Ile sekund kręcicie swojego tdsa zanim zapali

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

andrzeyek2
Bywalec

Ile sekund kręcicie swojego tdsa zanim zapali

Post autor: andrzeyek2 »

Witam

Na początku z góry przepraszam jeśli kogoś urażę pytaniem, które można rzec pojawia się dość często tutaj, ale mimo tego nie znalazłem takiego posta pytającego wprost...

Otóż ile sek musicie kręcić swojego tdsa - chodzi mi głownie o 6 cyl, zanim załapie

Dziś postanowiłem sprawdzić ze stoperem w ręku

Zimny - poniżej 1 sek

Ciepły - chyba poniżej pół sek

Jak postoi 5-30 min... i tu moje pytanie, zrobiłem kilka pomiarów, wyszło miedzy 1.51 a 3.52 sek... ale raczej miedzy 2.5 a 3.5 sek Czy to dobrze czy źle, bo sam już nie wiem

Dodam, że na dniach uszczelniałem pompę (dół i góra) oraz czyściłem głowiczkę...

Dodam jeszcze, że objawów zużytej pompy brak...

Z góry dzięki za podłączenie się do tematu
Jeta
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Jeta »

andrzeyek2, a czy kąt wtrysku i dawke paliwa masz prawidłową ?

Jak pompa jest dobrze ustawiona to powinien palić "na dotyk" nie zależnie czy ciepły,czy zimny ;) 2,5-3,5 sek to dość długo jak na TDS-a...
Obrazek
andrzeyek2
Bywalec

Tego wlasciwie nie wiem, tyle ze on potrzebuje tych kliku sekund jedynie jesli postoi jakas tam chwile, jesli powiedzmy przejade nim 5 km, zgasze i zaraz zapala to pali od strzala... dlatego sie zastanawiam, czemu po tych kilku min juz trzeba go nieco pokrecic
Jeta
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Jeta »

andrzeyek2, po ok 5 min od postoju auta,pompa ma chwile kryzysu ;) i dlatego trzeba dłużej pokręcić. Ja u siebie mam nowy nastawnik,kąt wtrysku perfekt i dawke paliwa tez super ustawioną,a i tak od czasu do czasu trzeba troszkę dłużej pokręcić. Ale nie więcej niż maks 2 sek. ;)
Obrazek
andrzeyek2
Bywalec

No to u mnie raczej ta srednia wypada na ok 2.5 sek. Jakos nie moge sie przyzwyczaic spowrotem do tdsa :P dluzsza chwile jezdzilem tdi, a on palil od bardzo krotkiego strzala, wiec teraz te 2-2.5 sek wydaje sie dla mnie cala wiecznoscia:) choc jak ostatnio posluchalem jak odpala tds znajomego to moj przy nim to nowka sztuka:)
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

moze wstawimy filmiki z odpalaniem?? :mrgreen:
andrzeyek2
Bywalec

Hyhy jak dla mnie moze byc, ale zeby bylo sprawiedliwie to bez zadnych kombinacji i obrobki w fotovideoszopie :P
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

moj kreci 2-2.5 sekundy na ciepłym, na zimnym około 5sekund bo ropa mi sie cofa:P
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

Ermce pisze:moze wstawimy filmiki z odpalaniem?? :mrgreen:
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... =odpalanie

tak na przyszlosc, to uzywaj wyszukiwarki bo sypiesz nowymi tamatami jak z rekawa a podobne juz sa na forum :)
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

zamiast poszukac saqm wyszedlem z pomyslem,b bo chcialem pomoc koledze andrzeyek2
andrzeyek2
Bywalec

Panowie spokojnie, na starcie przeprosilem jesli temat sie powtarza, post wyszedl ode mnie wiec wszelkie pretensje kierujcie do mnie, jesli juz musicie koniecznie cos popretensjowac sobie, patrzac na post z odpalaniem, ktory podeslal kolega, nie widze tam zbyt duzo filmow ukazujacych odpalanie po jakims krotszym postoju, kiedy silnik jeszcze nie ostygnie, a glownie o ten typ odpalania mi chodzilo, tak jak napisalem czy ciepla czy zimna pali od kopa, gorzej jest jesli postoi ok 20-30 min...
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

ale ja do nikogo nie mam pretensji. kolega wyskoczyl z propozycja tematu z filmikami to mu podalem, ze taki temat juz jest. zeby znowu nie zalozyl nowego i go nie zamkneli jak poprzednio :)
a to, ze malo tam filmikow - no coz, jak sie ludziom nie chce poswiecic paru minut na nagranie.
andrzeyek2
Bywalec

Spoko spoko nie ma tematu, sluchaj bede mial do Ciebie biznesa bo widze ze jestes z Sosnowca, ale to napisze na prv :)
ODPOWIEDZ