciwosci "penetrujace" inaczej przeczyszczające wiec mógł jakiś syf zapchać filtr, jak bys mial pompowtryski to gwarantuje do wymiany. a jak by tego bylo mało elementy gumowe tez musza byc przystosowane do BIO. na koniec żeby jescze was zniechecic to termin waznosci paliwa BIO to okolo 3 miesiecy pozniej traci swoje wlasciwosci.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

ja zawsze tankowałem v-power-a lub BP ultimte, ewentualnie lotos dynamic i nigdy nawet przy -30 nie miałem problemu z rozruchem
tomremi2
Bywalec

jezeli wymieniasz filtr paliwa opowiednio czyli przed sama zima i mocny masz akumulator to nie powinno byc problemu. ale odniose sie znow do polskiej normy ktora to mowi ze w okresie zimowym blokada zimnego filtra musi byc (dokladnie nie pamietam ale okolo -20stopni C), metnienie jednak jest nie normowane i moze miec tylko -7stopni C , metnienie to nic innego jak gestnienie oleju napedowego poprzez wytracanie sie parafiny robi sie najpierw biale jak mleko pozniej staje sie jak kasza pod wplywem niskiej temeratury . do czego zmierzam ze swiadectwa wynika ze blokada filtra jest przy np. 25stopniach C i paliwo spelnia norme natomias metnienie -7. filtr zapchany jazdy nie ma . wedlug prawa wszystko ok.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

A od kiedy to "BIO" jest w PL? :???:
Ostatnio byłem na przełomie grudnia i stycznia w PL i nigdzie nie widziałem żadnego ON "BIO coś tam"... :shock:
tomremi2
Bywalec

jest na niektórych prywatnych stacjach i na wiekszosci BLISKA produkt nazywa sie B100 czyli czyste estry lub BIO20 lub B20 róznie nawzywaja i on ma domieszkę 20% estrów
xtronets
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Śląskie

Post autor: xtronets »

u mnie jeżdzenie na estrach a jeździłem jakieś 3 miesiące skonczyło się urwaniem zaworu i zajechaniem pompy wtyskowej.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Tankowałem na Bliskiej B100 i auto latalo zatankowalem u prywaciarza B20 auto zdechło wiecej g**** nie naleje, tylko zwykłą ropkę i na renomowanych stacjach...
ODPOWIEDZ