słabe światla mijania:(

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

bodzio19
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

słabe światla mijania:(

Post autor: bodzio19 »

witam wszystkich klubowiczow:) mam takie pytanie czy we wszystkich e 34 sa takie slabe swiatlas mijania??? zastanawiam sie nad nowymi lampami cale lub same swiatla mijania np http://moto.allegro.pl/item756917394_re ... 4_kpl.html
tylko zastanawiam sie czy podruby nie beda gorsze od orginalu... moze ma ktos nie orginalne lampy?? jesli tak prosze o opinie:) bo juz jezdzic w nocy nie moge bo widze wielkiego h... :lol: a to jest najgorsze ze jak popada to juz wogole padaka...
Obrazek
Jeta
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Jeta »

bodzio19, u mnie światła mijania świecą idealnie. Po prawej stronie na kokpicie masz potencjometr wysokości świateł,może ustawione masz za nisko ? Szczerze mowiac ze ani Mitsubishi ani Volkswagen jakie do tej pory mialem nie świeciły tak dobrze jak w mojej e34.
Obrazek
bodzio19
Bywalec

no wiem wiem ze ma ten potencjometr ale to nic nie daje slabe i tak... zastanawialem sie moze mocniejsze zarowki??? bo ja mam zwykle. moze 100??? tylko czy nie potopie plastikow??
Obrazek
rononM1
Bywalec

Post autor: rononM1 »

Spróbuj Osram Night Breaker - dają +90% światła więcej, jeżdżę na nich od 2 lat i jak na razie są to najlepsze żarówki jakich używałem. Mają tylko 1 wadę: 50% żywotności zwykłej żarówki.
bodzio19
Bywalec

a moze xenon pomoze?? patrzylem na allegro i nie sa takie drogie nawet. kolega mial tez w e34 i mu to pieknie swiecilo:) tylko teraz jak barwa chce zeby dobrze swiecilo ale zeby nie swiecilo mi na niebiesko...
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

Pytanie tylko jak byś się o tym xenonie wypowiedział siedząc w aucie jadącym a naprzeciwka...

W przeważającej ilości przypadków właściciele xenonów zarzekają się, że jest ustawione spoko, że są takie same jak oryginalne żarówki i tak dalej...

Wsadzeni w auto na przeciw swojego stwierdzają "może i troszkę oślepiają... ale nie musisz się patrzeć w lampki".

Nightbreakery w zupełności wystarczają i są spoko a nie oślepiają innych i co ważniejsze na oprawa + żarówka masz homologację.
rononM1
Bywalec

bodzio19 pisze:a moze xenon pomoze?? patrzylem na allegro i nie sa takie drogie nawet. kolega mial tez w e34 i mu to pieknie swiecilo:) tylko teraz jak barwa chce zeby dobrze swiecilo ale zeby nie swiecilo mi na niebiesko...
Tylko pamietaj, że większość tanich ksenonów nie ma homologacji i policja zaczęła to kontrolować.
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: suley »

Zacznij od przeczyszczenia soczewek tylko uwaga bo są bardzo delikatne + normalne żarówki tylko dobrej firmy. Ja mam u siebie żarówki z marketu za 30zł i bardzo ładnie świecą, lepiej niż światła drogowe w niejednym samochodzie.
Jeta
Bywalec Gadulec

Post autor: Jeta »

rononM1, nie ma czegos takiego jak homologacja na ksenon. homologacja,to inaczej samopoziomowanie,Spryskiwacze reflektorów oraz szkła oznaczone D2R bądź D2S. Gdy to wszystko mamy to ksenony mozemy kupic nawet za 20zł jak takie znajdziemy..to nie istotne.
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

I to właśnie mamy na myśli przez brak homologacji.

Lampy w E34 są homologowane dla żarówek H1 a nie D2 = brak homologacji po założeniu xenonu z allegro :)

Jak ktoś chce mieć xenon to niech kupi oryginalny xenon od bmw i po kłopocie.
rononM1
Bywalec

Jeta, to że przy ksenonach wg. Prawa o Ruchu Drogowym musi być układ samopoziomowania i spryskiwacze - to oczywiste :grin:
Natomiast homologacja jest przypisana do klosza lampy,do soczewki i przetwornicy - te elementy otrzymują homologację na wspólną pracę.
Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu.
Jeżeli kierowca pojedzie do stacji diagnostycznej, która wyda zaświadczenie, że lampy są zgodne z przepisami, to nie musi obawiać się problemów z policją. Po takich przeróbkach do stacji diagnostycznej warto pojechać nie tylko po zaświadczenie, ale również po to, by w razie konieczności skorygować ustawienie świateł. :idea:
Jesli kierowca nie ma zaświadczenia, a jego ksenony oślepiają innych, to policjant może kierowcę takiego samochodu pouczyć, ukarać mandatem w wysokości od 20 do 500 zł, skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego, a ponadto zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu do czasu przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia ze stacji diagnostycznej o zgodności reflektorów samochodu z obowiązującymi przepisami.
Po spełnieniu tych warunków można cieszyć się z użytkowania ksenonów :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 18:50 przez rononM1, łącznie zmieniany 2 razy.
Doden
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Doden »

