PANEWKI ;(

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ostry
Bywalec

PANEWKI ;(

Post autor: ostry »

Witam koledzy.
Ogólnie jestem podłamany...w niedziele na trasie zaczęło mi cos stukać w silniku...stuka mi tak jakby z kolektora-im wyższe obroty tym szybsze stukanie. Bunia mocy nie straciła, wszytko jest ok, ale stuka.. Na zimnym silniku odpala normalnie, stukania nie slychać,, rzuca za to troche silnikiem i kopci. Jak się rozgrzeje chodzi równo , ale stuka. Mechanik mnie dobił- powiedział, że najprawdopodobniej panewki.

Moje pytanie: co w takim wypadku koledzy radzicie??
Mechanik powiedział, że wał powinien być w porządku, i wystarczy założyć nowe panewki. Ogólnie trudno chyba w to uwierzyć, że bez szlifu sie obejdzie- a nawet jak będzie szlif to to wszystko chyba z a długo nie wytrzyma.

nie wiem co mam robić, szukać nowego silnika? dołu silnika, czy nowego wału?

dół na maxa....
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

nie rozumiem czemu mialoby po remoncie dolu dlugo nie wytrzymac. wytargaj wał, zrob szlif, zaloz panewki i wiesz co masz. a kupisz uzywke ktora i tak nie wiesz ile jest warta. ja bym osobiscie zrobil remont dolu.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Doden
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Doden »

Czesc sie nie łam bo nic zlego nie bedziesz mial spokojnie zwal miske odkrec korbowe i wymien na nowe juz 3 beemki robilem na panewy w zadnej wal nie dostal a w e30 koles jezdzil tak 2 lata i nie zdarlo walu chodz jak wyciaglem panewe to byla jak papier.
Bylo :)
e30 316i M40
e36 320i M50
e32 730i M30
e32 730i M30
e34 525tds touring automat
e34 525tds touring manual
e36 325i coupe
e36 325i touring automat
A obecnie :
E36 318 tds touring ..
ostry
Bywalec

no to dzieki chlopaki, pocieszyliscie mnie. Mam nadzieje , że wał będzie cały. Kifiu spoko, ale wytargabnie tego wszystkiego sporo kosztuje, a mam juz dosc ladowania kasy w auto :) kupilem ostatnio sprezyny na tył, miałem kupic chipa jeszcze i to mial byc koniec, a tu jeb, wywaliło panewy...
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

a ty myslales ze silnik za darmo kupisz?? szlif walu przynajmniej w krk to wydatek 200zl - mysle ze warto.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
bamse77
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie

Post autor: bamse77 »

A może to nie panewki tylko wtryski już zaczęły stukać?
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

ja miałem tak samo jak Ty z tym pukaniem po bokowaniu lekkim w deszcz, to było takie tarcie opon że przy filtrze oleju odkrecila mi sie srubka od obudowy i wpadla gdzies i ona mi stukala, i wlasnie jak wyzsze obroty to tym bardziej stukalo na zimnym nie slychac, bo silnik glosno pracuje;)
azbest
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Model: 525tds
Województwo: Mazowieckie

Post autor: azbest »

hej jak ci kopci i stuka w miarę rytmicznie przejrzyj wtryski miałem coś takiego w zeszłym roku. w silniku mi stukało autko kopciło (myślałem że panewka się obróciła podobny odgłos)posłuchałem starszego wyjąłem wtryski okazało się ze jeden wtrysk podlewał . w tej chwili wałczę z silnikiem parę dni bo chyba słabego (jedynego w Siedlcach) pompiarza sobie wybrałem.

[ Dodano: Pią Paź 30, 2009 12:47 am ]
Tak jeszcze mi się przypomniało bunie mają problemy z napinaczami czasem się potrafią podwiesić i podobny stukot przy dodawaniu gazu. Nie postępuj pochopnie zbadaj inne możliwości :razz:
ostry
Bywalec

Panowie nie daje już rady z tym autem! mechanik, który stwierdził, że to panewka później stwierdził kategorycznie, że to jednak nie panewka, że wtryski. Ok, pojechałem do gościa, wyciągnął wtryski pojechał do pompiarza, gościu zrobił wtryski (lały podobno strasznie). Dzisiaj odbieram auto, miało już być wszystko ok, odpalam silnik i ku*** dalej stuka. Typ na to, że to najprawdopodobniej popychacz, ale głowy nie daje i że trzeba będzie rozbierać.

Zapłaciłem 700 zł za wtryski i robotę i dalej stuka.

teraz pomyśle o popychaczach (gdzieś 40 zł za 1 - potrzeba 12 + robota) to mi mina rzednie.

Teraz pytanie, mam znajomego który jest młodym zdolnym mechanikiem - i chce mu dać auto do roboty- tylko jeżeli zdejmie wałek rozrządu to czy później jest do ustawiena kąt wtrysku. Moje pytanie czy w tds 2, 5 jest stayczny kąt wtrysku czy dynamiczny?

jak jest zwykły to powiedział, że da rade...

co robic???

pzdr
Dawit000
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: Dawit000 »

Jezu kolego ale ty brednie piszesz. Co za problem wleźć pod auto odkręcić miche olejową (no w sumie trzeba się troche namęczyć) i zobaczyć czy z panewki jest wiór czy nie? Po co robić wszystko po koleji? Nie szkoda ci kasy? Przecież wszystkich szklanek nie musisz wymieniać. Wywal tą co ci klaszcze i po problemie. Ale podejrzewam że to nie szklanka tylko panewa się skończyła. Nie oszukujmy się panewki też się zużywają i trzeba je wymieniać. Koszt panewek 170zł robocizna hmm 200-600zł ze szlifem. I spokój na lata:)
ostry
Bywalec

kolego ale mi z góry coś klaszcze...a nie od spodu. 2 typów stwierdziło będać pod spodem ze to nie panewki.
Dawit000
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: Dawit000 »

możłiwe że pękła Ci sprężyna na zaworze:) ogólnie prosta robota jeśli nie trzeba głęboko kopać. Odkręcasz dekiel klawiatury potem pompe waku robisz sobie znak na wałku rozrządu i kole zębatym i odkręcasz koło od wałka rozrządu. Potrzebny ci będą takie klucze http://allegro.pl/item787650863_zestaw_ ... _2_fv.html a potem to z górki już tylko. Sprawdzasz który samoregulator ci klaszcze bądz ewentualnie który zawór się lżej wciska.
rudy 102
Bywalec

Post autor: rudy 102 »

jak zaczą ci klaskac samoregulator to wymien wszystkie chyba ze za jakis czas chcesz znowu przechodzic to samo tylko z innym olejakiem one sie zuzywają i jak padnie jeden to znak ze ich zywot konczy sie powoli polecam olejaki marki INA
ODPOWIEDZ