2 problemy w bmw e34 525 tds

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

to nie pompa, to rozcoagniety lancuch rozrzadu, przez co przestawia sie kat wyprzedzenia wtrysku, gdy lancuch zimny jeszce sie nie rozciaga, gdy chwile przejedziesz rozciaga sie nieznacznie ale to wystarczy by przestawic kat wyprzedzenia, moze to tez byc wina napinacza lancucha, badz kroregos ze slizgow po ktorych sie slizga, przez co jest "dluzszy" moja rada: wymienic caly rozrzad, ja tak mialem i dziala elegancko (tu rozrzad najczesciej konczy sie okolo 300tys, wiec te 238 w Twoim przypadku to raczej nie jest mozliwe)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Najlepiej wykonać prosty test.

Opisywany wielokrotnie na forum ale jeszcze raz nie zaszkodzi, butelka wody mineralnej, robimy dziurkę w korku i małym strumyczkiem wody lejemy na głowiczkę pompy (niech będzie litr wody, na głowiczkę i przewody paliwowe).

Oczywiście test robimy na solidnie nagrzanym silniku wtedy gdy występują problemy z odpaleniem.

Po polaniu głowiczki czekamy chwilę czasu z otwartą maską (np. minutę) i próbujemy odpalić.

Jeżeli występuje znaczna poprawa to do wymiany głowiczka pompy.

Jeżeli brak zmian - to najprawdopodobniej będzie to kwestia spóźnionego kąta wtrysku (skutek wyciągania się łańcucha rozrządu i zuzycia pompy wtryskowej).

Tymczasowe remedium bez znacznych kosztów to regulacja kąta wtrysku.

Ale w dłuższej perspektywie tak czy inaczej czeka nas grubsza robota.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi

Post autor: karol-lolek »

Auto miało robiony kat wtrysku i pali trochę lepiej na ciepłym ale nie idealnie teraz powiem ciekawostkę jaką zauważyłem... jak zgaszę na ciepłym i od razu zapalę to pali od ''strzału'' jak postoi np. 5 min to trzeba pokręcić do 3-4 sek...
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Post autor: raven_1983 »

Zawęża w takim razie podejrzanych do 2 osób.

1. tłoko-rozdzielacz
2. paliwo cofające się do silnika

Zrób test - na stałe włącz pompkę paliwa w baku.

Przekaźnik znajduje się w skrzynce na prawym nadkolu (niestety nie pamiętam który kolor przekaźnika... żółty? było opisane na forum).

Zwierasz gniazda w podstawce przekaźnika zgodnie z schematem na przekaźniku.

Jeżeli odpali bez problemu pomimo stania kilka minut to przyczyną jest cofające się paliwo.

Jeżeli nadal nie odpali to test "wodny" na tłoko-rozdzielacz.
Ermce
Bywalec Wyjadacz

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... _Aa8j7SeBQ

to chtba wyjasni sprawe co do rozrzadu, tylko z tym rozbieranie m calego silnika to bujda, widzialem jak to robil moj mechanik:)
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

karol-lolek, ja mam tak samo!!!!!! jak auto postoi to musze kęcić , jak zgasze i odpale w ciągu paru minut pali od strzala. Też zauważyłem,że nieraz pali od strzała i sam nie wiem o co chodzi , faktycznie może to łańcuchy ?
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

kwiatek pisze:karol-lolek, ja mam tak samo!!!!!! jak auto postoi to musze kęcić , jak zgasze i odpale w ciągu paru minut pali od strzala. Też zauważyłem,że nieraz pali od strzała i sam nie wiem o co chodzi , faktycznie może to łańcuchy ?
Kwiatek a Ty w swojej wymieniałeś łańcuchy? Ja tak myślę, że wybiorę sie do Bosch service do Bojarskiego na diagnostykę.
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

wymieniałem ,łańcuchy, pompe wody , termostat , pompa była o Bojarskiego , a na końcu wymieniłem silnik , a mechanicy nie oddali mi żadnej z tych części :twisted: :twisted: :twisted: możesz się domyśleć jacy ?!!!!
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

No tak to ja już nie wiem:) Na moje oko jakby był to łańcuch to po ustawieniu kąta wtrysku powinna palić elegancko chociaż na krótki okres czasu... jak sie mylę to mnie poprawcie:)
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