Kolego polecam wymycie soczewek a zapomnisz o kupnie innych swiatel wiem co pisze :) tak ze do roboty :) Pozdro
Bylo :)
e30 316i M40
e36 320i M50
e32 730i M30
e32 730i M30
e34 525tds touring automat
e34 525tds touring manual
e36 325i coupe
e36 325i touring automat
A obecnie :
E36 318 tds touring ..
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

ronon - niestety smutne jest to, że przeciętny policjant zamiast robić swoje i zabierać dowód na ogół jest ugadywany na wymianę żarówek...

Bo kierowca... no właśnie... ciekawe jakie są argumenty przeciwko zabraniu dowodu...

Dla mnie jest to totalny absurd.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 18:59 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
bodzio19
Bywalec

no dobra swiatla rozebralem koledzy i tam kuku... bio wypalony jest jeden plastik od strony kierowcy... i co teraz nowy wklad??? bo to moze byc chyba przyczyna tego ze tak cieniutko swieci??
Obrazek
rononM1
Bywalec

raven_1983 pisze:ronon - niestety smutne jest to, że przeciętny policjant zamiast robić swoje i zabierać dowód na ogół jest ugadywany na wymianę żarówek...

Bo kierowca... no właśnie... ciekawe jakie są argumenty przeciwko zabraniu dowodu...

Dla mnie jest to totalny absurd.
No właśnie - prawo swoje, a realia swoje i później jak jedziesz w nocy, to dostajesz takim "działem świetlnym" po oczach że tylko kręgi widzisz :mrgreen:
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: suley »

plastik plastikiem skoro spalony trzeba wymienic. Najważniejsza jest szklana soczewka, na pewno jest u ciebie zmętniała, jak ją wyczyścisz (z obydwu stron) to zobaczysz różnicę. Tylko ostrożnie żeby nie porysować.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 22:53 przez suley, łącznie zmieniany 1 raz.
kamilmkm
Bywalec
Rocznik: 1997

Post autor: kamilmkm »

Dołącze sie do tematu
Mam e36 97r i przepalone te wewnetrzne okragle klosze od swiatel mijania, lampy boscha.
Czy mozna gdzies kupic wlasnie same te okragle klosze? Podobno latwo sie je wyciaga, ale nigdzie nie moge ich znalesc - rowniez na allegro.
bodzio19
Bywalec

w e34 sa razem z soczewkami podaje przyklad http://moto.allegro.pl/item760604030_bm ... hella.html chodzi mi o ten plastik za soczewka. ma wypalona dziurke i zrobil sie ciemniejszy.. a co do soczewek to tez czyscilem i zero roznicy w swieceniu.
Obrazek
Doden
Bywalec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Doden »

Zrob fotke ja mam ze 2-3 soczewki , moze bede mial to co dokladnie potrzebujesz i sie dogadamy :)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 18:03 przez Doden, łącznie zmieniany 1 raz.
Bylo :)
e30 316i M40
e36 320i M50
e32 730i M30
e32 730i M30
e34 525tds touring automat
e34 525tds touring manual
e36 325i coupe
e36 325i touring automat
A obecnie :
E36 318 tds touring ..
bodzio19
Bywalec

dobra foteczki postaram sie jutro dodacbo teraz zabiegany jestem troche i nie mam czasu nawet wykrecic.. a Koledzy mam pytanie korek do wlewu potrzebuje ma ktos?? bo zostawilem na stacji i juz go nie maa...

[ Dodano: Czw Paź 15, 2009 7:03 pm ]
Doden pisze:Zrob fotke ja mam ze 2-3 soczewki , moze bede mial to co dokladnie potrzebujesz i sie dogadamy :)
oto co potrzebuje kolego tu zamieszczam fotosy Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: Czw Paź 15, 2009 7:06 pm ]
soczewki odkrecilem do zdjecias i sa ok a ten klosz jest od strony kierowcy jakby co :mrgreen: jakby ktos mial takie cudo to chetnie wezme :grin:
Obrazek
ODPOWIEDZ