regularne stuki i bulgotanie jakiegoś płynu 'gdzieś tam...'
Moderator: Moderatorzy
- schrodinger
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
regularne stuki i bulgotanie jakiegoś płynu 'gdzieś tam...'
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, więc od razu i do rzeczy. Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem e34 525TD, sprawdzone 174tys., naprawdę godne auta te bmw, wcześniej śmigałem passatem, bez porównania
Niemniej, od jakiś 2 tygodni zauważyłem dziwne zjawisko, mianowicie kiedy już na ciepło ujadę parę kilometrów, zaczyna być wyczuwalne, a czasami nawet słyszalne, regularne stukanie pod pedałami sprzęgła i hamulca... mało tego, dokładnie w punkt tego stuknięcia, przypada 'bulgotanie' jakiegoś płynu! Podejrzewam że dobiega ono z chłodnicy, świetnie to słychać kiedy przytknie się ucho do środkowych wentylacji na kokpicie. A więc: STUK i w tym samym momencie odgłos 'jaccuzi' ze środka. Potem cisza przez 3 sek... i znowu to samo. Raz się to nasila, raz słabnie... Panowie, CO TO KURDE JEST?? Dodam, że z temperaturą jest ok, płyn w chłodnicy wymieniałem w wakacje... Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.[/center]
- raven_1983
- Ekspert

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Stuknięcie jest takie głuche?
Obstawiał bym elektrozawory wody - tak działają.
Aby to sprawdzić ustaw maksymalne grzanie albo maksymalne chłodzenie i powinno ustać.
Jeżeli na maks chłodzeniu ustanie i nie będzie szumieć a na maks grzaniu będzie szumieć to szumi woda w nagrzewniczce (kamień w nagrzewniczce? lub powietrze w układzie?).
Aby potwierdzić, że to elektrozawory klikają na ciepłym silniku zgaś silnik, włącz z powrotem zapłon i słuchaj czy stukania wystąpią.
Obstawiał bym elektrozawory wody - tak działają.
Aby to sprawdzić ustaw maksymalne grzanie albo maksymalne chłodzenie i powinno ustać.
Jeżeli na maks chłodzeniu ustanie i nie będzie szumieć a na maks grzaniu będzie szumieć to szumi woda w nagrzewniczce (kamień w nagrzewniczce? lub powietrze w układzie?).
Aby potwierdzić, że to elektrozawory klikają na ciepłym silniku zgaś silnik, włącz z powrotem zapłon i słuchaj czy stukania wystąpią.
- schrodinger
- Bywalec
tak jest, stuknięcie jest bardzo głuche, słyszalne wyłącznie z kabiny. bez względu na to czy silnik jest zimny czy też nie, to bulgotanie pojawia się zaraz po ustawieniu zapłonu przed odpaleniem... i sobie tak 'pobulguje' regularnie... stuki pojawiają się dopiero w trakcie jazdy, najbardziej odczuwalne kiedy jest już mocno nagrzany podczas postoju... czyli w tej sytuacji co najlepiej zrobić? wielkie dzięki
!!
- raven_1983
- Ekspert

Moim zdaniem te stuki to elektrozawory wody do nagrzewnicy. Na zimnym silniku otwarte aby maks ciepła poszło na nagrzewnicę, na ciepłym zamykające i otwierające dopływ płynu aby temperatura nagrzewnicy była odpowiednia.
Dopóki nie opiszesz dokładniej i nie sprawdzisz tego co opisałem powyżej ciężko diagnozować cokolwiek dalej.
Bulgotanie jest nieco bardziej niepokojące bo wskazuje dość jednoznacznie na powietrze w układzie (lub drobne bąbelki powietrza).
Skoro bulgocze po załączeniu zapłonu to zakładam, że wtedy silnik był ciepły, na zewnątrz zrobiło się chłodno, a do tego masz pompkę wymuszania obiegu wody przez nagrzewnicę.
Dopóki nie opiszesz dokładniej i nie sprawdzisz tego co opisałem powyżej ciężko diagnozować cokolwiek dalej.
Bulgotanie jest nieco bardziej niepokojące bo wskazuje dość jednoznacznie na powietrze w układzie (lub drobne bąbelki powietrza).
Skoro bulgocze po załączeniu zapłonu to zakładam, że wtedy silnik był ciepły, na zewnątrz zrobiło się chłodno, a do tego masz pompkę wymuszania obiegu wody przez nagrzewnicę.
- schrodinger
- Bywalec
ciekawa sprawa, byłem dziś u znajomego od elektroniki samochodowej, jak na złość, podczas diagnozowania wszystko było bardzo słabo słyszalne mimo że silnik był już od ponad godziny na chodzie, w każdym razie zarówno na maksymalnym grzaniu jak i chłodzeniu objawy raz ustawały, a raz nie.. I pojawiła się jeszcze jedna opcja (w końcu co mogłaby mieć chłodzenie do stuków na hamulcu?
), że to pompa abs-u sie odzywa.. Zrobiliśmy mały test -lekkie przyspieszenie i gwałtowny hamulec.. i póki co cisza.. Zobaczymy co będzie dalej.. Dzięki raven_1983, jakby co będę jeszcze pisać, bo coś czuje że to nie koniec historii
pozdro
- raven_1983
- Ekspert

- schrodinger
- Bywalec
nie mam klimatyzacji, w każdym razie zrobiłem mały sprawdzian i wygląda to tak: na zimnym silniku - cisza, kiedy pochodzi z pół godziny, dwie - stuka pod pedałem hamulca ale lekko. Jak przycisnę przez chwile powyżej 3tys.obr. i puszczę pedał gazu, to kiedy wraca na wolne obroty wali okrutnie ale tylko przez jakiś czas, potem wraca do normalnego, lekkiego pukania. A jak zrobię maksymalne grzanie w środku 26C, wszystko ucicha i jest pięknie. Tyle że jestem zimnolubny i w 26C długo nie pociągnę. Czyli elektrozawory? ...
- raven_1983
- Ekspert

Gdy będzie klikać zgaś silnik i włącz zapłon.
Elektrozawory będą nadal klikać bo elektronika nawiewu będzie sterować grzaniem tak aby zachować temperaturę nagrzewniczek.
Jeżeli będzie dalej klikać to otwórz maskę i posłuchaj czy klika obok puszki z bezpiecznikami - tam są elektrozawory.
Jeżeli będzie głucha cisza to nie elektrozawory.
Elektrozawory będą nadal klikać bo elektronika nawiewu będzie sterować grzaniem tak aby zachować temperaturę nagrzewniczek.
Jeżeli będzie dalej klikać to otwórz maskę i posłuchaj czy klika obok puszki z bezpiecznikami - tam są elektrozawory.
Jeżeli będzie głucha cisza to nie elektrozawory.
- schrodinger
- Bywalec
- raven_1983
- Ekspert

- schrodinger
- Bywalec
jak to, zupełnie nic??
przecież u mnie to jest momentami paranoja z tym stukaniem.. kładę rękę na skrzynce i aż mi ją lekko odrzuca, tak tam daje spod dekla... o puknięciach odczuwalnych na pedałach hamulca i sprzęgła nie wspomnę
...no to trudno, będzie sobie pykać, może się kiedyś znudzi i ustanie
THX!