E34 Jak szyzbko powinnna rosnać temp silnika

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

barpawel
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: barpawel »

10 km to trochę dużo
mnie się tak nagrzewał przed wymiana termostatu i pompy wody i na dodatek miał wahania temperatury nie duże ale były widoczne na wskaźniku
teraz
wyjeżdżam z podwórka do głównej drogi mam 800m spokojna jazda ok 60 km/h
i potem skrzyżowanie i znowu około 800m do ronda i za rondem jak rozpędzam auto mam już równiutko w pionie
i teraz żadnych wahań na wskaźniku nawet 1mm nie drgnie wskazówka
czy to stoję w korku czy jadę 100 czy 150km/h
jeśli nadal ktoś ma dylemat czy jego układ chłodnia jest sprawny niech zrobi test
z rana odpali auto nigdzie nie wyjeżdżając i zostawi na wolnych obrotach i zmierzy czas do osiągnięcia temp. roboczej
i ja tez tak zrobię i na pewno inni tez tak zrobią aby rozwiać wszelkie wątpliwości co do stylu jazdy czy podgórke czy z górki
majdan1986
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Pomorskie

Post autor: majdan1986 »

witam otoz jak czytam wasze posty mam wrazenie ze moj jest chyba anomalia , w lato nie zwracalem na to uwagi, ale temperatura do pionu dochodzila po jakis 10 km , teraz jest troszke zimniej , dzisiaj jezdzilem jakies 20 min i temp podniola sie moze troche ponad niebieskie pole, zauwazylem ze silnik nagrzeje sie do paridlowej tem dopiero po 40 min jazdy , jest to dziwne dla mnie , i chyba jest z czyms problem , ale nie bardzo wiem z czym , i jak to sprawdzic
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Wymien termostat i problem zniknie.

Piszac o starcie w zime nie zwracacie jeszcze uwagi na to czy auto stoi na dworzu czy w garazu. A przeciez blaszak nie jest rowny ogrzewanemu garażowi przydomowemu. TDS nagrzewa sie duzo szybciej niz moj poprzedni diesel. Zwykle 2-3km wystarczaja do temp optymalnej tyle ze ja na zimnym silniku krece do 2,5tys obr ale garaz mam na tyle ocieplony ze nawet przy -20 w srodku mam temp ok 0*C. W astrze jak mialem problem z termostatem to wlasnie nagrzewal sie po 7-10km.

Jesli ktos z was chce sprawdzic czy ma termostat sprawny to polecam wymontowac i wlozyc do garnka z woda i zaczac podgrzewac. Termostat powinien otworzyc sie na chwile przed tym jak woda zaczyna wrzec. Czasem to ciezko wyczuc ale ja mialem okazje sprawdzic 2 termostaty na raz (nowy i stary) i roznica byla znaczna. Polecam kupic markowy termostat bo wymiana nie nalezy do przyjemnosci a jesli zaczyna szwankowac to powoli ale jest to wkurzajace gdy zastanawiasz sie czy juz zmienic czy jeszcze pojezdzic.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Na postoju bez obciążenia na wolnych obrotach to ten silnik potrafi dochodzić do temperatury roboczej przez 10-30minut, a wystarczy przejechać kilkaset metrów i wskazówka już stoi w pionie. :lol:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
dj_tygrys
Bywalec
Model: 740d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: dj_tygrys »

Panowie nie kłućcie się, w 525 i w 325 jest mała różnica z tego co mi wiadomo w serii 5 jest dogrzewanie silnika elektryczne co za tym idzie szybciej osiągają swój idealny pułap, w trójkach trochę wolniej się grzeje silnik.

U mnie jest podobnie po ok 3-4 km jest idealna temperatura gdy odpalam i od razu jadę natomiast ja zawsze odpalam w garażu i czekam z ok 2 min wyjeżdżam na spokojnie zamykam ustawiam stosowną nutę, zapinam pasy itp itd i czasami już wychodzi za niebieskie pole to dopiero ruszam i wtedy po kilometrze już jest rozgrzany.
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994

Post autor: suley »

Nawet w instrukcji jest napisane żeby nie grzać silnika na postoju bo to mija się z celem. Tylko w przypadku mrozu poczekać ok 30sekund aż olej się przepłynie po silniku :mrgreen:

Oczywiście dobrze jest żeby chwilę pochodził - np. otwieramy w tym czasie bramę czy garaż, ustawiamy radio itp. ale nie tak żeby czekać 10min aż coś tam ze wskazówką się stanie.

No i na zimnym lepiej nie kręcić powyżej 2,5 tys. Gęsty olej i wysokie obroty turbiny nie lubią się zbytnio.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, 19:41 przez suley, łącznie zmieniany 1 raz.
dj_tygrys
Bywalec
Model: 740d
Rocznik: 2001

Post autor: dj_tygrys »

masz tą instrukcję ? chętnie poczytam ... poprosze do modelu 325 td
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994

Re: E34 Jak szyzbko powinnna rosnać temp silnika

Post autor: suley »

Mam tylko do e34. Niektóre rzeczy są ciekawe ale niektóre np. żeby nie jeździć w butach narciarskich albo nie utrzymywać samochodu na wzniesieniu za pomocą sprzęgła ubliżają ludzkiej inteligencji
ODPOWIEDZ