Witam
Posiadam Bmw e36 compact (zagazowana). Od wczoraj gdy przekracm kluczyk temperatura na komputerku wyswietla np +12 C gdy odpalam maszyne zaczyna pikac i wskazuje -40 ;/ Co to moze byc i jak to zrobic ??
pozdrawiam
[36] Temperatura !!
Moderator: Moderatorzy
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
- darekxxx
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Śląskie
Mam ten sam problem i wyczytałem że trzeba będzie wymienić sam czujnik,są nie drogie i bardzo łatwo je wymienić . Masz namiar. http://www.allegro.pl/item735014241_czu ... 4_e36.html
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, 17:42 przez darekxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1997
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
dokladnie to samo napisalem.... daleko nie musiałeś wyczytywaćdarekxxx pisze:Mam ten sam problem i wyczytałem że trzeba będzie wymienić sam czujnik,są nie drogie i bardzo łatwo je wymienić . Masz namiar. http://www.allegro.pl/item735014241_czu ... 4_e36.html
- raven_1983
- Ekspert

- Województwo: Mazowieckie
Większość czujników oferowanych na allegro to "zamienniki" - ja bym powiedział, że to bardzo odważne słowo.
Oryginalne kosztują w rejonie 50 pln (oczywiście używane).
W aukcji którą podano powyżej autor stosuje piękny wybieg... warto czytać dokładnie
Najpierw jest "Przedmiotem aukcji jest zamiennik oryginalnego czujnika" a dalej pod koniec tekstu gdzie podniecony niską ceną allegrowicz może nie dotrzeć... "Drugie zdjęcie przedstawia sprzedawany czujnik."
A teraz najlepsze
Zdjęcie z aukcji widoczne na liście to:

Piękny czujnik w niskiej cenie... tak? NIE. zobaczmy to opisowe "drugie" zdjęcie...
Jak dla mnie różnica jest na tyle subtelna, że każdy powinien ją zauważyć
Oryginalne kosztują w rejonie 50 pln (oczywiście używane).
W aukcji którą podano powyżej autor stosuje piękny wybieg... warto czytać dokładnie
Najpierw jest "Przedmiotem aukcji jest zamiennik oryginalnego czujnika" a dalej pod koniec tekstu gdzie podniecony niską ceną allegrowicz może nie dotrzeć... "Drugie zdjęcie przedstawia sprzedawany czujnik."
A teraz najlepsze
Zdjęcie z aukcji widoczne na liście to:
Piękny czujnik w niskiej cenie... tak? NIE. zobaczmy to opisowe "drugie" zdjęcie...
Jak dla mnie różnica jest na tyle subtelna, że każdy powinien ją zauważyć
- raven_1983
- Ekspert

Chciał bym aby inni użytkownicy nie wpadli w pułapkę pierwszego zdjęcia 
Kiedyś już prawie kupiłem - szukałem na szybko czujnika i myślałem, że znalazłem.
Na szczęście doczytałem.
Swoją drogą czy ten "zamiennik" pasuje w zatrzask na czujnik? (czy raczej obejmę... czy jak to nazwać... w miejsce pod oryginalny czujnik
)
Kiedyś już prawie kupiłem - szukałem na szybko czujnika i myślałem, że znalazłem.
Na szczęście doczytałem.
Swoją drogą czy ten "zamiennik" pasuje w zatrzask na czujnik? (czy raczej obejmę... czy jak to nazwać... w miejsce pod oryginalny czujnik
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Kontakt:
[36] Temperatura !!
W jaki sposob mozna wyczyscic ten czujnik. Przeczyscilem styki preparatem kontakt i wydaje mi sie ze teraz czujnik calkiem nie dziala (wczesniej zanizal o 10*). Czy jest jakis sposob reanimacji tego czujnika czy lepiej kupic ten zamiennik o watpliwej jakosci konstrukcji z allegro?
- raven_1983
- Ekspert

[36] Temperatura !!
Najlepiej było by kupić na allegro oryginał... drożej ale nie trzeba nic kombinować.
Jednak zaczął bym od sprawdzenia czy to czujnik jest uszkodzony - omomierz w dłoń i sprawdzić jego rezystancję.
Jeżeli obwód między nogami czujnika jest otwarty to ewidentnie uszkodzony czujnik.
Jeżeli ma rezystancję to szukał bym dalej problemów.
Jednak zaczął bym od sprawdzenia czy to czujnik jest uszkodzony - omomierz w dłoń i sprawdzić jego rezystancję.
Jeżeli obwód między nogami czujnika jest otwarty to ewidentnie uszkodzony czujnik.
Jeżeli ma rezystancję to szukał bym dalej problemów.