Jestem nowym użytkownikiem, właśnie założyłem konto, gdyż mam dość nietypowy problem z moim tdsikiem i nie mogłem znaleźć nic konkretnie dotyczącego mojego zagadnienia.
Zacznę od początku.
Nie tak dawno temu pojawił się u mnie problem z cieknącym olejem silnikowym. trudno było zlokalizować sedno tego wycieku, nawet po czyszczeniu. Miałem zachlapany silnik począwszy od filtru oleju po sam dół. Na początku myślałem, ze wyciek będzie spod uszczelki filtra oleju, zostało to wszystko sprawdzone i okazało się, że miałem z bratem mylne spostrzeżenie
I tutaj pojawiają się moje pytania, jako świeżaka w tych sprawach:
1. Czy to normalne, że w tym wężyku pojawia się olej spod egru?
2. Prawdopodobnie nie pisał bym tego postu, ale wyczytałem, że długość tego wężyka może mieć znaczenie jeśli chodzi o moc. Czy to prawda? Jaką długość powinien mieć ten wężyk?
Szczerze mówiąc odczułem spadek mocy po uszczelnieniu. Dawniej od 2k ciągło i dało się to odczuć, a teraz z tym źle. Boję się, że to może być turbina, bo na niskich obrotach [ok 1k-1,7k]dziwnie gwiżdże
W najbliższym czasie planuję przeczyszczenie egr, jednak muszę kupić benzynę ekstrak., no i nie wiem, kiedy znajdę czas na to, a dowiedzieć się czegoś od znawców nie zaszkodzi.
Muszę tutaj jeszcze dodać, że nie dawno wjechałem w dość dużą wodę podczas powodzi i obawiam się, że może także to ma jakieś znaczenie. Pech chciał, że nie mogłem przetestować dobrze samochodu po uszczelnieniu oleju i pojawiła się ta woda, więc nie mam dokładnych spostrzeżeń czy to to czy tamto. A może to woda dostała się jakoś do IC, albo gdzieś tam do obwodu, albo już sam nie wiem... A z dostaniem się do IC nie jest szybka sprawa w razie czego, bo to chłodnica na przeszkodzie...