[E-36]Pytanie.Grzejący się silnik.

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

leszek240
Świeżak
Świeżak

[E-36]Pytanie.Grzejący się silnik.

Post autor: leszek240 »

Witam wszystkich kolegów.Ja osobiscie posiadam bunie E-36 2.5TD u mnie jest wszystko ok odpukać w niemalowane,ale mam problem z bunią mojej żony.Zwracam się kolegów o pomoc i prosze niekrzyczeć odrazu.Otóż moja żona ma E-36 1.6benzynke z gazem silnik M40 i tu mam problem otóż grzeje się silnik i wyrzuca płyn.Robiłem już wszystko sprawdzałem szczelność przewodów gumowych,wyciągałem chłodnice płukałem ją niejest zabita,wyciągłem nawet termostat i nadał to samo.Przeczytałem już chyba z milion postów i ręce mi opadają.Jest jeszcze jedna rzecz która mi niedaje spokoju.A mianowicie wiatrak czy też visco.Zauwarzyłem że na wolnych obrotach czy też po dodaniu gazu ono się kręci jednakowo może mi ktoś podpowie jak to działa na jakiej zasadzie i czy to może być przyczyną.Z góry dziękuje za rady i podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
krzysiekm13
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: krzysiekm13 »

wydaje mi sie ze im wyzsze obroty silnika tym wiatrak powinien sie szybciej krecic, a na zgaszonym silniku jak pokrecisz wiatrakiem to nie moze sie on luzno krecic tylko powinienes czuc lekki opor jak nim obracasz... a po za tym to nie koniecznie musi byc wiatrak, moze byc to rowniez uszczelka pod glowica jak i glowica peknieta lub jedno i drugie czego nie zycze :wink:
ODPOWIEDZ