2 problemy w bmw e34 525 tds

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

2 problemy w bmw e34 525 tds

Post autor: karol-lolek »

Witam

tak jak w temacie borykam się z 2 problemami z moim tdesem.... otóż
1) przy zapalaniu silnika zimnego przy pełnym grzaniu świec czyli jak lampka zgaśnie silnik ładnie zapala lecz potrafi zakopcić na biło.... jeżeli mam rozgrzany silnik i wracam po 5 min do auta i ponownie zapalam lampka grzania się nie włącza ale czekam i zapalam silnik lecz muszę bardzo długo kręcić rozrusznikiem aby zapaliła jak zapali to też potrafi zakopcić. Czytam archiwum i boje się czy to nie jest pompa wtryskowa.... dodam ze wymieniłem świece żarowe na nowe auto ma przejechane 238tyś i jest to prawdziwy przebieg. dodam ze startując na pełnych obrotach i wciskając pedał do podłogi auto tak samo potrafi mocno zakopcić... lecz nie ma jakiegoś spadku mocy itp... co to może być??
2) Problem nr 2 związany jest z przekładnią kierowniczą przy gwałtownych obrotach kierownicą kierownica zaczyna mróczec przy skręcie... nie wiem czy to nie wina małej ilości płynu choć nie wiem jaki jest prawidłowy stan gdyż nie ma podziałki...

z góry dzięki za pomoc
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

Jak autku dajez w pałę to zakopci niema sily ;) w koncu to diesel co do odpalania moze to byc pompa jednak nie koniecznie moze wtryski albo jakis czujnik trzeba poszukac.

co do grzania swiec to one sie rozgrzewaja jeszcze jakies 6-8sek po zgasnieciu kontrolki ;)
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

2 problem naprawiony po prostu było za mało płynu w układzie wspomagania...
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

karol-lolek pisze:2 problem naprawiony po prostu było za mało płynu w układzie wspomagania...
A kiedy ostatnio wymieniałeś tam olej...? :mrgreen:
arcabuz
Bywalec
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie

Post autor: arcabuz »

masz uszkodzoną pompę wtryskową nie ma się co oszukiwać.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

czyli bez 3000zl się nie obejdzie?? no ale auto ma dopiero 240tys przejechane i juz by to była pompa??
dziwny30
Świeżak
Świeżak

Post autor: dziwny30 »

witam kolego masz uszkodzoną pompe mam to samo koszt to 1200 zł plus robota 400 zł masz walnięty tłoczkorozdzielacz / głowiczka :roll: :shock:
dziwny30
ANDRU
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

dziwny30 pisze:witam kolego masz uszkodzoną pompe mam to samo koszt to 1200 zł plus robota 400 zł masz walnięty tłoczkorozdzielacz / głowiczka :roll: :shock:
Dokładnie jak kolega pisze.Walnieta głowiczka i ratunek to tylko i wyłacznie jej wymiana.
Co do zdziwienia kolegi ze ''juz'' przy 280 tysiach poszla glowiczka to sklada sie na to nasze wspaniale paliwo oraz to kolegi deptanie w podloge :lol: mimo ze to BMW to ciagle pod maska jest diesel ktory nie lubi deptania w podloge. Swoja drogą trzeba tu powiedzieć jasno ze konstruktorzy TDSa dali ostro d*** bo co to za g**** pompa gdzie silnik ma mniej więcej trzy krotnie dłuższą żywotność od pompy.
krzysiek31
Bywalec

Post autor: krzysiek31 »

ten model nie tety tak ma
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Pompa nie była projektowana przez bmw... i trudno aby projektowali pompę pod nasze cudowne paliwa...
Ermce
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Ermce »

karolek-lolek powiedz gdzie bedziesz to porownamy tds-y i pomyslimy co tam nie gra na zywca. jestem z tego samego miasta, wiec powiedz tylko kiedy Ci pasuje, ja mysle ze to nie bedzie pompa, tylko rozciagniety lancuch rozrzadu, mialem podobnie z odpalaniem, tyle ze dymka bylo tyle co nic ale byl. wymienilem kompletny rozrzad (wtedy lancych nie jest rozciagniety, przez co nie zmienia sie kat wyprzedzenia) i auto czy zimne, czy gorace pali jak nowe, bez jakiegokolwiek dymka, silniczek pieknie i cichutko mruczy. moj przebieg to 310,5 tys. -dodam ze autentyczny
rononM1
Bywalec
Rocznik: 1996

Post autor: rononM1 »

