2,5 TDS - jak Wam przyspiesza auto na IV biegu?
Moderator: Moderatorzy
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
sorry za off'a ale nie moge... kolega tl vel bajkopisarz, najpierw twierdzi ze ta golfina miala w serii 130km a pozniej mowi ze to jest golf III, musze przyznac ze nie wiedzialem ze do trojki pakowali tdi 130km... nie wspominajac o tym ze takiego golfa, jak i praktycznie wszystkie przednionapedowki to pewnie objechalbym na starcie moim tds bo mam jedyny sluszny tylni naped, wiec te bajki o wyrownanym wyscigu z m5 to sobie mozna...
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
arl to silnik 150km 130 km mialy silniki awxJeta pisze:papwil, dokładnie,najmocniejszy silnik diesla w golfie III to był AFN 110 koni. dopiero pozniej w golfach IV wprowadzili ARL o mocy 130 koni
Cyu !
wracajac do tematu ja leje tylko orlena verve i nie wiem czy jest roznica ale lepiej zeby dobre paliwko bylo bo nikt wtryskow ani pompy nie chce zajechac:D chyba
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
- raven_1983
- Ekspert

- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Sam się dziwie że tak jedzie, czasy sprawdzane kilkakrotnie, bo sam nie wierzyłem jak pierwszy raz przetestowałem. Musze sprawdzić kompa w wolnej chwili, może coś tam siedzi o czym nie powiedział mi wcześniejszy właściciel. Mówił, że seria. Ogólnie czuje się jakbym jeździł 3.0 benzyną pod maską. Każdy pisze, ze TDS ma slabe osiągi... a tu niespodzianka. Przed chwilą sprawdzałem na V (piątym) biegu 80-120 10.1 sec. Daj mi to do myślenie, skoro kolaga w e34 tds osiąga ten czas na IV biegu. Jego auto przy 180 dostaje zadyszki moje, mija 210 bez mrugnięcia okiem, gdyby nie było mi szkoda silnika ciągnąłbym duzo dalej.
Jutro rozbiorę kompa zobacze co tam świszczy
Pozdrawiam posiadaczy BMW.
[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 4:59 pm ]
A czasy mierzę stoperem wbudowanym w oryginalne radyjko BMW, mam tą wersje z NAVI 4:3, jest tam poręczny stroper
Ale dla spokoju przetestuje innym czasomierzem.
Jutro rozbiorę kompa zobacze co tam świszczy
Pozdrawiam posiadaczy BMW.
[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 4:59 pm ]
A czasy mierzę stoperem wbudowanym w oryginalne radyjko BMW, mam tą wersje z NAVI 4:3, jest tam poręczny stroper
tylko BMW jest ważne...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
wczoraj powiem szczerze ze besz wiekszych problemow osiagnalem 180 i co ciekawe nie miala zamiaru przestawac ciagnac ale niestety zblizyl sie zakret. czasow nie sprawdzalem ale ja jestem wniebowziety tym silnikiem, trafilem na zadbane auto, jestem 2 wlascicielem w polsce, kupilem je od 50 letniego goscia ktory jezdzil nia rok , ktory kupil sobie nowsze, a to sprzedal mi, na dodatek mam brief i w niemczech byl jeden wlasciciel 64 latek,

Bo racjonalne podchodząc do sprawy nie możliwe powinno być osiągniecie lepszych rezultatów przy 230 tys niż nowe auto (dane katalogowe). Może jakiś wirus jednak siedzi, bo e36 323i nie mógł mi ostatnio uciec... Jutro rozbieram kompa i sprawdzę, jako że mam to auto od niedawna. Wcześniej też miałem e38 tds, był słabszy ale auto cięższe i 18' na 245 więc to robiło pewnie swoje.
[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 5:09 pm ]
Kolega Ermce dobrze mówi, zdrowy TDS nie jednego może zadziwić
<piwo>
[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 5:09 pm ]
Kolega Ermce dobrze mówi, zdrowy TDS nie jednego może zadziwić
tylko BMW jest ważne...
-
tl
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
papwil, widze, ze ograniczasz sie tylko do fabryki, a slyszales o takim czyms jak SWAM? :>
Troche wyjasnien:
Ten Golf3 bym fabrycznie wyposazony w silnik benzyna 150KM, potem koles dolozyl gaz, a pozniej nastepny wlasciciel wstawil 1.9tdi 130KM (seria) wraz z 6biegowa skrzynia z Golfa4, do tego zegary w Paska FL i inne bzdety.
Troche wyjasnien:
Ten Golf3 bym fabrycznie wyposazony w silnik benzyna 150KM, potem koles dolozyl gaz, a pozniej nastepny wlasciciel wstawil 1.9tdi 130KM (seria) wraz z 6biegowa skrzynia z Golfa4, do tego zegary w Paska FL i inne bzdety.
- Bagor
- Bywalec Gadulec
- Seria: E30
- Rocznik: 1990
Pewnie masz auto po chipie.speedy pisze:W moim przypadku czasy są następujące:
IV bieg: 80 - 120 - czas 8.3s
W tym temacie osoba, która ma ode mnie chipa, opisuje swoje wyniki: http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?p=11178#11178
tomek pisze:na seri na IV BIEGU 80-120 ok 11,5s
na chipie ok 7,2-7,5s
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316