[E34] Niestety i u mnie - licznik

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

obywatel.adrian
Świeżak
Świeżak

[E34] Niestety i u mnie - licznik

Post autor: obywatel.adrian »

Zatem chciałbym się z Wami wszystkimi przywitać jako nowicjusz, wcześniej tylko przeglądałem Wasze forum ;) I chciałbym przejść do omówienia mojego problemu. Znalazłem w internecie poradnik naprawy licznika, podobny do mojego problemu tzn. zdjąć te blaszki w środku licznika przy wyświetlaczu, ścisnąć je i spowrotem założyć. Niestety bez efektu. I teraz kieruję do Was pytanie cóż to takiego może być ? Objawy są takie, po całej nocy jak auto stoi i odpalam rano to licznik działa elegancko, później nagrzeje się autko, przejadę kilka km i się albo wyłącza cały licznik ( tzn. wszystkie wskaźniki przebiegu, spalania, poziomu paliwa, predkości itd. się wyłączają, jest tylko pomarańczowe podświetlenie licznika ) a czasem gaśnie tylko i wyłącznie licznik przebiegu ogólny i licznik przebiegu dziennego. W każdym przypadku wyłączenia się licznika działają kierunki, drogowe, mijania, ręczny.

Czy można zakupić inny sprawny licznik przełożyć tą kostkę i będzie ok ?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Blaszki/gumki/taśmy się ściska/nakłuwa w przypadku gdy znika wyświetlacz kilometrów...

Totalny pad licznika to problem z elektroniką - sprawdź kondensatory czy któryś nie wywalił.

Przykładowa instrukcja
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

szkoda ze nie po polsku heheh , moze jakies tłumaczenie :wink:
obywatel.adrian
Świeżak
Świeżak

Witam, czy możecie polecić jakiś zakład w pomorskim, gdzie możliwa była by naprawa licznika ? bo sam grzebać nie chcę
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Raczej w trójmiescie nie znajdziesz nikogo sensownego kto naprawi licznik na dłuższa mete.Na allegro ogłasza sie gość chyba z koszalina i naprawia liczniki.Niestety trzeba mu wysłać po 24h dostajesz naprawiony z gwarancja chyba na 6 miesiecy.

Pozdrawiam
Obrazek
obywatel.adrian
Świeżak
Świeżak

Właśnie znalazłem tego gościa, kontakowałem się z nim i naprawa mojego problemu ok. 300zł ;/

[ Dodano: Wto Sie 25, 2009 12:08 am ]
Witam, taniej wyszła mnie wymiana na inny używany licznik i wszelkie problemy zniknęły. Wystarczyło tylko przełożenie kosci kodującej.

Przy tym pozdrawiam kolegę artt'a, którego licznik przełożyłem.
ODPOWIEDZ