ANDRU pisze:
dziwny30 pisze:witam kolego masz uszkodzoną pompe mam to samo koszt to 1200 zł plus robota 400 zł masz walnięty tłoczkorozdzielacz / głowiczka :roll: :shock:
Dokładnie jak kolega pisze.Walnieta głowiczka i ratunek to tylko i wyłacznie jej wymiana.
Co do zdziwienia kolegi ze ''juz'' przy 280 tysiach poszla glowiczka to sklada sie na to nasze wspaniale paliwo oraz to kolegi deptanie w podloge :lol: mimo ze to BMW to ciagle pod maska jest diesel ktory nie lubi deptania w podloge. Swoja drogą trzeba tu powiedzieć jasno ze konstruktorzy TDSa dali ostro d*** bo co to za g**** pompa gdzie silnik ma mniej więcej trzy krotnie dłuższą żywotność od pompy.
Kurcze, zazdroszcze Wam tak małych przebiegów w TDS-ach :twisted: A jeśli chodzi o pompę, to zużywa się ona NAJWCZEŚNIEJ po mnin.300 tys.km - normą jest 400-500 tys. km. Współczuję :wink: wszystkim tym, którzy mieli pecha, że przy tak małych przebiegach padła im pompa, tylko zaskakująco duzo jest tych osób.
Może przypomnę jeszcze raz 2 moje doswiadczenia:
-mój pierwszy TDS miał 14 lat i przebieg poniżej 200 tys km - jak ja chciałem wierzyć, że jeździł nim emeryt do kościoła!!!!! Ale niestety jestem za starym realistą i uważam, że miał skręcone 400-500 tys.km ale i tak spokojnie przez 2 lata zrobiłem nim 120 tysi bez problemów z pompą /może już była robiona?/
-Pan Adam z Auto Classic opowiedział mi o kliencie, który przyjechał E39 530d /chyba ok 1999-2000r/ z GWARANTOWANYM,PEWNYM przebiegiem ok.250 tys.km - po podłączeniu do komputera odczyt pokazał ponad 700 tysi !!! A auto nieźle jeździło dalej.
Konkluzja jest taka: BMW to twarde auta, należy je tylko przyzwoicie serwisować a odwdzięczą się długowiecznością.
Dlatego wybaczcie koledzy, ale nie uwierzę że aż tak dużo E34 TDS ma tak małe przebiegi, tym bardziej jak słyszę narzekania na tę tak mało wytrzymałą pompę.
Mój obecny TDS ma niecałe 400 tys. /ja nim zrobiłem ok.70tys./ - poprzedni właściciel też twierdził i dokumentował, że był prawdziwy, ale ja, niedowiarek, nie do końca w to wierzę bo wiem, że jak Hans kupił droższego TDS-a a nie 520i to po to aby nim naprawdę dużo jeździć. Faktem jest, że pompa w moim jeszcze nie była robiona, co tylko potwierdza moją teorię; chyba że, dla odmiany, teraz to ja jestem farciarzem :wink:
Ostatnio zmieniony 05 paź 2009, 22:49 przez rononM1, łącznie zmieniany 1 raz.
Ermce
Bywalec Wyjadacz

kolego ronomM1 zazdrosc to jeden z gzrechow glownych... ja ma 310 tys i nie narzekam na silnik, wrecz przeciwnie jestem z niego zadowolony jak nigdy, zadnego falowania obrotow, szarpania, czy kopcenia, musisz sie pogodzic z tym ze sa TDS-y naprawde zadbane i sa ludzie ktorzy onie dbaja, ja jestem jednym z nich.
rononM1
Bywalec

Ermce pisze:kolego ronomM1 zazdrosc to jeden z gzrechow glownych... ja ma 310 tys i nie narzekam na silnik, wrecz przeciwnie jestem z niego zadowolony jak nigdy, zadnego falowania obrotow, szarpania, czy kopcenia, musisz sie pogodzic z tym ze sa TDS-y naprawde zadbane i sa ludzie ktorzy onie dbaja, ja jestem jednym z nich.
Kolego Ermce - chyba nie przeczytałeś uważnie tego, co napisałem i Twoja uwaga jest trochę OT
Ermce
Bywalec Wyjadacz

ronomM1 fakt, przeczytalem bez zrozumienia :sad: czy sprawdzaliscie przytrzymujac na paplonie guzik od kasowania licznika km ile wasze auto ma naprawde przejechane??
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Ermce pisze:ronomM1 fakt, przeczytalem bez zrozumienia :sad: czy sprawdzaliscie przytrzymujac na paplonie guzik od kasowania licznika km ile wasze auto ma naprawde przejechane??
O czym piszesz to tzw. test licznika nie ma on nic wspólnego z faktycznym przebiegiem auta. :wink:
Ermce
Bywalec Wyjadacz

poszukalem na innym forum o tescie licznika i nie chodzilo mi mtu wcale o to ile masz faktycznie tylko czy nie jest cofany

zamieszczam link i wielkie podziekkowania dla kolegow z BMW Trojmiast.pl

http://forum.bmw-3city.pl/viewtopic.php?t=166

[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 10:35 am ]
popatrzcie na twardy 540 co ciekawego napisal:) wtedy bedzie cie wiedziec ze te zekomo 250, czy 190 pare to jedna wielka bajka
rononM1
Bywalec

W E34 poza czerwoną kropką, którą fachowiec też potrafi zlikwidować, nie odczytasz faktycznego przebiegu. Inaczej jest w E39 - przebieg jest zakodowany w czterech miejscach: zegarach, kluczyku, teście świateł i chyba w komputerze. Ale i tu jak się fachmanowi będzie chciało, też może wszystko zmienić :cool:
Ermce
Bywalec Wyjadacz

tka , wszystko jest do zrobienia ale jesli malo kto wie o tej magicznej kropce, dla potencjalnego kupca nic ona nie znaczy, nic mi nie powie, mozna tez przelozyc komputer tylko po co... :mrgreen:
lesniak e39
Świeżak
Świeżak

Post autor: lesniak e39 »

Slyszalem ze to dlugie odpalanie na cieplym to moze byc wina wtrysku sterujacego (4 od przodu),koszt na allegro ok 350zl,podobno sprawdzony sposob i tanszy niz pompa.
Leśniak
ODPOWIEDZ