Pasek klinowy
Moderator: Moderatorzy
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
Pasek klinowy
Witam, otóz mam problem;p dzisiaj jak wracalem z MC Donald's to po przekroczeniu 2.500rpm zaczelo mi cos swiszczec/piszczec, im wieksze obroty tym bardziej piszczy i glosniejsze to zaczyna piszczec od 2.500, wydaje mi sie ze to pasek klinowy ale nie jestem pewien, wiadomo jak to sprawdzic? a i dodam ze czasem jak gasze samochód to zdaża się że też pasek zapiszczy ( e34 touring kombii automat 2.5 tds) pozdrawiam
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
Re: Pasek klinowy
[quote="morsik20ncdldz"]Witam, otóz mam problem;p dzisiaj jak wracalem z MC Donald's to po przekroczeniu 2.500rpm zaczelo mi cos swiszczec/piszczec, im wieksze obroty tym bardziej piszczy i glosniejsze to zaczyna piszczec od 2.500, wydaje mi sie ze to pasek klinowy ale nie jestem pewien,
Mi się wydaje,że to silnikowi piszczy z głodu bo nie poczęstowałeś go big-makiem
A tak serio to oprócz pasków sprawdź napinacz bo to on odpowiada za to czy paski się ślizgają,a same paski wymień bo albo są popękane albo rozciągnięte.
Napinacz można częściowo samemu naprawić-poszukaj na tym forum,a paski mogę Ci sprzedać do TDS 80zł za 2 + 15zł przesyłka.
[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 7:14 pm ]
Nowe.
Mi się wydaje,że to silnikowi piszczy z głodu bo nie poczęstowałeś go big-makiem
A tak serio to oprócz pasków sprawdź napinacz bo to on odpowiada za to czy paski się ślizgają,a same paski wymień bo albo są popękane albo rozciągnięte.
Napinacz można częściowo samemu naprawić-poszukaj na tym forum,a paski mogę Ci sprzedać do TDS 80zł za 2 + 15zł przesyłka.
[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 7:14 pm ]
Nowe.
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
powiem tak : pasek wymieniony a i tak piszczy;/ wiecie moze czemu? moze ten napinacz? a i w oleju od skrzyni mam jakies opilki aluminium i olej jest lekko szarawy, skrzynia to automat chodzi o auto e34 5 tds
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 4:23 pm ]
dopisze jeszcze cos: zaobserwowałem - gdy slizga sie ten pasek, to tak jakby sie wolniej zbierał, i na wskaźniku doładowania, wskazówka inaczej chodzi tak wolniej jakby zamulona była i nie pokazuje pełnego doładowania, czego to może być przyczyna? pozdrawiam i proszę pomóżcie mi!!
[ Dodano: Czw Paź 08, 2009 4:23 pm ]
dopisze jeszcze cos: zaobserwowałem - gdy slizga sie ten pasek, to tak jakby sie wolniej zbierał, i na wskaźniku doładowania, wskazówka inaczej chodzi tak wolniej jakby zamulona była i nie pokazuje pełnego doładowania, czego to może być przyczyna? pozdrawiam i proszę pomóżcie mi!!
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
No to napinacz do wymiany.
Co do oleju w skrzyni automatycznej to Ja na twoim miejscu już bym go wymienił.
U siebie jak kupiłem auto to wymieniłem wszystko co tylko można wymienić: pompa wody,termostat,napinacz,paski,filtry,oleje wszystkie,tarcze hamulcowe z klockami,zregenerowałem całe turbo i troskę pompę wtryskową,wymieniłem sprzęgło z 2masem i teraz Jestem pewny,że pojeżdżę bezawaryjnie w/w podzespołach.
[ Dodano: Pią Paź 09, 2009 11:51 am ]
Coś o napinaczu:
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... sc&start=0
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... nacz+paska
Możesz go Sam naprawić.
Co do oleju w skrzyni automatycznej to Ja na twoim miejscu już bym go wymienił.
U siebie jak kupiłem auto to wymieniłem wszystko co tylko można wymienić: pompa wody,termostat,napinacz,paski,filtry,oleje wszystkie,tarcze hamulcowe z klockami,zregenerowałem całe turbo i troskę pompę wtryskową,wymieniłem sprzęgło z 2masem i teraz Jestem pewny,że pojeżdżę bezawaryjnie w/w podzespołach.
[ Dodano: Pią Paź 09, 2009 11:51 am ]
Coś o napinaczu:
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... sc&start=0
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... nacz+paska
Możesz go Sam naprawić.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Wymienialem niedawno napinacz i nie polecam regeneracji. To bardzo istotna czesc, bo gdy on pusci to pasek spada i zwykle lamie wisko. Naprawa moze przekroczyc 1000zl... Sam napinacz kosztuje 125zl na allegro, mnie wymiana zastala na urlopie w zakopanem i wytargowalem sie w lokalnym warsztacie do tej ceny. Warto kupic Ina bo taki idzie na pierwszy montaz. Ruville jest podobno rownie dobry ale od niedawna drozszy. Co do wymiany to polecam jednak zeby zalozyl warsztat. Ja co prawda nie mialem solidnych kluczy ale wymiana przyspozyla mi sporo klopotu. Bardzo ciezko go naciagnac a dobry warsztat zwykle dysponuje stosownym urzadzeniem i zalatwia sprawe w 5 min bez zdejmowania paska.
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt: