E34 525tds - sportowy wydech w TDS, jaki, co zmieniać?
Moderator: Moderatorzy
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
Prawda jest taka jak komus nie przeszkadza glosniejszy wydech niech robi rure do konca takiej lub tez wiekszej srednicy im wieksza srednica tym ciszej:D (wiem wiem moze to byc dla wielu dziwne ale mialem 2.5 cala teraz mam 3 i jest ciszej)
moznesz zamontowac mugena czy km malon czy remusa i tak dzwiek bedzie podobny jak chcesz miec duzo ciszej niz na przelocie wystarczy 1 maly tlumik przelotowy moze byc nawet polsi ale zeby mial min 60mm srednice przelotu:D sprawdzone
ja zakladam 1 tlumik przelotowy 3 cale na koncu bo sie palki doczepily ze nie mam zadnego tlumika:LD pozdrawiam
moznesz zamontowac mugena czy km malon czy remusa i tak dzwiek bedzie podobny jak chcesz miec duzo ciszej niz na przelocie wystarczy 1 maly tlumik przelotowy moze byc nawet polsi ale zeby mial min 60mm srednice przelotu:D sprawdzone
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
oraz
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Województwo: Mazowieckie
wywaliles wklad kata i zostawiles koncowy bez zmian i taka roznica w glosnosci?
zastanawiam sie nad taka operacja zeby wstawic dwa przelotowe tlumiki, zamiast kata i koncowego. co wy na to, a szczegolnie serek?
zastanawiam sie nad taka operacja zeby wstawic dwa przelotowe tlumiki, zamiast kata i koncowego. co wy na to, a szczegolnie serek?
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2009, 10:42 przez papwil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
frrider
- Świeżak

- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Co do głośności przelotowego wydechu to powiem tak: wywaliłem u siebie katalizator w jego miejsce wspawałem rure, nie mam żadnego tłumika środkowego, tylko końcowy
Dodam że zatkany EGR jeśli to ma jakieś znaczenie
Po takim zabiegu auto stało aię żwawsze różnica jest odczuwalna, dźwięk zmienił się na plus wg mnie jest głośniejszy bardziej rasowy
W środku jest nieznacznie głośniej,im wyższe obroty tym głośniej ale wciąż jest komfortowo w kabinie, spokojnie mozna jechac w długie trasy...
Dodam że zatkany EGR jeśli to ma jakieś znaczenie
Po takim zabiegu auto stało aię żwawsze różnica jest odczuwalna, dźwięk zmienił się na plus wg mnie jest głośniejszy bardziej rasowy
W środku jest nieznacznie głośniej,im wyższe obroty tym głośniej ale wciąż jest komfortowo w kabinie, spokojnie mozna jechac w długie trasy...
ja chciałem wywalić kata i wspawać rurkę a mechanik powiedział mi, że to chyba nie najlepszy pomysł bo to jest tak wszystko obliczone, ze silnik musi mieć swoje opory, akurat na tym totalnie się nie znam, ale z tego co czytam chyba nikt nie zaobserwował negatywnych zmian?
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Witam spokojnie glosnosc moga sobie mierzyc jak bede mial chwile to sprawdze wszystko i napisze jak jest w kodeksie ale ogolnie nasze tadki na 1 przelotowym wydechu spokojnie powinno to przechodzic na lajcie:D
co do zapytania na 2 przelotowych tlumikach tylko jak cos pamietac zeby bylo 60mm w srodku tlumika to bedzi cisza:D wiec jak najbardziej polecam:D
co do zapytania na 2 przelotowych tlumikach tylko jak cos pamietac zeby bylo 60mm w srodku tlumika to bedzi cisza:D wiec jak najbardziej polecam:D
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
oraz
- antojuja
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Województwo: Wielkopolskie
mam, pytanie czy ma ktos z was zamiast kata strumienice? pytam bo ponoc w turbo dieslu jest to nie wskazane, dodam ze auto takie juz zakupilem
Potrzebujesz czegos do auta zajrzyj tutaj... http://chomikuj.pl/?page=157378
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
W turbo dieslu żaden tłumik/katalizator nie jet potrzebny do prawidłowej pracy silnika, im mniejszy opór na wydechu tym szybciej wkręca się turbo(silnik lepiej ciągnie z dolnego zakresu obrotów). Nawet bez żadnego tłumika nie będzie głośno w kabinie, ale pod warunkiem, że końcówka rury wychodzi poza obrys samochodu. Co innego na zewnątrz, dźwięk 6 garów w dieslu na pełnym przelocie jest boski, szczególnie pod obciążeniem.
W patrolu mam rurę 2,5 cala bez żadnego tłumika i jakoś nikt się nie czepia.
W patrolu mam rurę 2,5 cala bez żadnego tłumika i jakoś nikt się nie czepia.
-
krisztof2000
- Bywalec
[E34] sportowy wydech w TDS
http://www.youtube.com/watch?v=k2JeYaOhaVI
mój tak brzmi (brzmiał) w miejscu kata strumienica i końcowy tłumik przelot za 78 e kupiony we francji
na samej strumienicy i rurze za głośno jak dla mnie było
http://www.youtube.com/watch?v=-WIqPio4z68 taki jak ten tłumik widziałem tu za 110 e tylko mi w zderzak nie pasował za szeroki był
mój tak brzmi (brzmiał) w miejscu kata strumienica i końcowy tłumik przelot za 78 e kupiony we francji
na samej strumienicy i rurze za głośno jak dla mnie było
http://www.youtube.com/watch?v=-WIqPio4z68 taki jak ten tłumik widziałem tu za 110 e tylko mi w zderzak nie pasował za szeroki był
strumienica w tds-ie, w turbodieslu... ?????? życze taniego mechaniora ktory bedzie Ci turbo regenerował....
strumienica + turbina = regeneracja turbo
strumienica + turbina = regeneracja turbo
-
krisztof2000
- Bywalec
ok 70 tys przejechane na strumiennicy i turbo jak chodziło tak chodzi... żadnego luzu wycieków itp... tylko ze te strumiennice to nie wiem czy cokolwiek dają.... ja założyłem bo coś trzeba było wspawac w miejsce kata ale efektu większego nie odczułem. tylko ładniejszy dźwięk z tłumika oryginalnego.
w następnym 325 tds będzie założony w miejsce kata przelotowy tłumik i drugi przelotowy na końcowy tłumik bo jedna przelotka jednak jest za głośna.
w następnym 325 tds będzie założony w miejsce kata przelotowy tłumik i drugi przelotowy na końcowy tłumik bo jedna przelotka jednak jest za głośna.
to niewiem... jak u siebie robiłem wydech to słyszałem, że strumienica w samochodzie gdzie jest turbina to samobojstwo dla turbo...
ja mam cały przelotowy z końcowym firmy UPGREADY i dzwięk uważam jest piiiiiii
ja mam cały przelotowy z końcowym firmy UPGREADY i dzwięk uważam jest piiiiiii
Powód edycji: na forum nie przeklinamy. jeszcze jeden raz i poleci warn