[E34] Zanikające cyfry na wyświetlaczu

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Opolskie

[E34] Zanikające cyfry na wyświetlaczu

Post autor: bart74 »

>>>>>>>CLICK<<<<<<<

zalączam filmik, moze ktos ma, lub mial podobny problem i wyjasni mi o co kaman.
Najdziwniejsze jest to, ze po zgaszeniu silnika i ponownym wlaczeniu zaplonu wszystko jest ok przez kilkanascie sekund. Dodam, ze nie dzieje sie tak caly czas, przewaznie wyswietla dobrze. Zauwazylem, ze nie ma znaczenia czy jest goraco czy pada, czasami cos mu odbija i dzieje sie tak przez dwa, trzy dni.
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1993
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

u mnie tak jest pod wplywem temperatury, jak sie wyswietlacz nagreje albo jak goraco jest itp. czesty problem. dostalem telefon do goscia z Serocka ktory ponoc naprawia takie rzeczy ale nie udalo mi sie jeszcze dodzwonic do niego. w kazdym razie ja kupilem zegary z wyswietlaczem ponoc super dzialajacym, tylko nie wiem czy wystarczy przelozyc taka kosc kodujaca zebym mial na nowych zegarach stary przebieg... moze ktos sie juz bawil w to?
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

bart74 pisze:moze ktos ma, lub mial podobny problem i wyjasni mi o co kaman.
Najdziwniejsze jest to, ze po zgaszeniu silnika i ponownym wlaczeniu zaplonu wszystko jest ok przez kilkanascie sekund. Dodam, ze nie dzieje sie tak caly czas, przewaznie wyswietla dobrze. Zauwazylem, ze nie ma znaczenia czy jest goraco czy pada, czasami cos mu odbija i dzieje sie tak przez dwa, trzy dni.
Kolego u mnie było to samo, problem leży w taśmie łączącej płyte główną z wyświetlaczem, wystarczyło przeczyścić styki i już rok 0 kłopotów z tym.
papwil pisze: w kazdym razie ja kupilem zegary z wyswietlaczem ponoc super dzialajacym, tylko nie wiem czy wystarczy przelozyc taka kosc kodujaca zebym mial na nowych zegarach stary przebieg... moze ktos sie juz bawil w to?
Tak wystarczy
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2009, 13:33 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
kafarek
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: kafarek »

Brak masy koledzy na listwie ;) Naprawiłem to u siebie w 10 minut. Wystarczy zdemontować wyświetlacz, wyczyścić styki, dogiąć sprężynkę mocującą taśmę do wyświetlacza i płytki, a dodatkowo możecie ponakuwać ścieżki.. Poprawi to styk i powinno działać.. U mnie się to sprawdziło...
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec

dzieki za wskazowki, jak tylko znajde chwile czasu to sie pobawie :wink: , a jak z wyjeciem zegarow, trzeba zdjac kierownice :?:
Bywalec Gadulec

<<<<<TU INSTRUKCJA NAPRAWY>>>>>
bart74 pisze:dzieki za wskazowki, jak tylko znajde chwile czasu to sie pobawie :wink: , a jak z wyjeciem zegarow, trzeba zdjac kierownice :?:
Nie trzeba
Odjeżdżasz z kierą na max w tył, zegary wkładasz między ramiona kierownicy w najszerszym punkcie, odpinasz 2 wtyczki, przekręcasz kluczyk (tak abyś nie włączył zapłonu bo jak masz poduszki to wywali błąd, i przekręcasz kierownicą z zegarami w lewo.
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec

Tomek 85 pisze:<<<<<TU INSTRUKCJA NAPRAWY>>>>>
bart74 pisze:dzieki za wskazowki, jak tylko znajde chwile czasu to sie pobawie :wink: , a jak z wyjeciem zegarow, trzeba zdjac kierownice :?:
Nie trzeba
Odjeżdżasz z kierą na max w tył, zegary wkładasz między ramiona kierownicy w najszerszym punkcie, odpinasz 2 wtyczki, przekręcasz kluczyk (tak abyś nie włączył zapłonu bo jak masz poduszki to wywali błąd, i przekręcasz kierownicą z zegarami w lewo.

w ktoryms poscie z tego linku pisze, zeby przed odlaczeniem zegarow odlaczyc aku, czy to prawda :?:

i nie bardzo rozumiem po co przekrecac kluczyk?? przeciez jak klucz jest w stacyjce to blokada nie zadziala
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2009, 14:02 przez bart74, łącznie zmieniany 1 raz.
Bywalec Gadulec

bart74 pisze:w ktoryms poscie z tego linku pisze, zeby przed odlaczeniem zegarow odlaczyc aku, czy to prawda :?:
Można ale nie potrzeba, ważne żeby nie włączyć zapłonu jak będziesz kierownicą przekręcał, chyba że oku rozłączysz to można zapłon włączyć. Chodzi cały czas o błąd poduszek powietrznych-żeby się nie pojawił.
bart74 pisze:i nie bardzo rozumiem po co przekrecac kluczyk?? przeciez jak klucz jest w stacyjce to blokada nie zadziala
U mnie blokada nie działa jak kluczyk przekręcony w pozycje 1
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec

ok, dzieki za pomoc, chyba jednak odlacze aku dla bezpieczenstwa
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1993
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

ja tak zrobilem jak w tym poradniku i zdaje sie ze nie pomoglo, bo odrazu mi ze 2 piksele slabo swiecily tak jak przed tymi pracami... a na drugim liczniku wszystko ladnie. co do zmiany przebiegu wystarczylo zrobic tak jak mowil Tomek 85, przelozenie kostki "code" i po sprawie.
riczi
Świeżak
Świeżak

Post autor: riczi »

nie zawsze da sie w scieżkach poprawić styki.
jeżeli chcesz miec dotychczasowe wskazania kilometrów na drugim zegarze to z tyłu licznika wyciagasz scalaka i dajesz go do nowego zegara i to wszystko.(scalak jest wciskany)
robiłem to w e34 z94r i wszystko chula.pozdro
ODPOWIEDZ