Ja narazie jeżdże , nic nie naprawiam a w tamtym silniku probowałem wszystkiego, aby chodzil jak należy , i na marne kasa poszła :evil:
Ermce
Bywalec Wyjadacz

ustawianie na wyciagnietym lancuchu kata wyprzedzenia zaplonu to tak jakby ustawiac zbieznosc na kompletnie wywalonym ukladzie kierowniczym, mija sie z celem... nie zauwazyles dziwnego chrekolenia dochodzacego z silnika???
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

Z tego co wiem , to nie musi byc właśnie slychać wcale łańcuchów ,aby stwierdzic ,że są wyciągnięte
rononM1
Bywalec

Post autor: rononM1 »

Jeśli słychać łańcuchy to znaczy że są w stanie agonalnym :cool:
A jest paradoksalnie: na wyciągniętym łańcuchu silnik pracuje ciszej i bardziej miękko niż na nowym :sad:
Wiem coś o tym bo 2 tygodnie temu wymieniałem rozrząd :lol:
Ermce
Bywalec Wyjadacz

ja rownierz wymienilem rozrzad 2 miesiace temu, ale nie to auto nie zrobilo, mruczy jak kociak, chodzi nieco ciszej:) fakt, ze to droga przyjemnosc, ale oplacalna w 100%
rononM1
Bywalec

Ermce pisze:ja rownierz wymienilem rozrzad 2 miesiace temu, ale nie to auto nie zrobilo, mruczy jak kociak, chodzi nieco ciszej:) fakt, ze to droga przyjemnosc, ale oplacalna w 100%
No to jeśli chodzi ciszej to musiał być już w kiepskim stanie. Ja wymieniłem bardziej profilaktycznie, bo regulacja już sie skończyła a wiadomo że w zimie przy niskich temperaturach bardziej dostaje w ... :mrgreen: kuper
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

rononM1 pisze:
Ermce pisze:ja rownierz wymienilem rozrzad 2 miesiace temu, ale nie to auto nie zrobilo, mruczy jak kociak, chodzi nieco ciszej:) fakt, ze to droga przyjemnosc, ale oplacalna w 100%
No to jeśli chodzi ciszej to musiał być już w kiepskim stanie. Ja wymieniłem bardziej profilaktycznie, bo regulacja już sie skończyła a wiadomo że w zimie przy niskich temperaturach bardziej dostaje w ... :mrgreen: kuper
Jaka regulacja jeśli mogę wiedzieć?
rononM1
Bywalec

Po 150-200 tys.km po raz pierwszy kasuje się luzy na łańcuchu /samoregulacja,napinacze już sie kończą/ a następnie co 20 tys.km aż do końca mozliwości regulacji - wtedy należy wymienić rozrząd.
szuszlik
Bywalec

Post autor: szuszlik »

panowie tak naprawdę to każdy z was ma przebiegi ponad pół miliona ja nigdy nie uwierzę w te przebiegi a łańcuch odzywa się ok 400 tyś każde auto diesel jak ma 10 lat to ma ok 500 tyś. to jest rocznie 50tyś trzy wymiany oleju 10w40 w roku co to jest.
SZUSZLIK
rononM1
Bywalec

szuszlik pisze:panowie tak naprawdę to każdy z was ma przebiegi ponad pół miliona ja nigdy nie uwierzę w te przebiegi a łańcuch odzywa się ok 400 tyś każde auto diesel jak ma 10 lat to ma ok 500 tyś. to jest rocznie 50tyś trzy wymiany oleju 10w40 w roku co to jest.
Szuszlik, niestety zgadzam się z Tobą, już parę razy o tym pisałem że: "zazdroszczę tym, którzy w 15-16 letnich TDS-ach mają po 200 tys przebiegu" :lol: :wink:
Ermce
Bywalec Wyjadacz

ronomM1

Po 150-200 tys.km po raz pierwszy kasuje się luzy na łańcuchu /samoregulacja,napinacze już sie kończą/ a następnie co 20 tys.km aż do końca mozliwości regulacji - wtedy należy wymienić rozrząd.
pierwsze slysze ze ma cos takiego miejsce jak kasowanie luzu na lancuchu, co to jest WSK, ze lancuch sie skraca??!! od tego sa napinacze, PANOWIE TO ZENAADA CO PISZECIE!!! moze w zuku czy polonezie (nie chodzi tu o konkretne auto tylko o to ze stare) tak sie robilo ale nie w tak czultm na wszelkie zzmiany skomputeryzowanym TDS-ie...

jesli sie myle niech ktos przedstawi mi dowod na to ze takie "kasowanie" ma miejsce, tylko nie taki ze kolega slyszal i mi powiedzial, konkrety PROSZE
ODPOWIEDZ