[E36] Zapalają sie światła w środku w samochodzie podczas sk
Moderator: Moderatorzy
- Diler
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
[E36] Zapalają sie światła w środku w samochodzie podczas sk
Witam.
Mam pewien problem.
W moim 318 tds w czasie jazdy zapalają się światła wewnątrz auta w momencie skrecania w lewo. jaka może być tego przyczyna?
Mam pewien problem.
W moim 318 tds w czasie jazdy zapalają się światła wewnątrz auta w momencie skrecania w lewo. jaka może być tego przyczyna?
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- raven_1983
- Ekspert

koledzy mają rację, to na bank krańcówka, na wskutek pracy drzwi wyciera się element plastikowy który odpowiada za domykanie czujnika krańcowego, a znajduje się ona w ryglu na słupku tu fota

co prawda to jest rygiel do 7-ki, ale tak min. to wygląda
jak to naprawić? najczęściej to drzwi kierowcy lub rzadziej pasażera przód
Odkręć go z słupka odepnij wtyczkę od regla weź na stół, lepszy klej kawałek twardszego plastiku podklej na część ruchomą ze sprężynką obszlifuj pilniczkiem i po problemie, pozdro

co prawda to jest rygiel do 7-ki, ale tak min. to wygląda
jak to naprawić? najczęściej to drzwi kierowcy lub rzadziej pasażera przód
Odkręć go z słupka odepnij wtyczkę od regla weź na stół, lepszy klej kawałek twardszego plastiku podklej na część ruchomą ze sprężynką obszlifuj pilniczkiem i po problemie, pozdro
Ostatnio zmieniony 18 sie 2009, 22:16 przez DUCHU 77, łącznie zmieniany 2 razy.
JEDYNA SÅUSZNA MARKA BMW
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1162
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
- raven_1983
- Ekspert

kolego, opis mój był w miarę, ale jeśli wykręcisz rygiel z samochodu i go obejrzysz to na pewno będziesz wiedział jak go naprawić według mojego opisu, co masz podkleić i podszlifować
JEDYNA SÅUSZNA MARKA BMW
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
- raven_1983
- Ekspert

- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Gdyby końcówka w ryglu drzwi była wytarta to i na postoju by się świeciło,a mowa tu o jeździe ze skrętem w lewo,więc jest tak przewód + idzie do żarówek bezpośrednio,a sterowanie oświetleniem odbywa się minusem.
Przyczyna jest taka: Masz gdzieś naddartą izolację minusa i zwiera się podczas skrętu np. do minusa nadwozia i wtedy świeci.
Naprawa: Musisz odkręcić końcówki czujników i zobaczyć stan izolacji.
Przyczyna jest taka: Masz gdzieś naddartą izolację minusa i zwiera się podczas skrętu np. do minusa nadwozia i wtedy świeci.
Naprawa: Musisz odkręcić końcówki czujników i zobaczyć stan izolacji.
nie kolego mylisz się, karoseria pracuje podczas jazdy i drzwi raz się odchylają raz domykają, proponuję zrobić test, otwórz okno podczas jazdy i przyłuż palce do szczeliny między dachem a drzwiami i zobaczysz jak się odchylają :shock:i pracują
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, 22:55 przez DUCHU 77, łącznie zmieniany 1 raz.
JEDYNA SÅUSZNA MARKA BMW
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
A ja mam caly czas ten problem i nie wiem jak sobie z nim poradzic.
Problem wyglada tak, ze swieci mi sie swiatlo w srodku, czasami na jakis dziurach na drodze zgasnie, ale za chwile znow sie wlaczy, czasami jak jest auto nagrzane od slonca to wszystko jest ok.
Nie wiem jak sobie z tym poradzic, podejrzewam na 100%, ze to w przednich drzwiach, ale nie wiem w ktorych.
Problemem jest tez to, ze w momencie kiedy moj system alarmowy nie wykryje prawidlowego domkniecia drzwi nie moge zamknac samochodu z pilota, musze to robic recznie kluczykiem.
Jak sie do tego dobrac? nie wiem ktory element o czujnik zamkniecia drzwi, z tylu jest ok bo sa normalne wlaczniki jak w polonezie, ale z przodu - nie mam pojecia
Czy czasem nie ma cos w zamku i trzeba rozkrecac cala tapicerke drzwi? U mnie jest tez taka opcja (jak wszystko bylo ok), ze jak przy zamknietym samochodzie zlapie za klamke i ja podniose to zaswieca sie swiatlo w srodku a to by wskazywalo, ze wszystkie czujniki sa w zamku w drzwiach...a moze sie myle?
Pomozcie cos bo to strasznie drazniaca sprawa, nie dosc, ze mam oswietlenie wnetrza wylaczone to jeszcze centralny z pilota mi nie dziala
Problem wyglada tak, ze swieci mi sie swiatlo w srodku, czasami na jakis dziurach na drodze zgasnie, ale za chwile znow sie wlaczy, czasami jak jest auto nagrzane od slonca to wszystko jest ok.
Nie wiem jak sobie z tym poradzic, podejrzewam na 100%, ze to w przednich drzwiach, ale nie wiem w ktorych.
Problemem jest tez to, ze w momencie kiedy moj system alarmowy nie wykryje prawidlowego domkniecia drzwi nie moge zamknac samochodu z pilota, musze to robic recznie kluczykiem.
Jak sie do tego dobrac? nie wiem ktory element o czujnik zamkniecia drzwi, z tylu jest ok bo sa normalne wlaczniki jak w polonezie, ale z przodu - nie mam pojecia
Czy czasem nie ma cos w zamku i trzeba rozkrecac cala tapicerke drzwi? U mnie jest tez taka opcja (jak wszystko bylo ok), ze jak przy zamknietym samochodzie zlapie za klamke i ja podniose to zaswieca sie swiatlo w srodku a to by wskazywalo, ze wszystkie czujniki sa w zamku w drzwiach...a moze sie myle?
Pomozcie cos bo to strasznie drazniaca sprawa, nie dosc, ze mam oswietlenie wnetrza wylaczone to jeszcze centralny z pilota mi nie dziala
- raven_1983
- Ekspert

Klamka i światło to raczej mechanizm podgrzewania zamka w drzwiach kierowcy.
Styczniki w E36 pewnie będą takie same jak w E34 - szukaj na elemencie o który zaczepia się zatrzask drzwi...
Edit:
Na zdjęciu załączonym do posta widać zaznaczoną w czerwonym kółeczku krańcówkę - przypuszczam, że E36 będzie miało podobnie do E34 (zdjęcie z E34).
Styczniki w E36 pewnie będą takie same jak w E34 - szukaj na elemencie o który zaczepia się zatrzask drzwi...
Edit:
Na zdjęciu załączonym do posta widać zaznaczoną w czerwonym kółeczku krańcówkę - przypuszczam, że E36 będzie miało podobnie do E34 (zdjęcie z E34).
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 20:23 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
O proszę, czy to znaczy, że jak w zimie pociągne za klamke gdy drzwi są zamknięte zapali mi się światło w środku i automatycznie zacznie się podgrzewać zamek?raven_1983 pisze:Klamka i światło to raczej mechanizm podgrzewania zamka w drzwiach kierowcy.
Nie wiedziałem o takim bajerze...
Tak czy siak czekam na zdjęcia - tylko, że ja mam E36 mam nadzieję, że rozwiązania są podobne bo większość kolegów tutaj jeździ E34
Zdjęcie już jest wiec edytuje post
I co tam mam zrobić? wyczyścić? wyregulować zamek? coś tam innego pomotać ?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 20:29 przez dizel, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

Krancówka rozumiem, ze znajduje sie w drzwiach i bede musial sciagnac tapicerke drzwi, zeby sie do niej dostac tak?raven_1983 pisze:Dosyć ładna instrukcja co zrobić znajduje się w tym wątku...
Ja zaczął bym od sprawdzenia czy krańcówka nie jest wytarta, nadłamana lub czy jej przewody nie są obdarte z izolacji.
- raven_1983
- Ekspert